Intervju

Antenat -

Antenat - "Bilo je jako cool sa 14 godina imati bend"

U ovim post – ljetnim danima valja nanovo probuditi dušu i povesti je prema ugodnom procesu sublimacije. Osobi koja žudi za ovom potrebom osobno preporučujem najlakši i najslađi put – glazbu, a, trenutno i koncert višečlanog benda Antenat. Kada govorimo o ovome bendu, govorimo o jednom jako šarolikom i avanturističkom putu koji je prepun raznih iznenađenja.U srijedu, 21.09 ovaj bend ujedno i otvara novu, petu sezonu Good Vibrationsa. Grijeh je da se, nakon njihove jednogodišnje koncertne stanke, ne upustite u jedan takav izlet.Tim povodom, u nastavku smo popričali s članovima.

Bok! Ukratko, tko je i što je Antenat, za one koji se prvi put susreću s vama i vašom glazbom?
Antenat je bend, družina koja se druži, živi i svira sub reggae. Što je sub reggae? To je pojam kojeg smo nepretenciozno smisli, još davnih godina, kako bi sami sebi olakšali objašnjavanje žanra kojeg sviramo.

Koji je povod sastavljanju benda i koliko ga sada službeno članova čini? 
Bilo je jako cool sa 14 godina imati bend. Dovoljan povod. Danas variramo od 9 do 11. Po mogućnostima.

Antenat u Vintage Industrial Baru

Kakav je bio početni sastav benda i u kojem trenutku osnivate sub reggae?
Početni sastav je bio rock petorka: bubanj, bas, dvije gitare i vokal, ili ti ga Bojan, Bare, Boris, Fiket i ja (Nenad). U trenutku kad nam se Marko (bivši klavijaturista) pridružuje u bend, krećemo sa nesvjesnim formiranjem subreggae-a. To je bilo pred kraj srednje, dakle cca 2000.g. Na prijelazu milenija.

Budući da na sceni postojite skoro 20 godina, kada nastaje ona ozbiljnija faza koja prerasta, tada klasična, druženja i sviranja? 
Ozbiljnija faza počinje tamo oko 2003. sa Punk Reggae fiestom i KIng Prawnom. Nekako su nas ta dva koncerta uozbiljila, ili nam se barem tako čini. Na druženjima smo ponekad i dalje jako neozbiljni.

Antenat u Vintage Industrial Baru

Osobno najviše preferiram vaš zadnji album "Izlet", a posebice me zanima priča iza pjesme koja me najviše i očarala tijekom njegovog preslušavanja. Dakle, ima li "Nazorova" dublje značenje i što vas je potaknulo da tu pjesmu baš tako nazovete? 
I meni je "Izlet" najbolji, hvala.  :) "Nazorova" nema dublje značenje, što se imena tiče.  Dio pjesama za "Izlet" smo radili u jednoj kući u toj ulici, gdje živi Marko. Budući da je pjesma instrumental, njegova je, onda smo joj jednostavno dodijelili ime po lokaciji na kojoj je nastala. Inače, predivna ulica. I to može biti dovoljno duboko.

Biste li rekli da kolektivno slušate sličnu glazbu? Što se vrti na vašoj playlisti proteklih mjeseci?
Uf, odgovor na sva pitanja: ni da ni ne! Playliste se često mijenjaju, ovisno o raspoloženju, trenutnoj fascinaciji nekim bendom. Ma ima svega, od punka do eksperimetale... Ja se spremam ovih dana, čim uhvatim malo vremena, istražiti detaljnije  Hiatus Kaiyote, australski bend, kojeg sam promašio ovog ljeta na pulskim Dimenzijama. Puno slušam Afrike, ponajviše izvođače sa Glitterbeat etikete, pa evo dva najmilija: Fofoulah, Noura Mint Seimaly.  A od domaće ekipe, jedva čekam službeno izdanje Šumova protiv valova.

Otvarate sezonu Good Vibrationsa u Vintageu zajedno s Genetic Plant u srijedu, 21.09. Slušamo li nešto novo, budući da vas nismo slušali live punu godinu?  
Na našu i vašu žalost ipak ne, iako se na novom materijalu radi. Ali nije još ništa spremno. Poznato je da mi to sve pomalo... Novost je ta da nam se u Vintageu po prvi put na sceni pridružuje Fred Lanz, naš novi klavijaturista, inače član Drvoreda i pratećeg benda Nine Romić. Jako smo uzbuđeni i sretni radi toga. Svakako će stari materijal zvučati drugačije, a nešto novo ćete sigurno čuti na prvom idućem zagrebačkom koncertu.

SR
SR

Novinarka Sound Reporta