Albumi

Kako se Noctiferia uhvatila u koštac s velikim Laibachom?

Kako se Noctiferia uhvatila u koštac s velikim Laibachom?

Slovenska Noctiferia jedan je od najuspješnijih metal bendova ovih prostora. Dugogodišnja karijera osigurala im je svjetsku prepoznatljivost i omogućila suradnju s velikanima scene s kojima su često dijelili pozornicu. In Flames, Hypocrisy, Mayhem, Samael i Marduk samo su dio impresivnih imena koja su definirala metal scenu novog milenija, a bliski su suradnici ovih ljubljanskih legenda žestokog zvuka.

Zlatne godine metal glazbe već su daleko iza nas, a fantastični gitarski riffovi iz najboljih dana žive u sjećanjima ekipe većinom starije od 30 godina. Posebno je sušno na ovim prostorima, gdje se dobar novi metal bend nije pojavio godinama, no, srećom tu su provjereni i neuništivi primjerci vrhunskog muziciranja koji su se, srećom još uvijek održali na životu. 

 

 

No, jedan bend koji je definirao i oblikovao povijest metal glazbe, točnije industrijskog stila, inspirirao mnoge, najpoznatiji od kojih je Rammstein, dolazi iz istog grada kao i Noctiferia, točnije, nosi ime tog grada. Kontroverzni Laibach izazvao je veliki kaos na samom početku svoje karijere, a njihova glazba nastajala u protekla četiri desetljeća i kritički opominjala društvo i svaki tada trenutni sustav, čitav njihov opus danas bi se, zbog još jedne u nizu globalnih kriza, mogao shvatiti kao aktualniji nego ikad. Jer, očito je da se određeni segmenti povijesti ponavljaju, dok se iz ove perspektive na neke njihove stihove može sagledati, nažalost, i kao precizno proročke.

U čast Laibachu, Noctiferia je objavila album "Reforma", s osam njihovih uspješnica te ugostila Davida Vincenta (ex Morbid Angel), Vltimasa, Atillu Csihara (Mayhem) i Jorgena Munkebyja (Shining). Za miks i master bio je zadužen Henrik Udd, zaslužnog za uspješan zvuk bendova kao Bring Me The Horizon, Architects, At The Gates i sličnih. 

 

 

Sama po sebi kvaliteta djela tako je osigurana, dok su djela Laibacha zadržala svoju moć i monumentalnost, oplemenjena gitarskom distorzijom i naglašenijim bubnjem. Uistinu je teško i nezahvalno, ali istovremeno i hrabro objaviti vlastitu verziju remek-djela Laibacha. Upravo je zato nezahvalno, jer svaki slušatelj koji je upoznat s ovim pjesmama ima određeno očekivanje njihovog zvuka i energije koju donose, stoga će njima možda na trenutke neki dijelovi zvučati labavije, usprkos silini zvuka, jer Laibachova avangardna žestina u minimalizmu jedan je od najzanimljivijih fenomena, moglo bi se reći, i u povijesti glazbene umjetnosti. No, Noctiferijini mlađi slušatelji, posebice oni iz drugih krajeva planete Zemlje, daleko od brdovitog Balkana, koji nisu upoznati s likom i djelom velikog Laibacha, mogli bi dobiti izvrsnu lekciju glazbene umjetnosti, a interpretacija Noctiferije i prijatelja zasigurno će im se svidjeti. 

Album čija će djela zasigurno oplemeniti setliste skorašnjih nastupa Noctiferije, ali i podsjetiti, opomenuti na aktualna društveno-politička događanja koja se mogu iščitati iz ovih remek-djela s potpisom Laibacha. Ukupni dojam albuma? Not great, not terrible. 

Popis pjesama: 
1. Barbarians Are Coming
2. Now You Will Pay
3. No History
4. Tanz Mit Laibach
5. Eurovision
6. Smrt Za Smrt
7. Das Spiel Ist Aus
8. Nova Akropola

dr.sc. Maja Trstenjak
dr.sc. Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report