Koncerti

Spektakularno dramatičan kraj Exit Festivala uz povratak kralja i ukazanje kraljice

Spektakularno dramatičan kraj Exit Festivala uz povratak kralja i ukazanje kraljice

Samo dva sata prije otvaranja festivalskih vrata Novi sad je zahvatilo olujno nevrijeme. Pala je enormna količina kiše, praćena jakim vjetrom i grmljavinom.

Radilo se o izuzetno nepredviđenoj situaciji na koju je užasno teško utjecati, no nema toga što Novosađani neće odhendlati kako treba. Dok u Zagrebu na kišnim open air festivalima nailazite (opravdano) na nadrkane zaštitare, nadrkano osoblje i posjetitelje, na Exitu je situacija sasvim drugačija. “Šta se bre nervirate, malo kiše je palo, šta sad?”, s osmijehom su nam dobacivali dobro raspoloženi zaštitari, čuvši pokoju našu psovku koja je glasno izletjela nakon što smo ugazili u blato.

Gospođa koja mobitelom osvjetljava meso na roštilju, bageri i traktori sve po svuda, ova je ekipa s velikim osmijehom na licu ozbiljno se primila posla kako bi se krizna situacija riješila na najbrži i najbolji mogući način. Svaka im čast na tome, program je, premda je dosta bendova otkazano, održan s jako malim odstupanjima u satnici. Tehnički su problemi bili neizbježni, budući da vjerojatno nitko nije stigao odraditi tonsku probu, no to nikako nije moglo umanjiti finalno, spektakularno, festivalsko iskustvo.

Led je hrabro probio Vojko V, koji je u jednoj večeri nastupio čak dva puta. Kralj prošlogodišnjeg izdanja ovaj je put dobio termin na glavnoj pozornici ispred koje se okupio pozamašan broj ljudi. Vojko i Vrh ovim su nastupom nadmašili sami sebe - uz pomoć moćnog zvučnog sistema, zvuk je bio čist a ekipu u prvim redovima niti blato nije spriječilo da počne luđački divljati. Srbi ih očito jako vole. Šteta što se u set listi nije našla “Nardona”, ali kada je “Sandstorm/Ne može” zaorio festivalom, Dmitri Vegasu i Like Mikeu sigurno nije bilo svejedno. S bocom Jacka u ruci nastavili su put do Cockta Beats Stagea, ispunjenog do posljednjeg mjesta. Ulaz je zbog prenatrpanosti bio zatvoren, no srećom, oluja je otpuhala cerade, stoga se koncert mogao pratiti i izvana, zbog čega je metalcima put do Explosive stagea preko puta bio poprilično kompliciran. Jebanje majke na najjače.

A metalci su se u to vrijeme sklonili na sigurno, na Fusion Stage gdje se ukazala apsolutna kraljica metal glazbe, Tarja Turunen. Bio je to veliki povratak Tarje na ove prostore, regionalna je publika dugo vremena nije imala priliku čuti uživo, stoga je dočekana s velikim oduševljenjem te mnoštvo suza u očima. Poznato je da se oko nje nalaze izuzetno kvalitetni glazbenici koji dodatno doprinose žestini performansa, a samom njenom pojavom jasno je zašto i dan danas uživa legendarni status u ovim krugovima. Najviše nostalgije izazvali su, očekivano, stari hitovi Nightwisha koje je izvela s posebnim žarom, koji bi itekako dobro zvučali i na glavnoj pozornici. Predstavila je i nekoliko novih pjesama, te pokazala maksimalnu dozu profesionalnosti s obzirom na tehničke probleme koje su je snašle. Do polovice koncerta nisu mogli dobiti adekvatan zvuk, bilo je to mnogo disbalansa I slučajnih prekidanja, no za to je vrijeme ekipa u crnom bila u deliriju od samog prizora Tarje na pozornici, stoga jednom kad je zvuk podešen, nastala je eksplozija kvalitetnog metala koja će se dugo vremena prepričavati.

Još je većih tehničkih problema imao Zvonko Bogdan koji se također nije dao smesti. “Dobro došli, dragi gosti!”, pozdravio je publiku i krenuo s “U tem Somboru”. Lokal patriotizam na najjače, a kako se na trenutke baš ništa s pozornice nije čulo osim monitora, publika je iz prvih redova pjesmu dovela do zadnjih, ne obzirući se na sve poteškoće.

Na glavnoj pozornici publika je u potpunosti podivljala za DesiigneromSkeptom, predvodnicima "Exit Ganga" koji su priredili vrhunski nastup nakon čega je nastavljen show uz Dmitri Vegasa i Like Mikea.

Za to je vrijeme na Fusionu muku mučio Svemirko, kojima je trebalo dugo, dugo vremena da sve instrumente naštimaju, no jednom kada su krenuli, pokazalo se da i u Srbiji mogu puniti veće koncertne prostore. Svi kuže njihovu briju, naprosto obožavaju njihov stil koji je užario prohladnu atmosferu. Vruće je bilo I na Cockta Beatsu gdje su Krankšester održali svoju svetu misu, a nakon zagrebački su dečki High5 dočekali jutro.

I tako je završio još jedan Exit Festival. Radi se o ogromnom produkcijskom zahvatu koji je pokazao da može uspješno podnijeti i nepredvidljive situacije, kao što je sinoćnja, koja nije mogla skinuti osmijehe s lica svih posjetitelja ali I zaposlenih. Impresivnim su programom pokazali kako prate i prihvaćaju velike svjetske trendove, dovode najveće aktualne svjetske zvijezde uz raznolikost programa u kojem svaki ljubitelj glazbe uvijek može pronaći nešto za sebe, zbog čega je ove godine oboren svaki dosadašnji rekord, a mnogi starosjedioci ovo izdanje prograšavaju najboljim ikad.

Ako već nište, sljedeće godine ne propustite jubilarno, dvadeseto izdanje, jer atmosfera i događaji na koje tamo stalno nailazite nezaboravni su i riječima neopisivi. Exit je neprocjenjiv dragulj ovih prostora. Bila je velika čast biti dio plemena.