Albumi

Kako se Noctiferia uhvatila u koštac s velikim Laibachom?

Kako se Noctiferia uhvatila u koštac s velikim Laibachom?

Slovenska Noctiferia jedan je od najuspješnijih metal bendova ovih prostora. Dugogodišnja karijera osigurala im je svjetsku prepoznatljivost i omogućila suradnju s velikanima scene s kojima su često dijelili pozornicu. In Flames, Hypocrisy, Mayhem, Samael i Marduk samo su dio impresivnih imena koja su definirala metal scenu novog milenija, a bliski su suradnici ovih ljubljanskih legenda žestokog zvuka.

Zlatne godine metal glazbe već su daleko iza nas, a fantastični gitarski riffovi iz najboljih dana žive u sjećanjima ekipe većinom starije od 30 godina. Posebno je sušno na ovim prostorima, gdje se dobar novi metal bend nije pojavio godinama, no, srećom tu su provjereni i neuništivi primjerci vrhunskog muziciranja koji su se, srećom još uvijek održali na životu. 

 

 

No, jedan bend koji je definirao i oblikovao povijest metal glazbe, točnije industrijskog stila, inspirirao mnoge, najpoznatiji od kojih je Rammstein, dolazi iz istog grada kao i Noctiferia, točnije, nosi ime tog grada. Kontroverzni Laibach izazvao je veliki kaos na samom početku svoje karijere, a njihova glazba nastajala u protekla četiri desetljeća i kritički opominjala društvo i svaki tada trenutni sustav, čitav njihov opus danas bi se, zbog još jedne u nizu globalnih kriza, mogao shvatiti kao aktualniji nego ikad. Jer, očito je da se određeni segmenti povijesti ponavljaju, dok se iz ove perspektive na neke njihove stihove može sagledati, nažalost, i kao precizno proročke.

U čast Laibachu, Noctiferia je objavila album "Reforma", s osam njihovih uspješnica te ugostila Davida Vincenta (ex Morbid Angel), Vltimasa, Atillu Csihara (Mayhem) i Jorgena Munkebyja (Shining). Za miks i master bio je zadužen Henrik Udd, zaslužnog za uspješan zvuk bendova kao Bring Me The Horizon, Architects, At The Gates i sličnih. 

 

 

Sama po sebi kvaliteta djela tako je osigurana, dok su djela Laibacha zadržala svoju moć i monumentalnost, oplemenjena gitarskom distorzijom i naglašenijim bubnjem. Uistinu je teško i nezahvalno, ali istovremeno i hrabro objaviti vlastitu verziju remek-djela Laibacha. Upravo je zato nezahvalno, jer svaki slušatelj koji je upoznat s ovim pjesmama ima određeno očekivanje njihovog zvuka i energije koju donose, stoga će njima možda na trenutke neki dijelovi zvučati labavije, usprkos silini zvuka, jer Laibachova avangardna žestina u minimalizmu jedan je od najzanimljivijih fenomena, moglo bi se reći, i u povijesti glazbene umjetnosti. No, Noctiferijini mlađi slušatelji, posebice oni iz drugih krajeva planete Zemlje, daleko od brdovitog Balkana, koji nisu upoznati s likom i djelom velikog Laibacha, mogli bi dobiti izvrsnu lekciju glazbene umjetnosti, a interpretacija Noctiferije i prijatelja zasigurno će im se svidjeti. 

Album čija će djela zasigurno oplemeniti setliste skorašnjih nastupa Noctiferije, ali i podsjetiti, opomenuti na aktualna društveno-politička događanja koja se mogu iščitati iz ovih remek-djela s potpisom Laibacha. Ukupni dojam albuma? Not great, not terrible. 

Popis pjesama: 
1. Barbarians Are Coming
2. Now You Will Pay
3. No History
4. Tanz Mit Laibach
5. Eurovision
6. Smrt Za Smrt
7. Das Spiel Ist Aus
8. Nova Akropola