Koncerti

 F5

F5

1656224_426632010800333_797284215_n F5 je zagrebački rock band koji ovim prostorima harači još od davne 1996. godine, a ono čime su definitivno zaslužili jedan kraći artist report je njihova nedavna svirka u Vintage Industrial Baru u sklopu Good Vibrations.

Nekad su bili poznati pod imenom Fali V i po pjesmi „Prevruće“, čiji se spot svojevremeno vrtio na našim malim ekranima. Sada je ovaj band neka sasvim drugačija priča. Kroz svoju su postavu, u periodu od tih 17 godina od svojega postanka, provukli bar desetak talentiranih mladih glazbenika. Danas, nakon očito mnogo vremena provedenog u ispipavanju terena, ljudi i tko zna čega još sve ne, u nove pobjede su zajedno krenuli: Nikolina Kovačević (vokal), Robert Nappholz (klavijature, vokal), Mirko Kolovrat (gitara), Filip Hrelja (bubanj),  Jakov Kolega (bas). Ono specifično što donose i predstavljaju jest osvježavajuć groove koji donosi miks raznih žanrova - od rocka i funka, preko reggaea, do soula. Njihova glazba se može okarakterizirati kao energična, ritmična, do detalja razrađena, pa čak i, u neku ruku, atmosferična. S druge strane, ono što bi im netko možda zamjerio jest to što su pjesme pisane na čak tri jezika (jerbo, ne daj, Bože, da u Hrvatskoj netko pjeva na engleskom, najviše zbog dobro poznatog sindroma „Jel' te tako mater učila pričat'?“, a kamoli još i na španjolskom), ali je to toliko lijepo upakirano da se zaista niti ne osjeti.

Image

Ono što nas veseli jest to da su napokon upregnuli svoje snage i aktivirali se gažama i snimanjem albuma jer su uistinu osvježenje za hrvatsku rock scenu.  Novi vokal banda, Nikolina Kovačević, unijela je taman dozu soula i funka koliko je potrebno prosječnoj djevojci u najboljim godinama da zanjiše bokićima i rastopi se iznutra, što je bilo i više nego vidljivo prošle srijede u Vintage baru. Svirku su odradili profesionalno, s puno takta i emocije, što je publika itekako osjetila, zdušno se raščagala i masno prokomentirala kasnije. Iako u malo promijenjenom sastavu, držali su se i više no junački. Naime, Mirko Kolovrat i Jakov Kolega su bili, čudnim sklopom okolnosti, spriječeni odraditi gažu, pa su, za tu prigodu, uskočili nekadašnji članovi Ivor Plužarić i Krunoslav Cvacinger, te pokazali kako ih prstići još uvijek dobro služe, izmamivši pritom i pokoji ženski uzdah iz prvih redova.

Image

Sve u svemu, bilo ih je i više no ugodno za slušati. Zdušno čekamo nove gaže, izlazak albuma, spotove i sve ostalo što nam planiraju prezentirati, a do tada uživajte u već objavljenim materijalima. F5 - "Hugs & Kisses" - Youtube            F5 Facebook                 F5 Myspace Tekst: J.P. Fotografije: Julien Duval , Good Vibrations
Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."