Intervju

SUN U (Sanja Šiljković) -

SUN U (Sanja Šiljković) - "Nema apsolutno nikakvih pravila!"

U prosincu prošle godine svestrana zagrebačka glazbenica Sanja Šiljković, poznatija pod umjetničkim imenom SUN U, objavila je, u suradnji s diskografskom kućom Aquarius Records, svoj drugi studijski album "Beton". Povodom skorašnje promocije albuma koja će se održati u zagrebačkom klubu Peti Kupe 23. veljače, zamolili smo ju za kratki razgovor.

Možeš li nam na početku reći kako si smislila svoje zanimljivo umjetničko ime (koje zvuči pomalo istočnjački )? 

Zapravo je poprilično jednostavno, kako sam prvo izašla s mjuzom na engleskom, htjela sam i neko ime koje zvuči strano, a da ima poveznicu s mojim imenom. Gledala sam koje riječi imaju smisla i došla do “Sun” (sunce) i “You” (ti), ili skraćeno “U” koje se čita isto, pa kad se spoji SUN i U, ispadne “San-ju”:”kaj slušaš?”-San+ju=Sanju :D

Novi album Beton sama si producirala, odsvirala na njemu sve instrumente, napisala tekst te napravila cjelokupni aranžman. Koliko se na albumu mijenjao zvuk u usporedbi s prvijencem Discover?

Najveća promjena je u jeziku. "Discover" je bio na engleskom, dok je "Beton" na hrvatskom. Sama glazba se nije toliko mijenjala koliko je dobila zvučni zaokret zbog samog jezika s kojim automatski i zvuči malo drugačije. Aranžmani jesu nešto “reduciraniji” za razliku od pola pjesama s prvog albuma, ali to je u principu to.

Koliko ti je u vlastitoj glazbi važna poruka koju šalješ slušateljima? Bi li nam mogla predstaviti jednu od pjesama s novog albumu koja za tebe ima posebno značenje? 

Užasno mi je važna. Kod drugih izvođača koje slušam mi nije bitan tekst, bitan mi je instrumentalni dio i za to se vežem. Ja prvo krenem od instrumentalnog dijela pjesme. Tek kad sam zadovoljna instrumentalnom verzijom i aranžmanom, tek tad se bacim na liriku, ali s obzirom na to da sama stojim iza tog, bitno mi je onda i da poručuje nešto, bez obzira na to što ne obraćam pažnju na taj dio obrnuto, tj kad sam u ulozi slušatelja.

Odakle crpiš inspiraciju za svoje pjesme? 

Znači nema apsolutno nikakvog pravila! Inspirirati me može neka najmanja random situacija, i najčešće mi i dođe sama od sebe u najplain momentima. Ali naravno, ima momenata i kad promatram samo sa strane i krenu navirati svakakve filozofske “gluposti” koje mi zaokupe glavu u tom momentu. To se odnosi i na tekstove i na sami instrumentalni dio pjesme.

Kakvu glazbu voliš slušati? Što te od glazbe oblikovalo? 

Ma sve me oblikovalo! Dijete sam MTV-a kad je na top listama bilo sve od grungea do elektro popa. Uvijek kažem kako nemam jedan najdraži bend već doslovno iz svakog žanra po jedan najdraži. Tak da je tu od Toola, preko new age Deep Foresta, blesavog No Doubta, alternativnog rocka Skunk Anansie, doom metala Anatheme i onda ono, elektronika divnih Röyksopp! Unatrag desetak godina sam se zapravo najviše zavukla u elektronski smjer ukusom, i dalje mi je Röyksopp jedan od naj naj, ali sad je pak tu cijela čitaba “srodnih”, Disclosure, Flume, Knife, Elderbrook, Zhu, Kate Boy, Robyn, Mura Masa, Moderat, Apparat, Elliphant, Mo, Broods, mogla bi doslovno nabrajat do preksutra!

Uskoro ćemo imati priliku i čuti novi album uživo. Kada i gdje će se održati promocija albuma? Spremaš li nam možda kakvo iznenađenje?

Bit će apsolutno spektakularno! 23.veljače. u Petom Kupeu će se održati koncertna promocija. Prije koncerta (od 20 h) će zagrijavati divna DJ Rea i onda kreće show! Za promociju prvog albuma sam imala ogroman LED video zid od 45m2 s custom animacijama sinkroniziranim na glazbu, ovaj put ide nova serija i vizualni upgrade! Bit će ogroman video zid s novim animacijama, ali ovaj put će biti i LED instalacije preko čitavog stagea za koje je zaslužan pregenijalni Marko Bolković! To kaj lik radi, malo za reći je da nije normalan, i to kažem u najboljem mogućem smislu! (Karte se mogu kupit na https://www.entrio.hr/event/sun-u-koncertna-promocija-drugog-studijskog-albuma-beton-13182)

Možeš li podijeliti  s nama nekoliko knjiga koje su utjecale na tebe i možda te obilježile? 

Definitivno “O duhovnom u umjetnosti" - Kandinsky i “Parfem" - Patricka Suskinda! <3