Albumi

Thee Melomen i

Thee Melomen i "Chinatown" – povratak korijenima

U današnje vrijeme, kada se rock na razne načine pokušava revitalizirati, nerijetko se bježi od nekih klasičnih formi rock benda. Međutim, još uvijek postoje bendovi koji se drže onih jednostavnijih old school formula koje su od rocka napravile globalni fenomen. Jedan od takvih bendova je Thee Melomen iz Zagreba. Ova rock/punk četvorka sastavljena od glazbenika s dugogodišnjim iskustvom, početkom godine izbacila je svoj prvi album. Radi se o kraćem LP izdanju koje broji sedam pjesama, šest autorskih i jednu obradu, ukupnog trajanja od 19 minuta.

Već na prvo slušanje album me osvojio ranije spomenutom jednostavnošću, pjesme nisu dugačke, čak su stilski u jako uskom području i ne iskaču previše jedna od druge, ali prepune su skrivenih sitnica koje ih odmiču od običnog prosjeka. Pjesmama prevladavaju energične distorzirane gitare i ravan punk rock ritam. Vokal je razumljiv, a dikcija je na vrhuncu, što je u današnje vrijeme rijetkost jer, iako mnogi domaći pjevači barataju kvalitetnim engleskim, katkad ne uspijevaju otpjevati sve riječi s tolikom preciznošću.
S obzirom na to da se radi o prekaljenim glazbenicima s već zapaženim nastupima u bendovima kao što su Babies i Erotic Biljan and his Heretics , kvaliteta je jasna, ali album zato treba uzeti s dozom zadrške. Nisu ovo neki novi klinci koji su oduševili jer su iznikli od nikud, ali ih se može uzeti kao primjer kvalitete. Ako ću cjepidlačiti, a naravno da hoću, ima tu sitnica na kojima bi se dalo poraditi. Ritam sekcija bi mogla biti izraženija, spuštenih bubnjeva i tupog zvuka, a bas malo glasniji, ali na kraju krajeva radi se o albumu koje će svoje mjesto naći na raznim playlistama, a vjerujem da će i određeni DJi zavrtiti koju njihovu na zagrebačkim tulumima.

Kada bi ih se išlo uspoređivati, najbliže zvukom bi se našli u društvu bendova Stooges, MC5, Buzzcoks..., ali koliko su svi ti spomenuti bendovi unikatni na svoj način, toliko je i Thee Melomen uzeo po najbolje od svakog i strpao pod jedan krov da bi proizveo nešto svoje. Zato im materijal i bježi od garage rocka prema proto punku, kako na kojoj pjesmi.  Žao mi je što album ne traje dulje. Tek sam krenuo slušati album, on je već bio gotov, pa mi nedostaje još poneka pjesma da me stvarno ufura u đir ovog benda.
Spomenuo sam ranije da album sadrži i jednu obradu, a radi se o pjesmi "Criminals", originalno od benda Joneses.  Melomeni su uspjeli istu prilagoditi svom stilu i učiniti ono što Jonesesima nije uspjelo, a to je kvalitetna studijska snimka.
Album je sniman u studijima ZG. Zvuk i Pod.room, a producent izdanja je Dražen Gavrilović – Gara.  Sve pjesme su snimili live, što je bio pun pogodak jer su takvim snimanjem prenijeli energiju kojom, vjerujem, pršte tijekom koncerata. 

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."