Koncerti

Večer pozitivne energije u Domu sportova!

Večer pozitivne energije u Domu sportova!

Najveći Pozitivac do sad i prvi, na kojem je headliner bio inozemni bend, jučer se već tradicionalno održavao u zagrebačkom Domu sportova. Za prvu večer Pozitivnog koncerta bili su zaduženi sve vrsni izvođači, koji su se potrudili da prvi dio Pozitivnog koncerta bude jedan koji ćemo pamtiti: Bojana Vunturišević, Jonathani, Nipplepeople i Editorsi.

Mi smo se dvorane dočepali pred kraj koncerta Bojane Vunturišević, bivše pjevačice benda Svi na pod!. Bojanina solo karijera nije duga, ali činjenica je da je Bojana u kratkom roku uspjela skupiti poveću količinu fanova, koji su se jučer samo radi nje na ledu okupili već u 8 sati. Plesni elektropop bio je dobra uvertira u ostatak večeri, a Bojana je svoj nastup zaključila pjesmama „Kese etikete“ i „E70“. Suptilno je natuknula da ćemo se možda opet vidjeti na proljeće u Tvornici, nikad se ne zna.

Foto: Bojana Vunturišević , Credit: Filip Bušić

Kratka pauza i ispremještanje u sad već solidno popunjenoj dvorani, i na pozornicu se penje Jonathan, riječki bend koji je davnih dana postao miljenik zagrebačke publike. Nastup su otvorili s „Wake Up Call“ i nastavili s udarnom „Who Lies To Whom“, koja me svaki put kad je čujem ugodno iznenadi. Nije to jedina pjesma Jonathana koja zvuči svjetski, ali ima neku posebnu energiju, pogotovo kad je doživite u live izdanju. Nastavili su s dosta provjerenim pjesmama poput „Maggie“ i emotivnom izvedbom pjesme „Pictures“ a čitav nastup zaokružila je nevjerojatna karizmatičnost i uživljenost ovih odličnih Riječana. Jonathani na svakom koncertu ostave dio sebe na pozornici, a publika to zna prepoznati i cijeniti. Većina se vjerojatno ne bi složila s ovim, ali meni osobno njihov nastup bio je vrh jučerašnje večeri.

Foto: Jonathan , Credit: Filip Bušić

Nakon Jonathana na pozornici se pojavio zamaskirani dvojac poznatiji pod nazivom Nipplepeople. Tajanstveni elektropop duo definitivno je bio glavna atrakcija svim onima koji su se došli rasplesati i pred pozornicom nije bilo osobe koja nije bar malo cupkala na „Sutra“, „Nikad“ ili pak obradu koju i ptice na grani znaju - „Frka“. Činjenica da se i dalje ne zna tko su Nipplepeople definitivno im daje dodatnu dozu zanimljivosti, no kvaliteta ovog dvojca je neupitna i to pokazuju iz pjesme u pjesmu. Definitivno palac gore, mislim da su osvojili dobar dio publike u Ledenoj dvorani.

Foto: Jonathan , Credit: Filip Bušić

Za sam kraj ostavljeni su još jedni miljenici domaće publike, britanska rock senzacija – Editors. Editorsi su već nekoliko puta nastupali u Zagrebu i poprilično je jasno zašto se rado vraćaju na naš teren – razina ekstaze koju su jučer izazvali bez problema se može mjeriti s koncertom Kings of Leon ili Florence – tko je bio na tim koncertima, znat će o čemu pričam.

Foto: Nipplepeople, Credit: Filip Bušić

Mjesto u prvim redovima čuvalo se od 8 sati, ne bez razloga. „Hvala, Zagreb“ i odmah na prigodnu “Cold“. Nakon nje jedan od najvećih hitova, „Sugar“. Čvrsto, jako, nema se tu što zamjeriti, Editorsi su već odavno potvrdili da njihova slava nije bez razloga i da svaki nastup zaslužuje pozornost koju dobije. Pjesma za pjesmom bila je odlično prihvaćena od strane publike koja zna svaku riječ i prati svaki Tomov pokret na pozornici. A njih je zaista bilo.

Foto: Editors, Credit: Filip Bušić

Od samog početka, isto kao i Badurina dva sata ranije, Tom nema trunke mira, trči po pozornici i svakom kutu dvorane posvećuje bar malo pozornosti kako nitko ne bi bio zaboravljen. Tom je nevjerojatno ekspresivan na pozornici, dramatičan, svaku emociju pokušava pretočiti u glazbu i prenijeti publici – i to uspješno radi.

Foto: Editors, Credit: Filip Bušić

Strašno dojmljiva izvedba „Violence“ uz krvavo crvenu pozadinu s brzim prijelazom na „No Harm“, a nakon njih ringišpil emocija i prebacivanje na veselije tonove uz „A Ton of Love“ i „Formaldehyde“ – Editorsi se doslovno igraju s publikom koja jedva čeka svaki novi pokret.

Foto: Editors, Credit: Filip Bušić

Za posljednji dio koncerta očekivano su sačuvani mega hitovi „Papillon“ i „Magazine“, koji su bili šlag na tortu jednog odličnog koncerta, odnosno je odlične glazbene večeri. Čitava publika na nogama, svi sretni i zadovoljni – nema boljeg načina za zaključiti večer. Ok, možda su mi ipak i Editorsi bili jednako dobri kao Jonathani.

Veselimo se drugom danu Pozitivnog koncerta!

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.