Koncerti

Depeche Mode u Areni - Trijumfalno slavljenje života!

photo: Depeche Mode, credit: Filip Bušić

Depeche Mode u Areni - Trijumfalno slavljenje života!

Vijest da je kultni Depeche Mode kao jednu od stanica turneje uvrstio i Zagreb dočekana je s oduševljenjem brojnih fanova iz regije pa nikog nije čudilo da su karte rasprodane unutar par minuta prodaje. Mjesecima kasnije, do samog dana koncerta, po društvenim mrežama se tražila karta više. Pomama nije bila bez razloga - fanovi Depechea jučer nisu otišli kući razočarani. No rekli bismo da nije ni bend.

Europska turneja povodom "Memento Mori" albuma već je u drugoj polovici i setlista je u pravilu kroz brojne nastupe imala tek par iznenađenja. Simboličnog naziva, album "Memento Mori" izdan je početkom godine, kao tribute prerano otišlom članu, Andrewu Fletcheru. S navedenog albuma čuli smo nekolicinu pjesama, počevši s veoma ambijentalnom “My Cosmos is Mine” i nešto žešćom “Wagging Tongue”, koje su otvorile koncert. 

depeche-mode-July 23, 2023-0B5A5793-Enhanced-NR (1)

“It´s No Good” polako diže tempo, atmosfera se zagrijava, no prva prava prekretnica u večeri nastaje s “Everything Counts”. Dok Dave poput kakvog propovjednika s ispruženim mikrofonom riječ predaje publici, Arenu zaglušujući glasno, iznova i iznova ispunjava refren u složnoj izvedbi 20 000 okupljenih fanova. Trenutak za pamćenje. 

A bilo ih je itekako mnogo - predivna, nježna “Precious” i nešto kasnije “Home” izazvale su potpuno ludilo među publikom, dočekane i otpraćene su gromoglasnim pljeskom i pjevanjem koje je gotovo pa nadglasalo bend. 

depeche-mode-July 23, 2023-0B5A5454-Enhanced-NR (1)

Činjenica je da je jučerašnja publika bila prizor koji se ne viđa često, toliko u elementu i toliko, za promjenu, prisutna - fantastičan prizor i osjećaj od kojeg se lako naježiti. Možda je stvar u prosjeku godina, jer Depeche Mode ima iza sebe već podužu karijeru, no za razliku od brojnih koncerata, jučerašnja je publika više uživala u trenutku, nego što ga je pokušavala snimiti za kasnije. Depeche Mode je bez daljnjeg  odradio odličan koncert, ali publika je ta koja ga je dovela na potpuno drugi nivo. 

Nazovite to srećom ili nagradom, svejedno, ali na jučerašnjem je nastupu u setlistu uvrštena i "Strangelove" - oduševljenje nije izostalo i na prve taktove tisuće okupljenih fanova u  Areni je bilo u glazbenoj ekstazi. "Strangelove" je izvedena ogoljeno, s Martinom kao glavnim vokalom i bio je to jedan od najljepših trenutaka koncerta. 
Odmah nakon, Martinu je čestitan i rođendan, dok je čitava Arena slavila kao jedno.

depeche-mode-July 23, 2023-0B5A5930-Enhanced-NR (1)

Dok je u pozadini kroz čitav nastup prevladavajući simbol bila lubanja, koja je s vremena na vrijeme zamijenjena velikim “M” koje se iscrtavalo po ekranu, Dave se poput neke mračne elektro balerine vrtio po pozornici, a kroz setlistu su se nizali hitovi, kulminiravši s “World in My Eyes”, posvećenoj Fletcheru. Za sam kraj regularnog dijela ostavljene su “John The Revelator” koja je zvučala gotovo funky i “Enjoy The Silence” koja nas je rasplesala i ostavila s čežnjom za još. Iako su album i turneja obilježeni tugom, ono što je očito je da Depeche Mode slavi život.

depeche-mode-July 23, 2023-0B5A5634-Enhanced-NR (1)

Nakon jednog od najglasnijih poziva na bis kojem smo ikad imali priliku svjedočiti, barem u Areni, odlično raspoloženi Martin i Dave su se vratili na stage, i bis započeli s “Condemnation”.  “Just Can´t Get Enough” atipično je vesela, ali uvijek dobrodošla dizalica, no ono što je zapečatilo čitavu večer bile su “Never Let Me Down Again” i “Personal Jesus”. Ruke su poletjele u svim smjerovima, pjevali smo i plesali kao da sutra ne postoji, a Arena je pulsirala od veselja. Nadamo se da je Depeche Mode prepoznao kakvu publiku imaju u Zagrebu i da će se ovo ponoviti jer vjerujem da će mnogima jučerašnji nastup biti uspomena za čitav život.

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.