Intervju

Šank?! – pet godina zagrebačkih punkera

Šank?! – pet godina zagrebačkih punkera

Šank?! je jedan od onih bendova koji je izniknuo iz jedne od onih glazbenih garaža koje možete naći u svakom zagrebačkom kvartu. Kroz pet godina rada iza sebe je ostavio već pozamašnu ostavštinu, a njegova priča je tek krenula. U subotu 23. svibnja, u Tvornici kulture proslaviti će sa fanovima svoj 5. rođendan, i usput promovirati aktualan album Naša stvar. U kratkih pet godina postojanja Šank?! je diljem cijele regije postao poznato underground ime, a njihove punk rock i žestoke, ali melodične stvari, pokazale su se kao dobitna kombinacija. U dosadašnjoj karijeri Šank?! je stvorio sada već nezaboravne himne poput “Grad je naš” ili “Zagreb gori”, “Sve za kraj” ili pak “Na šank”, a svaki koncert je obilježila izuzetna količina energije i euforije koja se osjeti na nastupima uživo. Ususret koncertu koji slijedi postavili smo im par pitanja na koja nam je odgovorio bubnjar benda – Bojan.

Za početak nam obrazložite zašto baš Šank?!

Pa bilo je raznih ideja i prijedloga kao na primjer Blaž, Pajser, Šarmeri ili Šmekeri, pa je tako ime Šank!? još dobro i ispalo. Šank je mjesto gdje se stalno  nešto mijenja, ili političke strukture, svjetski prvaci, pobjednici, poraženi, nove konobarice, a on ostaje uvijek na istom mjestu.

Kada ste tek počeli svirati zajedno 2010. godine što ste zamišljali i očekivali od benda te da li ste mogli zamisliti ovakvu budućnost za bend u kojoj punite veće dvorane?

Bend je nastao sasvim neplanirano i spontano, tako da nikakvi dugoročni planovi nisu postojali. Prvi album je bio zamišljen samo za ekipu iz kvarta, no ubrzo je prerastao te okvire i prije nego što smo se snašli. Presretni smo kada vidimo i veće dvorane ugodno popunjene.

Kakvo je vaše viđenje hrvatske punk rock scene, te općenito ovog novog vala mladih bendova koji trenutno tresu klubove odličnim nastupima?

Punk scena više nije izričita kao nekada, ekipa iz svih mogućih kultura i subkultura pohodi punk koncerte i svatko je tu iz nekog svog razloga. Iako  je sve manje onih kojih glazbom žele mijenjati svijet u punk stavu uvijek je prisutna borba kontra sistema. Danas je ta borba više usmjerena prema kapitalističkoj devoluciji mozgova, a manje protiv samih političkih sistema.  Bendovi su danas zbog interneta dostupniji nego ikad, pa se samim time može lakše do slušatelja, a na koncertima i festivalima konstantno dijelimo stage s hrpom odličnih bendova kao što su Mašinko, Krešo i kisele kiše, Petar Punk, SpokOi!, Fajrunt…

Koje bendove bi ste naveli kao vodeće uzore u svom radu?

Svatko u bendu ima nekakve svoje uzore i početke, pa se u našoj svirci osjeti i metala, punka, Oi!-a, starog rocka, ska …. svega iz te mješavine različitih glazbenih ukusa, tako da je teško izdvojiti neke uzore.

Kakvi su vam planovi za budućnost? Imate par albuma i DVD iza sebe, da li je vrijeme za neku veću turneju po regiji ili čak Europi? Ili su neke druge stvari u igri?

Nikakve konkretne planove za budućnost nemamo, no ako nastavimo svirati i raditi ovim tempom ne sumnjamo da će biti puno koncerata i novih izdanja.

 

Što smatrate najvećim uspjehom Šanka?

Na stranu sve pohvale i dobre recenzije, koncerte veće ili manje i sva izdanja koja su iza nas. Nekako svima u bendu je najveći uspjeh što na koncertima i publika i mi dijelimo iste emocije, stavove, radosti, brige i probleme …  Osjećaj te vrste povezanosti s ekipom poseban je i ujedno najveći uspjeh Šanka?!

Postoji li neka zanimljiva anegdota u ovih 5. godina djelovanja benda, koja možda nije poznata široj javnosti, a da bi ste ju podjelili sa čitateljima?

Puno ih se skupilo tijekom ovih 5 godina, previše dobrih da bi se izdvajalo, a posebno zapisivalo. Drage volje ćemo ih prepričati na nekom šanku uz pivo ili gemišt. U svakom slučaju međusobne svađe usred koncerata ili suluda putovanja Makedonijom kombijem  zaglavljenim u trećoj brzini i mrtvim šišmišem pod haubom su anegdote koje nisu poznate javnosti. I bolje da nisu.

Kakva su vam očekivanja od rođendanskog koncerta u Tvornici?

Nikakva posebna očekivanja. Biti će to skoro dva sata klasičnog Šanka?! Nekako mislimo da je to najpoštenije. Dati ljudima ono po što su došli, bez filozofije i kompromisa. Kao i na većini koncerata u našoj organizaciji, podršku nam pruža jedan odličan bend čija priča je tek krenula i koji ljudi možda još nisu imali prilike čuti, naši jako dobri frendovi iz kvarta SpokOi! Dečki prže Oi!-činu po našem ukusu, tako da nam je drago da su pristali biti dijelom ove priče. Konačni šus dati će naša braća po punku, veliki Mašinko ( zaista ih ima 100 u bendu ), tako da je koncert zapravo zagrebački paket 3u1!

I za kraj, što želite poručiti svojim fanovima?

Nikakva pametna za kraj, Hvala na pitanjima i na podršci, a svima ostalima, vidimo se na šanku nekom prilikom.

 

FOTO: Šank?! na Ferragosto Jam 7. – by Roberto Pavić

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."