Koncerti

U društvu dragih prijatelja - Afion u Močvari

U društvu dragih prijatelja - Afion u Močvari

U petak, 24.ožujka Afion je održao koncert povodom 20-e obljetnice osnutka u prepunom zagrebačkom klubu Močvara.

Rijetko kada mogu reći da je odlazak na koncert kao odlazak u goste najdražim prijateljima. Upravo tako nas je makedonsko-hrvatski sastav Afion, u maniri dobrog domaćina koji slavi zavidnih 20 godina postojanja, dočekao ovog proljetnog petka u Močvari, posluživši nam na ulazu netom pečenu makovnjaču. Atmosfera je zaigrana, radosna, brbljava – ipak je već previše vremena prošlo otkako su se stari prijatelji družili. U krcatoj dvorani, okruženi poznatim licima, Afion je započeo svirku malo poslije 21:30, uz zazivajuće taktove Tri bilbila sa njihovog posljednjeg albuma Treći bilbil.

Ono što je uslijedilo bila je čista ljubav. Postoji jedan poseban osjećaj povezanosti sa životom koji samo pojedini instrumenti mogu pobuditi u čovjeku, a to je za mene kaval (makedonska pastirska flauta) praćen hipnotičkim ritmom udaraljki. Prožeta osvježavajućim pjevom Lidije Dokuzović, publika je zaista bila prenesena u oblake, a vrijeme kao da je stalo dok je uglas zazivala proljeće i neka prošla, jednostavnija vremena.

Uz nešto više od dva sata svirke, plesali smo, lebdjeli i guštali na taktove najvećih hitova poput Dej mi Bože, Anadolke i Čula jesam, a čini mi se da smo čuli ako ne sve, onda barem dobru većinu pjesama sa doista predivnog Trećeg bilbila, od kojih je najčudesnija meni osobno bila izvedba Šošana.

20 godina postojanja Afiona bez sumnje su obilježili i mnogi ljudi izvan samog benda, kojima se Lidija tijekom večeri najsrdačnije zahvalila, a posebno dirljiv trenutak bio je kada su se iz publike na binu popele cure iz zbora Čipkice, kako bi zajedno otpjevale vrhunac pjesme Duni mi duni.

Nakon više od dva sata magične glazbe minulih vremena, vrijeme je došlo da se spustimo na zemlju, a prijatelji rastanu. Nadajmo se, ne zadugo.