Koncerti

Crowbar u Vintagu

Crowbar u Vintagu

U sklopu proslave 18. rođendana Radio Studenta, u subotu 7. ožujka u Vintage Industrial baru rasturili su pioniri sludgea i zvučnog razaranja – Crowbar.

Svega osam mjeseci od posljednjeg posjeta Hrvatskoj, Crowbar je došao po još jednu rundu, a time priredio publici repete najnovijeg LP-a Symmetry In Black, ali i klasika s prijašnjih albuma.
Masan i silovit zvuk probijao je zvučne barijere ugodno popunjenog kluba od početka do samog kraja koncerta. Frontmen Kirk Windstein, osnivač Crowbara, do nedavno član grupe Down te zapravo jedini stalni član matičnog benda, između numera jedva je pričao od promuklosti, ali kada su pjesme došle na red snaga i moć njegovog vokala proizvodila je dvostruko više energije po jedinici mase nego bilo što slično. Crowbar je žilava gradivna tvar, nepoderivi nosivi zid koji nosi oluje teških niskofrekventivnih sludge rifova iza koje ostaju tmurni i čemerni oblaci dooma.
Koncert su započeli točno u zakazano vrijeme pjesmom „The Cemetery Angels“ te su nastavili novijim stvarima kao što su „Walk With Knowledge Wisely“, „Symmetry in White“ te su kroz čitav koncert ispreplitali svoje nove i stare hitove. Vibra između benda i publike bila je proporcionalna snazi izlaznog zvuka, ali sažeta u samo sat vremena svirke, moshpita i grloparajućih vokalnih imitacija vjernih fanova benda. Publika je uspjela nagovoriti Crowbar da se još jednom pojave na pozornici te su tom prilikom odsvirali nezaobilaznu „All I Had (I Gave)“ i završili, moglo bi se reći, prekratki koncert.
I zagrebačka publika i neworleanški Crowbar dobili su upravo što su tražili – odličnu atmosferu nabijenu brutalnim stupnjevima distorzije koji su parali membrane zvučnika, probijale opne čovjekova bubnjića, tresle zidove… Možda zvuči destruktivno, ali konačna slika jučerašnjega događaja dokazuje upravo suprotno.

 

Tekst: Luka Budiša

Andrea Kovač
Andrea Kovač

Zašto se ne bi drogirali happy endovima?