Albumi

Rina Sawayama odaje počast svojim korijenima i zvuku s početka milenija na prvijencu “Sawayama”

Rina Sawayama odaje počast svojim korijenima i zvuku s početka milenija na prvijencu “Sawayama”

Korn, Evanescence, Pussycat Dolls, Britney Spears, Christina Aguilera i Hikaru Utada na jednom albumu? Jesmo li naglo zalutali u rane dvijetisućite? Nismo, samo smo upravo preslušali debitantski album britansko-japanske pjevačice Rine Sawayame.

Rina je kao i većina njezinih vršnjaka odrasla upravo na toj glazbenoj mješavini. Rođena u Japanu, a odrasla u Velikoj Britaniji, bila je izložena različitim glazbenim pravcima čiji se utjecaj na albumu može jasno osjetiti.

Album “Sawayama” najavio je singl “XS” koji neodoljivo podsjeća na hibride r&b-ja i popa koji su na početku milenija žarili i palili radijskim postajama i treštali iz svake ružičaste Motorole Razr. Agresivni riff na akustičnoj gitari iskombiniran s plesnom hip-hop produkcijom zvuči kao da je stigao ravno iz glazbene kuhinje The Neptunesa u doba suradnje s Britney (I’m a Slave 4 U, kakav je to hit bio!).

 

 

Još jedan žanr koji je obilježio to razdoblje bio je nu metal, kojeg je Rina također odlučila inkorporirati na svom prvijencu. “STFU!” je agresivna stvar u maniri grupe Korn koja se obračunava s rasizmom prema Azijatima, a jednako žestoka je “Who’s Gonna Save U Now?”.

Utjecaj japanske pop superzvijezde Hikaru Utade, koju Rina navodi kao najveći uzor, također je očit na nekoliko pjesama. “Love Me 4 Me” i “Tokyo Love Hotel” sasvim bi se dobro uklopile na Utadin album “Exodus”, koji danas ima kultni status zahvaljujući besramnom miješanju žanrova i kulturnih utjecaja iz različitih dijelova svijeta. Hikaru Utada se na albumu pozabavila temom identiteta i bijega od već poznatog, a Rina Sawayama je nastavila njezinim stopama. “Akasaka Sad” najbolji je (ujedno i najmračniji) trenutak na albumu, a bavi se svom težinom obiteljskog naslijeđa, kojeg ne čine samo kulturološki obrasci, već i mentalni problemi i manje ili više zdravi načini nošenja s njima.

 

 

Ipak, navedene teme ne čine same po sebi nužno dobru pjesmu. Najslabiji trenuci na albumu su oni u kojima se Rina previše oslanja na jeftinu sentimentalnost i klišeje, kao na “Dynasty” i “Chosen Family”. “Bad Friend” tematski je zanimljiva pjesma u kojoj se Rina bavi spoznajom da nije najbolja u održavanju prijateljstava, ali u glazbenom smislu ne nudi mnogo.

Album zatvara odlična “Snakeskin”, koju karakteriziraju dramatična produkcija i emotivna vokalna izvedba. Pjesma zvuči kao da je zalutala sa soundtracka “Kill Billa 2”, baš u maniri ranih dvijetisućitih.

 

Popis pjesama:

Dynasty

XS*

STFU!

Comme Des Garçons

Akasaka Sad*

Paradisin’

Love Me 4 Me*

Bad Friend

F*ck This World (Interlude)

Who’s Gonna Save U Now?

Tokyo Love Hotel*

Chosen Family

Snakeskin*

 

*Svakako poslušati!