Albumi

Nemir bezdušne kopiladi (Heartless Bastards -

Nemir bezdušne kopiladi (Heartless Bastards - "Restless Ones")

Zvuče kao putovanje. Zvuče pitko i nemirno. Oni su Heartless Bastards, ujedno su i Restless Ones, kako im se zove istoimeni posljednji album. Četveročlani bend iz Cincinattia (Ohio) postoji od 2003., a navodno ih američki mediji uspoređuju sa The Black Keys. Pitanje je: je li zbog geografski iste početne točke ili stila glazbe, jer po svemu što se može čuti, dva benda su potpuno različiti unutar svog rock razvoja. Kako sav mogući medijski prostor trenutno želimo dati Heartless Bastardsima, pročitajte što nam daju petim studijskim albumom.

Heartless Bastards nisu pretjerano (ili uopće) poznati našoj publici, ali su glazbeno nešto čega se stara postava 101ice ne bi posramila i zasigurno bi "kopilad bez srca" bezobrazno našla put do etera.

Predvođeni snažnim (ponekad i muževnim) vokalom Erike Wennerstrom, imaju starinski, pomalo ljenjivi blues rock zvuk koji se provlači kroz sve pjesme, ali osobito u prvih nekoliko. Tako je sama uvertira u country blues štihu (od "Wind Up Bird" do "Black Cloud") sve do pjesme "Hi-line" kada se uključuju i neki drugi žanrovi, ali tek toliko, ne mijenjajući osnovu cijele priče. "Hi-line" me od prvog slušanja podsjeća na "Soak up the sun" od Cheryl Crow. Iako Crow pruža zabavniju verziju, "Hi-line" pronalazi put do slušatelja puno direktnije, tako da se kao primatelji informacije jednostavno poistovjetimo sa stihovima. Glazba je vrlo poznata i zavlači te u vrtloge taman dovoljno da osjećaš riječi bez previše brige.

Iako pomalo dosadnjikava, kao da i samom bendu ide na živce spoznaja u stihu, peta pjesma nosi naslov "Journey", a stih koji razočarava je:"oh, it's suddenly clear, the journey is destination."

Balada "Pocket Full of Thirst" je country tugaljiva, u potrazi za oslobođenjem od maski koje navlačimo, da "slučajno" ne bi otkrili svijetu svoju urođenu ranjivost. Tuga se razbija sljedećom šaljivom melodijom "Into the Light", a i nešto vedrijim stavom (I'm just gonna keep on trying).

Novi zvuk donosi "The Fool", koja ujedno zadržava stil benda. Prozračna, jakih lyricsa, intenzivnih emocija u vokalnoj izvedbi vodeće članice, jedina daje mističnu notu albumu i time se najviše ističe. Svojom posebnošću izdvojila se prva i prirodno kao najbolja pjesma albuma.

Pjesma s najboljom gitarnom solažom je "Eastern Wind", a posljednja, "Tristessa", je najčudnija i najlogičnija za kraj. Zvučeći kao mamurni povratak kući, dok košmar zvukova i neuobičajenih misli rade svoj proboj u svijest, "Tristessa" te ostavlja da sabireš svoje dojmove u dubini bassa.

Ne dajte da vas svojim imenom zavaraju. S ovim bendom, a i s njihovom glazbom, sve je u najboljem redu.

Popis pjesama:

01. Wind Up Bird *
02. Gates of Dawn
03. Black Cloud
04. Hi-Line *
05. Journey
06. Pocket Full of Thirst
07. Into the Light
08. The Fool *
09. Eastern Wind
10. Tristessa

Top pjesme *

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.