Koncerti

Bryan Adams u Areni Zagreb: Osamnaestogodišnjak u duši

photo: Bryan Adams, credit: Matea Marušić

Bryan Adams u Areni Zagreb: Osamnaestogodišnjak u duši

Recept za odličan koncert vrlo dobro nam je poznat: vrhunski izvođač s izvrsnom interakcijom s publikom, svima poznati hitovi, publika raspoložena za ples i kvalitetan zvuk. Čini mi se kako se u srijedu u Areni Zagreb sve ovo poklopilo.

Bryan Adams 1 kopijaphoto: Bryan Adams, credit: Matea Marušić

Bryan Adams, samo prozvani osamnaestogodišnjak, suvereno je vladao pozornicom i kao izvrstan gitarist bacao obožavatelje u trans svojim dionicama i romantičnim tekstovima pjesama. Ovaj Kanađanin nikako nije stranac na našim prostorima već bi ga mogli opisati kao miljenika domaće publike. U Hrvatskoj mu je ovo četvrti nastup: gostovao je još daleke 2000. godine u Domu sportova, prije šest godina u Areni Zagreb, a 2006. u Osijeku. Šteta samo što Arena ovog puta nije bila rasprodana. Na prvi pogled dvorana se činila puna, no ako se promotrilo pozornije moglo se uočiti da su gornje tribine bile zatvorene, a na parteru je bilo toliko mjesta da se komotno moglo prolaziti, ali i ugodno plesati. Iako je publika bila raznovrsna (primijetio sam dosta stranaca), uglavnom su prednjačili ljubavni parovi u nekim tridesetim i četrdesetim godinama, no našao se tu i dio starije ekipe koja ga prati još od osamdesetih godina. Kako nas je sam Adams na početku podsjetio – iza njega se nalazi šesnaest albuma i preko 40 godina glazbene karijere.

Bryan Adams 18 kopijaphoto: Bryan Adams, credit: Matea Marušić

Nekoliko minuta prije 20h publiku je razveselio leteći luftić u obliku auta sa ispisanim nazivom aktualnog albuma i turneje – „So Happy It Hurts“. Dok je autić-luftić lebdio iznad nas točno u 20h svjetla su se ugasila i na video zidu je krenuo uvodni govor koji je dio službenog video spota za pjesmu „Kick Ass“. Potom se začuo vrlo žestok odgovor mladića od osamnaest, dobro pretjerujem, šezdeset i četiri godine: „Let there be a kick-ass rockin' band“! S ovakvim otvaranjem s novom pjesmom Bryan Adams sigurno nije pogriješio. Uslijedili su klasici „Somebody“, „18 Til I Die“ i pjesme na koje je publika najbolje reagirala „Please Forgive Me“, „Heaven“ i neizostavna „Summer o '69“. Interakcija s publikom kroz cijeli koncert bila je na visokoj razini, a energiju je potpirivao i izvrstan gitarist Keith Scott.

Bryan Adams 22 kopijaphoto: Bryan Adams, credit: Matea Marušić

Iako službenog bisa nije bilo, mogu reći da je standardni set završio s pjesmom „Cuts Like a Knife“ nakon koje je Adams predstavio bend te su se svi zajedno pristojno naklonili publici. Potom je pjevač sam na gitari odsvirao još tri stvari: „Straight From the Heart“, „All for Love“ – koju izvorno izvodi s Rod Stewartom i Stingom (a obojicu smo imali prilike slušati u Zagrebu), te je sam koncert zaključio prikladno s „Christmas Time“.

Bryan Adams 23 kopijaphoto: Bryan Adams, credit: Matea Marušić

Zašto mi je sinoć na koncertu Bryana Adamsa bilo toliko dobro? Prvenstveno zato što me ugodno iznenadio. Oduševio me u prvom djelu koncerta kontrabas koji je u potpunosti rasplesao dvoranu u rockabilly stilu na „You Belong to me“; dirljiv govor koji je posvetio svojoj devedesetpetogodišnjoj majci; zahvala velikoj Tini Turner pjesmom „It's Only Love“. No, trenutak kada sam zaista ostao iznenađen je bio kada je uzimao glazbene želje iz publike. Iako sam to doživio ranije uglavnom se radilo o jednoj stvari koja nije previše odudarala od standardne setliste. Adams je iz publike izabrao čak tri pjesme od kojih jednu – „Inside out“ – ne izvodi. No, to bend nije nimalo omelo. Izveli su fenomenalnu izvedbu ove pjesme da sam čak pomislio kako je trebaju uvrstiti u buduće setliste.

Nakon dva sata i 20 minuta i preko trideset odsviranih pjesama koncert je završio. Na osamnaestogodišnjaku u duši koji je na kraju u publiku bacio hrpu trzalica nije se vidio umor. Možda su godine ipak samo brojka.

Bryan Adams 40 kopijaphoto: Bryan Adams, credit: Matea Marušić