Koncerti

Brkovi - najluđe punk folk momačko veče na domaćem terenu

Brkovi - najluđe punk folk momačko veče na domaćem terenu

Samo Shamso69 može prijatelju javno reći da je ustaška pička, od srca i s neizmjerno puno ljubavi.

Ljubav i sloboda - žudnja za najvažnijim stvarima u životu ispunila je sinoć Dom sportova. Brkovi su još jednom ujedinili razne ljudske sudbine i životne priče zbog kojih njihovi koncerti svaki put poprime wellness i spa karakter, svojevrstan duhovni ritual pročišćenja od svih nedaća ovog svijeta. Dva sata čistog distorziranog hedonizma i jebanja majke svemu što u svakodnevnom životu nosiš kao teret na leđima. 

Brkovifoto: Brkovi, credit: Zvonimir Bregeš

I zato Brkove ili voliš ili ne voliš. Između ne postoji. Možda ti ne odgovara njihova žestina, možda si prefin pa ti smeta "vulgarnost" ili glazbeni izričaj. Ti sinoć nisi bio na koncertu, i to je okej. Dom sportova bio je zato pun ekipe kojoj su Brkovi svojevrsni kult štovanja. Jedni, koji to s ponosom izriču javno, a drugi koji to skrivaju od supruge i djece te su "buntovnički" pobjegli s frendovima, došli se izluditi i kroz stihove reći što ih ide. 

Pankerski duh ovog benda ne jenjava s godinama. On je čvrsto ukorijenjen u njihovu narav i beskompromisno ne posustaje, glasno se boreći protiv svakodnevnih životnih nepravda. Shamso69 u prepoznatljivoj odjevnoj kombinaciji, ali s friškom irokezom, Šarac se također držao ranije provjerene kostimografije, Tomac u kimonu, Žorž u svilenoj košulji, a Prasac kumica s placa koja je kasnije kao Pokemon evoluirala u zagorsku punk nindžu. "Ljubavni rat" izazvao je euforiju, hormon sreće ispunio je dvoranu, a već je na samom početku doletio i grudnjak. 

Brkovifoto: Brkovi, credit: Zvonimir Bregeš

Dva i pol sata čiste svirke uz cijeli novi album s kojeg su najprihvaćenije bile "Sudbina" i "Odlazim", uz izbor najvećih hitova. Uz standardne kritike političarima, šefovima i glazbenim kritičarima, Shamso se u svojim poslanicama obratio i ružnim ženama kojima je posvetio pjesmu "Gabor" uz zaključak da je i najružnija žena ljepša od najljepšeg muškarca. Otkrio je i da je najčudniji predmet s kojim ga je netko iz publike pogodio putovnica, nakon što se obradovao jer ga je netko ovdje pogodio s ploskom. Definitivno je nedostajalo više njegovih inspirativnih riječi između pjesama, publici su ti trenuci jednako važni kao i same pjesme, taman da zbog toga tamo trebali ostati četiri sata.

Publika, sudeći prema reakcijama, obožava pjesme s novog albuma "Hormon sreće", možda čak i više od prethodnika "Torzo Dade Topića". Vjerojatno zbog sirovog pankerskog duha i "back to the roots" pristupa.

Brkovifoto: Brkovi, credit: Zvonimir Bregeš

Kao posebni gosti večeri atmosferu su prije domaćina podigli Jura Klavijatura i, legende žanra, Nervozni poštar. 

Teško je riječima svaki put iznova pokušavati opisati punk folk wellness spa doživljaj, pogotovo kada je na domaćem terenu i kada se prljavi pankerski karakter, karakterističan za kaotične klupske koncerte, prenese na veliku dvoranu. Uz posebnu vrstu odanosti publike. 

Za sve vas koji se nakon svih ovih godina još uvijek pravite fini, vjerujte, doživljaj BBC Promsa u Royal Albert Hallu i Brkova u Domu sportova jednako je katarzičan. Ako je ova konstatacija upravo zgrozila tvoju umjetničko-elitističku dušu, sljedeći put dođi i ti, napunit ćemo Arenu. Brkovi su da se vole. 

 

Galeriju fotografija s koncerta pogledajte OVDJE.