Albumi

Side Project -

Side Project - "Things Which No One Else Should Know About"

O bendu Side Project pisalo se već podosta na ovom portalu, od intervjua pa do izvještaja s njihovih nastupa. U skladu s time došlo je vrijeme i za recenziju njihovog prvog albuma koji je izašao prije nešto manje od mjesec dana, a naziv mu je "Things Which No One Else Should Know About".

Album počinje energičnim uvodnim instrumentalom koji već sam po sebi govori o albumu i nadolazećim pjesmama. Već u prvim tonovima slušatelj može zaključiti kako ono što slijedi je kvalitetna pop glazba koja ne ide u nepotrebne glazbene nebuloze.  Prva nebuloza bi bila inteligentna pretencioznost gdje glazbenik pokušava postići dubinu misli s kojima niti on sam nije upoznat ili druga strana novčića gdje prevladava jeftini kič i sveobuhvatna nepotrebnost, kako glazbe tako i riječi. Umjesto toga ovaj duo je na svome albumu našao fini balans između tog dvoje i on se proteže iz pjesme u pjesmu, a rezultat toga je fini elektronični pop zvuk (koji isto tako jednako dobro funkcionira i u akustičnoj verziji). Fino hodanje po liniji i uzimanje onog najbolje s obje strane, rečeno jednostavnim rječnikom, osjeti se glazbena zrelost. Pitanje tekstova je jednako dobar primjer navedenoga. Tekstovi su ponajviše personalne tematike, od ljubavi ("Things Which No One Else Should Know About", "Skin") do tema osobnih problema postojanja i oslobođenja ("Billy(Electricity)"). Ništa novo što se već nije pročitalo ili čulo mali milijun puta, ali je baš to samo još jedan dokaz da se ne treba previše truditi u izmišljanju novih stvari, samo treba znati kako baratati starima i od njih napraviti nešto svoje.

Na par pjesama ("Unify" i "12") Luki i Anji pridružuje se i Nikol iz benda NLV, što samo još dodatno produbljuje tu lijepu i mračnu "rupu" i dovodi je do još finijih dubina. Njezin glas se lijepo uklapa u glazbenu teksturu i uz Lukin i Anjin glas daje tu povremenu treću dimenziju svemu što ova glazba jest. Često kada se na našim prostorima pojavi nešto novoga i nešto što odudara od prosjeka, daje se ukrasni pridjev "svjetskoga". Ovo zaista zvuči tako i očigledno je na što bend cilja, ali bilo bi otrcano  govoriti kako je zvuk "svjetski", a otrcane riječi nemaju mjesta pored neotrcanih kreacija. Ponovno, ovih 15 pjesama neće biti ništa što niste već čuli, pogotovo za one koji su bolje upoznati s ovakvim tipom glazbe, ali bi bilo smiješno i nezrelo tražiti originalnost tamo gdje ona nije potrebna i samim time ignorirati svježinu i autentičnost zvuka. Često se ljudi povlače za traženjem određene originalnosti(za koju isto tako ne znaju što ona zapravo jest), pa im to daje neosnovani kredibilitet da daju kritiku nečemu, što je najčešće i više nego pucanj u prazno (ili se jednostavno ne zna što drugo reći).

Ovaj album je najbolje što je nezavisna hrvatska glazbena scena dala ove godine i tako će i ostati, pošto ne vidim što bi moglo izaći da nadiđe debitantski album ovog dua. Ako se uzme i u obzir da je sve DIY produkcije, prostor za glazbeno divljenje i poštovanje se samo dodatno širi.  

Popis pjesama:

01. 1
02. Skin *
03. Billy (Electricity)*
04. Unify (feat. Nikol)*
05. Memories
06. Things Which No One Else Should Know About
07. Glitter*
08. Away
09. Everything Stops*
10. Bodies Say It All*
11. Alive
12. 12 (feat. Nikol)
13. Empathy
 Bonus Tracks:
14. Andas Inte Undervattens(ext.)
15. Y

Top pjesme

Antonio Rozić
Antonio Rozić

Shake it like a polaroid picture