Albumi

Wolfmother -

Wolfmother - "New Crown"

[caption id="attachment_2690" align="aligncenter" width="547"]Wolfmother - New Crown (cover) Wolfmother - New Crown (cover)[/caption]

Datum izdavanja: 23. ožujka, 2014.

Izdavač: Wolfmother

Producent: Andrew Stockdale

Još je jedan nepuni dan ostao do INmusic festivala koji će se održati na Otoku mladosti na zagrebačkom Jarunu. Na festivalu će, uz mnoštvo zvučnih imena kao što su Black Keys, Pixies, MGMT i Foals, zasvirati i australski hard rock band Wolfmother. U Hrvatsku dolaze u sklopu europske turneje "New Crown" na kojoj će promovirati istoimeni album koji su u ožujku sami izdali i objavili na Bandcampu.

Zanimljivo je napomenuti da je riječ o bandu koji iza sebe ima tri objavljena albuma, ali s više različitih postava članova banda uz jednu konstantu - frontmena Andrewa Stockdalea. Stoga, nije teško zaključiti da se zapravo više radi o Stockdaleovom projektu nego bandu kao cjelini što potkrepljuje činjenica da je band (nakon raspuštanja u ožujku) 2013. godine izdao album "Keep Moving", u početku zamišljenog kao treći album Wolfmother, no u konačnici objavljenog kao Stockdaleov solo album. Nakon vrlo slabog uspjeha i niza loših kritika, Stockdale se vraća nazivu Wolfmother nadajući se boljem komercijalnom uspjehu novog albuma "New Crown".

Iako band pratim od samih početaka, entuzijazam prema novim izdanjima s godinama mi je splasnuo upravo zbog konstatnih promjena, te raspuštanja i okupljanja banda, a posebice nakon osrednjeg solo albuma "Keep Moving" koji je zapravo uvertira u njihovo najnovije izdanje. Zašto uvertira? Pa upravo iz razloga te neke jednoličnosti između pjesama koje nakon preslušavanja ostavljaju blagu zbunjenost i nesigurnost u to koja bi pjesma mogla biti najavni singl, jer može biti bilo koja, ali ne u nekom najboljem smislu. Album otvaraju pjesme "How Many Times", "Enemy Is In Your Mind" i "Heavy Weight" tipičnog wolfmotherovskog štiha, pa je tako "New Crown" bliži Wolfmotheru negoli solo albumu Andrewa Stockdalea ako izuzmemo pjesme "Tall Ships" za koju se može reći da je njihovo najpsihodeličnije (ujedno i najbolje) ostvarenje na albumu ili s druge strane "Feelings" sa svojim 90s punk prizvukom i "I Ain't Got No" koja kao da je nastala pod producentskom palicom Rolling Stonesa. Čini se da je band, tj. Stockdale, naučio iz svojih grešaka te se upustio u blago eksperimentiranje, no produkcijska nedorečenost narušava kompletnu sliku, pa se dobije dojam produkcijskog downgradea s obzirom na prva dva albuma. Iako bi se ljubitelji starog rocka možda složili je band time dobio prljavi old school sound Led Zeppelina ili Black Sabbatha, ipak se moram složiti s ostalim kritičarima i smatram da band koji iza sebe ima dva odlična albuma i Grammy mora imati boljeg audio inžinjera.

Sve u svemu, Wolfmother slove kao odličan live band, stoga nam ne preostaje ništa drugo nego se zapičiti do Otoka mladosti i poslušati live izdanje njihovih novih stvari, nadajući i boljoj i kvalitetnijoj prezentaciji istih.

POPIS PJESAMA

1. How Many Times

2. Enemy Is In Your Mind

3. Heavy Weight

4. New Crown

5. Tall Ships

6. Feelings

7. “I Ain't Got No”

8. She Got It

9. My Tangerine Dream

10. Radio

11. I Don't Know Why

* top tracks

Ocjena: 6/10

http://www.youtube.com/watch?v=P7_foo7rE3k   Tekst: Luka Budiša
Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."