Koncerti

Veliki povratak 2CELLOS u Zagreb - jesu li ispunili očekivanja?

Veliki povratak 2CELLOS u Zagreb - jesu li ispunili očekivanja?

Ako mene pitate - nisu.

Nakon velikog koncerta na Tomislavcu, 2Cellos se vraćaju na mjesto zločina na kojem su posljednji put nastupili 2012., na samom početku velike karijere. Hype je tada još uvijek bio s primislima publike da se radi samo o one hit wonderu, no sve su sumnje razrušene sinoć kada su na pozornicu izašli sedam (šest) godina stariji, ozbiljniji, glazbeno čvršći i snažniji nego ikad. Na njihove sviračke sposobnosti, preciznost i oštrinu tehnike te impresivnu emotivnost izvedbe, tijekom godina sam besramno iskoristila sve riječi hvale koje postoje te stekla nove standarde osobnih zahtjeva kod glazbenika. U svijetu klasične glazbe, taj je standard nastupom jedino uspio nadmašiti vrhunski bariton Dmitrij Hvorostovskij. 

 

2Cellosfoto: 2Cellos, credit: Ivan Peček

Prvi dio koncerta će biti spor i depresivan, ali takvo je stanje u državi- izjavio je Stjepan na samom početku koncerta, predstavljajući aktualni album filmske glazbe "Score", snimljen s Londonskim simfonijskim orkestrom. "A šta ti znaš o tome?" rekli bi Krankšvesteri. Najbolji svjetski violončelist jedan je od najboljih svjedoka depresivnog, očajnog i bizarnog stanja u državi, pogotovo kada se radi o klasičnoj glazbi, ljubomori i osobnim kompleksima glazbenika i glazbenom obrazovnom sustavu u kojem se talenti namjerno ne žele prepoznati ukoliko nisi član "talentirane" obitelji. 

No, i nakon svih poslovnih uspjeha u životu (a, bilo ih je i prije svjetske slave trenutnog "benda"), vjerujem da još uvijek osjeća nervozu pred koncerte na domaćem terenu, premda sada hladnokrvno može svima s bine pokazati srednji prst. Čak je ovog puta i scenski ego ostavio kod kuće, zaboravio na njega u nekoj prašnjavoj ladici koju ne želi tako skoro ponovo otvoriti. To se dalo iščitati, osjetiti, iz nekoliko sekundi tame i tišine na pozornici prije izvedbe "Chariots of Fire". 

 

2Cellosfoto: 2Cellos, credit: Ivan Peček

Je li zvuk u Areni ponovo bio problem? I je, i nije. Dva su glavna violončela bila u prvom planu, kvalitetno izbalansirana s neizbježnom jekom koja im je na trenutke išla i u korist. Problem je nastajao kada su se u priču istovremeno uključili Zagrebački solisti uz još uvijek mirnog bubnjara Dušana Kranjca kada se na trenutke zvuk međusobno pretopio i stvorila se buka koja je bila relativno podnošljiva. Također je dobiven dojam da netko kaska za nekim, što je, želim vjerovati, isključivo posljedica jeke. Luku i Stjepana je uistinu teško pratiti. Ne znam je li prehrabro reći, ali zbog izuzetnog poštovanja prema njihovom radu, uspjehu i osobnom favoriziranju emotivnog rezultata interpretacije, mislim da bi se u ovoj priči pomučili i veliki Mischa Maisky (koji će btw. 12. travnja nastupiti u Lisinskom) ili Yo-Yo Ma. Da ne pričam da u mlađoj generaciji najpopularnijih klasičnih i crossover violončelista nisam naišla na njima ravnog. I upravo je zato krvav zadatak bio pred Zagrebačkim solistima. Neugodno je bilo vidjeti Stjepana kako im u svakoj skladbi dirigira, pokušavajući dobiti od njih željenu emociju. Bruka, buraz, ali, jebiga, teško je protiv dva monstruma, pogotovo u izvedbi teme iz "Game of Thrones", u trenucima kada je atmosfera postala vatrena. No, nesebičan osmijeh na licima Stjepana i Luke otkrivali su da se radi o velikom i dugogodišnjem prijateljstvu, tako da Solisti ipak nisu dobili gudalom po prstima, a s pozornice su se maknuli prije nego što je postalo opasno. Opasno je postalo izvedbom "Smooth Criminal", a nastavilo se standardnim hard rock uspješnicama kao "You Shook me All Night Long", "Thunderstruck", "Highway To Hell", "Smells Like Teen Spirit" i "Back in Black". Sa standardnim "humorističnim" upadicama koje između pjesama slušamo već sedam godina, Stjepanovim valjanjem po pozornici, vražjim rogovima i pogledima, pirotehnikom i konfetima, show je dosegao vrhunac. Dušana sam također tijekom godina previše puta nahvalila, ovaj put neću, jer je već normalno da kad on kroči na binu i odradi solo dionicu da je tek tada program potpun. A gdje je Luka u cijeloj priči? Pa eto ga, sjedi i svira.

 

2Cellosfoto: 2Cellos, credit: Ivan Peček

Publika je nesigurno i statično blejila u njih, kao da su zbunjeni i nisu sigurni što se točno na pozornici događa, ali kao, svijet je rekao da je to dobro pa ćemo ih nagraditi aplauzom. Srećom, bilo je tu i okorjelih fanova koji su i na trenutke zaplesali, ali i ekipe koja je sramežljivo i tiho otpjevala nekoliko refrena. "Despacito" su otpjevali nešto glasnije, ali opet, Stjepan, Luka i Dušan su zaslužili puno, puno više natrag. 

 

2Cellosfoto: 2Cellos, credit: Ivan Peček

Možda su prežestoki za ovakav tip posjetitelja? To bi mogao biti razlog, jer sam se uhvatila za vrijeme izvedbe "Troopera" kako sama sebi spontano kažem: Ajme, kako je ovo lijepo. Znači da je bilo HC. Ekstra HC. Kad mi najljepši instrument (nakon ljudskog glasa) ispuni dvoranu čvrsto, precizno, iskreno i samouvjereno, kada distorzija razori, a ritam uništi sve pred sobom. Melem na ranu nakon sviračkog fijaska Apocalyptice u Lisinskom prošle godine. 

"With or Without You" pretvorio se u "Con te Partiro" i nježno zaključio još jedan u nizu koncerata "Score" turneje. 

 

2Cellosfoto: 2Cellos, credit: Ivan Peček

Premda su svaki prethodni put priredili nešto posebno domaćoj publici, bilo da se radi o gostovanju ili obradi neke lokalne uspješnice, ovaj put su se držali standardne setliste turneje. Izuzetno mi je drago zbog toga, jer se napokon ljepota vrhunskog koncerta nije pretvorila u vatrogasnu zabavu za mase. 

Sat vremena službenog programa uz polusatni bis - dobije se dojam kratkog trajanja, no program je promišljen da bude kompaktan i efektan. 

 

2Cellosfoto: 2Cellos, credit: Ivan Peček

Zašto nisu ispunili moja očekivanja? Ma jesu, i još su me ugodno iznenadili s razinom ozbiljnosti i zrelosti, uz standardno uživanje u sviračkoj interpretaciji. Ali, zar nije bolje da clickbaitam s hejtom nego s tim tko je bio, što je odjenuo, s kim je bio i koga jebe Hauser? Čini mi se da je ovo ipak manje depresivna solucija u depresivnoj državi čiji je jedan od najsvjetlijih primjera sinoć napravio vrhunski glazbeni spektakl u Areni Zagreb, istovremeno osvojivši jednog Porina i dva Pornija. 

Zasad im nema ravnih. 

 

Galeriju fotografija s koncerta pogledajte OVDJE.

Maja Trstenjak
Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report