Intervju

Žen:

Žen: "Priroda nam je inače snažna ispiracija, a u ovom razdoblju smo je dobili u većoj dozi nego inače"

U duhu dobrih običaja nedjeljnih koncerata, Tvornica kulture pokrenula je program "Ko nekad u osam", a 12.12. na pozornicu Malog pogona Tvornice kulture stati će progresivni indie rock bend ŽEN. Ususret koncertu, popričali smo s bendom koji nam je otkrio što se trenutno događa u njihovom taboru te kako će zvučati novi studijski album.

Što se trenutno događa u bendu ŽEN?
Uglavnom se bavimo snimanjem i miksanjem, te adaptiranjem snimljenih stvari za izvođenje uživo. Dosta nam je zanimljivo i rearanžiranje starih stvari koje nismo dugo svirale, to nas baš zabavlja. Imali smo neočekivano aktivno ljeto, pa se bavimo i rezimiranjem svih dojmova.

Najavljujete četvrti studijski album, kako se on razlikuje od prethodnika?
Radimo ga drugačiji način, prvi put se same snimamo zbog čega je cijeli proces puno opušteniji i lagodniji. Nema pritiska radi ograničenog vremena plaćenog studija, tako da nam je bez toga stvaranje ovog albuma baš uživancija. Taj osjećaj se sigurno prenio u nove pjesme.

Što je najbolja karakteristika novog albuma?
Najnoviji je, a uvijek su nove stvari najbolje :D

Kako se vaš stvaralački proces promijenio kroz vrijeme?
Pa svakako smo zrelije kao glazbenice, imamo više iskustva i vještina, a s vremenom smo stekle dosta opreme i znanja o glazbenoj produkciji pa se sada same snimamo. Kad usporedimo s nekim počecima kada bi nove stvari svirale u nedogled, te bi u studio ušle vrlo često bez ikakve demo snimke ili eventualano s nekom kreštavom demo snimkom s mobitela ili nekog snimača, sada prije snimanja imamo demo snimke po kanalima što nam masu olakšava proces kreiranja i aranžiranja.

Svirali ste na mnogim mjestima po svijetu, koje vam je mjesto posebno ostalo u sjećanju i zašto?
Puno je mjesta koja su nam se urezala u sjećanje, pa nema druge nego odabrati jedno od njih - malo selo Chadron u Francuskoj, u regiji oko Lyona. Nismo imali pojma što nas čeka, a dočekalo nas je nešto što ne bi zamislili ni da smo se jako trudili zamisliti nešto neočekivano – radilo se o zaskvotanoj kući u malom selu, svi organizatori su bili maskirani u razne likove, ne znamo zašto, sve je izgledalo prilično nadrealno tako nam je trebalo vremena da se naviknemo na prizor glavnog koordinatora kako prerušen u nekakvu djevojčicu ili princezu posve ozbiljan distribuira zadatke ostalim članovima tima. Inače selo je predivno, publika se skupila iz okolnih većih gradova, osim koncerata bio je i dosta plodonosan sajam ploča – kupile smo barem 20 ploča od kojih su nam do dan danas omiljene i upoznale smo ekipu iz Poutre legendarnog benda francuske underground scene.


Kako je pandemija utjecala na vaš rad? Je li vas možda inspirirala za nastanak novog materijala?
Ova situacija nas je opustila i dala nam novi fokus i naravno inspiraciju – možda ne toliko sama situacija, koliko činjenica da nam je lockdown omogućio da provedemo puno vremena izvan grada, u šumi, uz more, po planinama... Priroda nam je inače snažna ispiracija, a u ovom razdoblju smo je dobili u većoj dozi nego inače, i jako smo sretne zbog toga.

Što vas posebno inspirira ovih dana?
Jednostavnost življenja, spoznaja da je tako malo potrebno za sreću.

Što vam je ovih dana na dnevnoj playlisti?
Robert Fripp, Cluster, Can, Broken Social Scene, Silver Mt. Zion, Nick Drake, Claus Schulze, X-Ray Spex, Patti Smith, Do Make Say Think, Julianna Barvick, Petra und der Wolf, Kate Bush...

U Tvornici ćete nastupiti u nedjelju u 20:00. Kako se pripremate za ovaj "ranovečernji" koncert?
Ma nama skroz paše ranija satnica, stignemo biti rokenrol zvijezde i otići na spavanje u pristojno doba. Win-win!