Koncerti

Apocalyptica, vrati nam se brzo!

Apocalyptica, vrati nam se brzo!

Četiri godine nakon svog posljednjeg posjeta Hrvatskoj u tad još "krovopokrivenom" klubu Boogaloo, Apocalyptica se sinoć vratila i ponovno napravila žestok show za svoje fanove, kojima nisu smetali ni kiša ni opće-depresivni vremenski uvjeti da bi za ta cca. dva sata koncerta potegnuli iz različitih dijelova Hrvatske do Zagreba.

No najprije, red je i da se predstavi predgrupu, tj. australski rock bend Tracer koji prati Apocalypticu na ovoj turneji. Svirka je, i na tome svaka čast i Traceru, a kasnije i Apocalyptici, započela točno na minutu što je bio jedan pozitivan šok većini od nas, jer nažalost, taj se tip "pristojnih" bendova kod nas ne viđa baš često.Tracer, koji me od početka neodoljivo podsjećao na neki miks Soundgardena i Nickelbacka, svirku je započeo brzo i žestoko te u tom ritmu nastavio do kraja; trojka je bila zabavljački raspoložena i uspjela zagrijati i publiku koja je tad tek ili polako pristizala ili lagano pijuckala pive na tribinama. Meni možda nisu baš legli kao predgrupa za sinoćnji koncert, ali u svakom slučaju zanimljiv bend za bacit uho.

Tracer @ Tvornica © Filip Bušić PhotographyTracer @ Tvornica © Filip Bušić Photography

Nakon pola sata pauze svjetla u Tvornici su se ugasila, atmosfera je postala nabrijanija i na licima se moglo vidjeti uzbuđenje zbog onog što slijedi – Apocalyptica. Finska četvorka polako se uspela na pozornicu i bez puno priče primila se svojih instrumenata i započela jučerašnji show. Iz žestoke "Reign Of Fear" koja je sa svojom polako eskalirajućom melodijom kao stvorena za otvaranje koncerata, prešlo se "Grace" koja na mene ostavlja nekako melankoličan i sjetan dojam.

Nakon tog "uvoda" na pozornici se bendu pridružio američki pjevač kubanskog i španjolskog podrijetla, Franky Perez. Počevši s "I'm Not Jesus" i "House Of Chains", Perez je tijekom večeri igrao ulogu glavnog vokalista Apocalyptice, čiji je novi album "Shadowmaker" zanimljiv i specifičan upravo zbog brojnih suradnji s različitim glazbenicima. Iako je na momente malo vuklo pop vode, Frankyjev se vokal zbog istovremeno toplih i bluzerski hrapavih nota koje su lako prelazile u screamove lijepo uklopio u koncept turneje i samog albuma.

Franky Perez, Apocalyptica @ Tvornica © Filip Bušić PhotographyFranky Perez, Apocalyptica @ Tvornica © Filip Bušić Photography

Apocalyptica se pokazala jako "pametnim" bendom po pitanju nalaženja ravnoteže između bržih i sporijih, žešćih i mirnijih pjesama i taman kad se atmosfera užari do vrhunca, oni je smire i nakon toga publiku ponovo bace u ekstazu. Za vrijeme tih prijelaza puno se komuniciralo s publikom, koja je reagirala na svaki mig, svaki pogled i svako premještanje po pozornici kako se ne bi nekoga "zapostavilo". Svi su članovi benda opušteni, nema usiljenih fora i prenemaganja, i najbitnije, vidi se da i nakon dobra dva desetljeća karijere uživaju u svojoj glazbi i sviranju.

Iako se dobra polovica koncerta temeljila na predstavljanju novih stvari, bilo je tu i starijih pjesama poput "Harmageddon" s albuma "Inquisition Symphony" koju Apocalyptica, kako kažu članovi benda, nije izvodila live od 1999. godine. S istog albuma čuli smo i cover Sepulturinog "Refuse/Resist" - "something we should absolutely never do", kako kaže Perttu. Prije izvedbe "Refuse/Resist" Perttu je predstavio bend, a  publika je svakog člana pozdravila gromoglasnim pljeskom i ovacijama, zahvalivši time za koncert i priliku da se čuju i ona inozemna violončela.

Apocalyptica @ Tvornica © Filip Bušić PhotographyApocalyptica @ Tvornica © Filip Bušić Photography

Očekivano, brojna su srca, uključujući moje, najjače zatitrala na obrade dobre stare Metallice, kojom je Apocalyptica započela svoju karijeru i koja je, mogli bismo reći, u dobru ruku zaslužna za sinoćnji koncert. Na taktove "Enter Sandman", a kasnije i "Seek And Destroy" nastao je sveopći kaos u publici, a kad se ova potonja prelila u čelo-izvedbu "Lijepe Naše" ludnici nije bilo kraja. Smatram to jednom lijepom gestom kojom Apocalyptica na ovoj turneji pozdravlja svoje vjerne fanove.

"Seek And Destroy" bila je posljednja pjesma regularnog dijela koncerta, te je nakon nje i neprekidnog "We want more" bend izašao na bis, odsviravši najprije "I Don't Care", a zatim i "Dead Man's Eyes" kojom su zaključili koncert i poručili par lijepih poruka publici.

Apocalyptica je pozdravila Zagreb (točnije Čagreb) i najavila siguran povratak, a nakon jučerašnjeg koncerta i veselja koje je bilo vidljivo i na licima publike i benda, uistinu ne vidim razloga zašto se to ne bi dogodilo. Samo se nadam da će im za sljedeći posjet ipak trebati manje od četiri godine, jer teško da će se hrvatska publika tako brzo zasititi ove finske ekipe. 

Apocalyptica @ Tvornica © Filip Bušić PhotographyApocalyptica @ Tvornica © Filip Bušić Photography

Galerija fotografija

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.