Albumi

Stari metalci u novom ruhu

Stari metalci u novom ruhu

Kamo su nestali svi dobri progresivci i gdje su bogovi svi? Postali su Sons of Apollo. Ponekad se zna dogoditi spoj najboljeg, ali i najgoreg što glazba može ponuditi. Rezultat su tzv. superskupine, okupljanja već etabliranih glazbenika u novim pokušajima daljnjeg glazbenog napretka. Uglavnom su dvosjekli mačevi. Donose zrelu tehniku, ali i još zreliji ego svakog pojedinog člana. Postoje iznimke, ali one su u manjini.

Nasreću, čini se da Sons of Apollo nemaju tih problema. Sudeći po njihovom prvom albumu „Psychotic Symphony“ i ako zanemarimo igru riječi u nazivu benda, glave im nisu u oblacima. Samo u planinama. Naime, Sons okuplja poznate face progresivnog metala i hard rocka – Mikea Portnoya, Dereka Shereniana i Jeffa Scotta Sota, odnosno Rona „Bumblefoota“ Thala i Billyja Sheehana.

Ovim su pothvatom žanru vratili davno nestalu svježinu i ono najbitnije, fokusiranost. Naravno, ima tu tehnike i virtuoznosti napretek, ali već od „God of Sun“ vidi se da su usredotočeni i na strukturu, a ne samo na puke note. Glavni singl „Coming Home“ jasno to naglašava s jakom hard rock melodijom i masnim basom koji podsjećaju na najbolje dane Scorpionsa. Ima tu i solaža i promjena tempa, no ne onoliko na koliko smo navikli. Tek nekolicina pjesama duža je od pet minuta, ali zato „Labyrinth“ i „Opus Maximus“ razvaljuju na tom području. Ostale stvari su (relativno) umjerene, izgrađene na upečatljivim rifovima i tempu, a imaju čak i refrene!!

Oni željni više od tri akorda uživat će u „Lost in Oblivion“, dok „Divine Addiction“ pokazuje ogromnu ljubav prema Deep Purpleu i orijentalnim melodijama. Najbitnije od svega, odlično se slažu. Svatko zna svoje mjesto pa instrumenti postižu odličnu ravnotežu. Treba naglasiti da ni vokal nije zapostavljen. Pravo je osvježenje čuti bend u kojem nema nadmetanja tko ima veći... opus, jel'. Samo tko će više razdrmati slušatelja.


Kad se sve zbroji i oduzme, ovo je odličan prvijenac prog legendi, a i dobar uvod početnicima. Hoće li uspjeti održati kvalitetu dulje od par albuma, vidjet ćemo. Ako potraju dulje od prosječne prog pjesme, i to je nešto.

Popis pjesama:
01. God Of The Sun*
02. Coming Home*

03. Signs Of The Time
04. Labyrinth
05. Alive
06. Lost In Oblivion*
07. Figaro's Whore
08. Divine Addiction*
09. Opus Maximus

Top pjesme*

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."