Koncerti

Drugi Indirektni dan u Beogradu

Drugi Indirektni dan u Beogradu

Nakon uspješnog prvog dana jesenskog Indirekta u Beogradu, drugi dan je u potpunosti ispunio očekivanja pa čak i otkrio neke tajne svemira, a dan kasnije na zatvaranju festivala koncert iznenađenja je ugodno iznenadio sveprisutne nastupom novog benda Suzi Vu.

Sibirski Alex Kelman su se u subotu, 8.listopada, pojavili u Beogradu kao duo, Alex i Marina, mistično sakriveni ispod crnih kapuljača sa svojim korgovima. Marina se odlično snašla bez treće članice Ane i s Alexom pjevala i svirala nešto manje od sat vremena. Šuškalo se da su neusporedivo bolji nego li na ovogodišnjem Indirektu u Savudriji kada su live nastupom pomalo razočarali nekolicinu zaljubljenika u njihovu glazbu. A možda su imali preveliku konkurenciju zbog odličnog lineupa pa nisu ostavili tako dobar dojam kao i drugi bendovi. Bilo kako bilo, klubska atmosfera im ide u prilog. Elektropionir se osjetno više napunio publikom nego li prethodnog dana. Koncert je započeo oko pola sata nakon planiranog početka zbog čega smo propustili Kim Tamaru u Zaokretu. Marina nas je sa Silence uvela u koncert, na što se Alex nadovezao sa Drummer Boy i Time te svojim sviranjem i pjevanjem u više navrata unio dašak atmosfere New Ordera. Priuštili su nam plesni Afterparty na samom početku festivalskog dana, a kao šlag na kraju izveli su Rain, jedan od najvećih hitova indietronike u užem krugu indieljubaca.

Preko puta u susjednom klubu Zaokret za nastup se pripremao hrvatski one man band Nikonar predvođen Markom Vukovićem. Nitko nije očekivao da će Nikonar, koji u svojoj službenoj diskografiji ima samo jedan EP City Side od četiri pjesme, svirati toliko dugo da ćemo propustiti slovenski shoegaze Haiku Garden u Elektropioniru. Ali smatram da se itekako isplatilo ostati do kraja koncerta. Za razliku od prethodnog dana publika je bila skoncentriranija na nastup izvođača i jela singlove koje je Marko izbacivao iz rukava svoje retro košulje. Oni koji su pričali, pričali su upravo o njemu. Izveo je sve četiri pjesme Nikonara te jednu sa svojim prijateljem koju su taj dan napisali. Novu pjesmu koja je nastala u vožnji autobusom je izveo i Yellow Buzz prethodnog dana. Druženja na Indirektu nadahnjuju za velike stvari i divne suradnje u u što smo se uvjerili i prije dvije godine kada se desila suradnja Nikol iz NLV sa Side Projectovcima te ove godine spontana suradnja Karmakome i Halftonesa, ali isto tako i suradnja Indirekta s Ammonite Recordsom zahvaljujući kojoj postoji jesenska verzija Indirekta u Beogradu.

Na koncertu Nikonara nas je dirnulo nešto što nismo očekivali da ćemo čuti uživo ove godine. Učinio je upravo ono što je početkom ljeta i najavio. Otkrio se postepeno između svojih singlova. Tijekom nastupa pod imenom Nikonar ubacio je i pjesmu još jednog projekta koji je najduže čuvana tajna hrvatske indie scene. Sve bi možda i prošlo neopaženo da se nije našao u krugu zaljubljenika u njegovu glazbu. Izveo je "Možda nisam dobar" projekta Svemirko s nadolazećeg albuma Vanilija kojeg smo slušali premijerno u  autobusu za Beograd i razgalio nas. Beskrajno smo zadvoljni i zahvalni što nam je napokon pružio tu čast.

Uslijedio je nastup beogradskog no wave benda Halftones u Elektropioniru. Nažalost, uglavnom su mi poslužili kao soundtrack u potrazi za jaknom  koja se zametnula na relaciji između dva kluba. Bendom je publika bila oduševljena, a i bend je izjavio da im je ovo bio najbolji nastup do sada. Možda bi citat naše Ide Prester najbolje opisao ovaj koncert i zasuzio moje oči što ga nisam bila u mogućnosti poslušati do kraja: "Suzana Sumrah je progrizla mikrofon, sažvakala ga i ispljunula na nas u obliku malih zlatnih konfetica. Bg Karen O".

U okviru festivala, 9. listopada u nedjelju, frontman Alex Kelmana je održao i osnivačku konferenciju Eastynet mreže čiji je cilj umrežavanje glazbenih profesionalaca i menađera iz zemalja istočne Europe. Na taj način ćemo lakše progurati naše bendove u istočne zemlje, a i bendove istočne Europe ćemo češće imati priliku čuti u našoj regiji.

Festival je zatvoren nastupom jednog novog projejkta Suzi Vu. Radi se o polovici benda Halftones kojeg čine Suzana Sumrah i Vukašin Đelić. Zapanjili su me već prvim tonovima svog eksperimentalnog dream popa. Drugačiji su od svog izvornog benda i svega što sam čula. Suzanin bajkoviti vokal ponavljan kroz looper se savršeno se slaže s Vukašinovim izvođenjem trikova na električnoj gitari.

U toplom ambijentu i prijateljskoj atmosferi u Zaokretu je privedena kraju još jedna suradnja Istrijana i Beograđana, Indirekt Autumn Edition Vol II. Moglo bi se reći da je i bez Alexa Kelmana umrežavanje glazbenika naše regije već počelo zahvaljujući Indirekt ekipi.

Kako je bilo na prvom danu 2. sezone jesenskog Indirekta pročitajte ovdje.

Ana Patrlj
Ana Patrlj

Fashion only lasts a little while, but an open mind is always in style.