Albumi

Dolje recesija, živjela secesija!

Dolje recesija, živjela secesija!

Zajedno s oblačkom ljetne nostalgije naišao je trenutak za komadić kritike soundtracka vrućih, no laganih dana koje dobra glazbena pozadina boji u pastelne nijanse. A ovog puta se na repertoaru našao album prvijenac mladih Zagrepčana Vikend- revolucije, pod nazivom “Legato pop“.

Istim terminom karakteriziraju i vlastiti žanr, koji u tom "legato" dijelu zapravo krije razne utjecaje. Ekipa ga je izdala prije par mjeseci pod okriljem Spone, a prethodno njemu i video singl "Do sjevera", koji se manifestirao kao jedan od boljih trenutaka na albumu. Sav taj retro ambijent na sceni fino leži njihovim melodijama, a nekakva nota retra se provlači kroz cijele 43,44 minute.

Nakon par godina isprobavanja samoprozvanog legato popa na domaćoj sceni, odlučili su svoje djelo ukalupiti te izdati album. No, s obzirom na sve češće nastupe te solidan prijem, isti potez je bio očekivan, kako od publike tako od kritike. A radi se o dašku ljeta na nosaču zvuka, što poručuje i hrpica šarenih "morskih" lopti na svakom dijelu covera.

Ono što nudi ova šestorka je slatkasti pop rock zvuk s reggae i funky uplivima, jednostavnih tekstova koji se dotiču svakodnevnih problema mladih generacija i prepreka na koje nailaze u pokušaju osobnog razvitka. Stihovi su izrečeni iskreno, bez karikiranja, s blagom sjetom u glasu, ali bez pretencioznosti, nošeni na krilima milozvučnog saksofona. Da, uz postavu klasične rock četvorke, ukomponirana je i pokoja dionica na saxu, što može biti samo plus. Kao još jedan veliki plus bi mogli naglasiti i zanimljiv spoj Hrvojevog i Martininog vokala, čije se boje sjajno sljubljuju. Martina uzme i koju perkusiju u ruku po potrebi, a podržali bi i češće potrebe.

Krenemo li razlagati trake nećemo doći do pretjerano šarolikih zaključaka. Paradoksalno, nakon "Mama, budi jamac!" dolazi "Apsolutno slobodan", al kao da se nije puno promijenilo, prvi stihovi, usporedno gledano, kažu "Di je lova, mama"  pa "Živimo od love mojih roditelja". No "Buđenje iz sna" ih i ritmički pokreće i pridonosi daškom rocknrolla Legato popu. 11 minuta kasnije nailazi novi dašak, jazza ovog puta, u kompoziciji koja ima više potencijala od "Sex je bio dobar" teksta, koju solaža na saxu sjajno zaokružuje. "Na dobrom tragu" vuče na pop hitić iz 90-ih, a a "Izvan grada" nas šalje tamo gdje je ipak nešto bolji zrak. Zatvaraju album razmišljajući vrlo ozbiljno da odu u penziju, ali pretpostaviti ćemo metafore radi, i ne zamjeriti.

"Legato pop" album je uz koji možete plesati, putovati, kuhati, pjevušiti -  pitak i vedar, no nije ni to apsolutni kompliment, jer nalijepivši im ta dva pridjeva bacam ih u more pitkih i vedrih, ali beznačajnih. Zato mislim kako bi se bilo povoljno više okrenuti funk/soul izričaju – predispozicije imaju, a udaljili bi se od sličnih bendova i jače zasjali na sceni jer Revolucija mora ići dalje!

 

Popis pjesama:

01. Mama, budi jamac!
02. Apsolutno slobodan
03. Buđenje iz sna*
04. Naša kuća
05. Mediokriteti feat. Petra Kožar
06. Samaritanci feat. Brane RA
07. Sex je bio dobar
08. Na dobrom tragu
09. Izvan grada*
10. Precjednik republike
11. Do sjevera*
12. Idemo u penziju

Top pjesme*

Andrea Kovač
Andrea Kovač

Zašto se ne bi drogirali happy endovima?