Intervju

Editors:

Editors: "Ponosni smo što smo ostali zajedno i u teškim vremenima!"

Miljenici zagrebačke publike, birminghamska petorka Editors, vraća se u Zagreb u sklopu svoje "Greatest Hits" turneje i u Domu sportova 8. veljače priprema pravi spektakl prepun hitova. S basistom Russelom Leetchom porazgovarali smo o počecima, izazovima i budućnosti Editorsa.

Editorse ste osnovali prije više od petnaest godina, kakva očekivanja ste imali na samom početku svoje karijere?

Jedino što smo htjeli je objaviti naše pjesme. Volimo glazbu, htjeli smo svirati i željeli smo da to bude naš život i sada je…

Sjećate li se prve svirke uživo? Gdje je bila? Jeste li imali tremu?

Naša prva svirka bila je u Staffordu, sjećam se da sam bio jako, jako nervozan.

Prošle godine ste objavili album najvećih hitova, zbog čega ste ocijenili da je pravo vrijeme za takav album?

Nakon što nam je tu ideju predložila naša diskografska kuća, razmislili smo i zaključili da je pravi trenutak za takav korak. Ovaj album savršeno zaokružuje “prvu etapu” i prva tri albuma s Chrisom te drugu i posljednja tri albuma s Elliotom i Justinom.

Imate zaista impresivan katalog, je li vam bilo teško odabrati pjesme koje će se naći na ovom albumu? Kako ste se odlučili? Jeste li možda glasali unutar benda za svoje favorite?

Zapravo nije bilo toliko teško koliko bi možda očekivali. Nekako nam je bilo logično odabrati prvih par singlova sa svakog albuma, takav sistem je bio poprilično jednostavan.

Gledajući na svoju karijeru, na što ste posebno ponosni?

Ponosni smo što smo ostali zajedno i u teškim vremenima… Također smo ponosni na koncert na Glastonburyju, što smo bili headlineri Rock Werchtera i u konačnici na naših šest albuma.

Puno truda ulažete u video spotove koji estetski izgledaju sjajno, primjerice jedni od posljednjih “Black Gold” i “Frankenstein”, uživate li u tom procesu?

To zapravo i nije process u kojem previše uživamo i nije naš “autohtoni” process. Prepuštamo se u ruke redateljima i oni tu vode glavnu riječ.

Koje su vam omiljene pjesme Editorsa?

“Let your good heart lead you home”, “No Harm”, “Violence”, “Munich”…

Što očekuje Editorse u budućnosti? Koji je vaš sljedeći korak?

Prvo ćemo završiti ovu turneju, nakon toga nakratko odmoriti i onda se baciti na nove pjesme.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja