Koncerti

Gogol Bordello @ Tvornica kulture

Gogol Bordello @ Tvornica kulture

Gogol Bordello

Mnogi bi mogli pomisliti kako je Gogol Bordello svoj vrhunac imao još 2005. kada su žarili i palili albumom Gypsy Punks: Underdog World Strike i da je gotovo deset godina kasnije bend jednostavno svojim gipsy punk poskočicama postao muzički ispran, no jučerašnji koncert u Velikom pogonu Tvornice kulture odlučno opovrgava bilo kakav spomen zastarijevanja njihove glazbe. Dapače, Tvornica je bila prepuna.

Kao zagriženi kulturshokovac morao sam otići na koncert njihove poznatije braće po žanru, Gogol Bordella, čisto da se uvjerim jel' to - to. I jest, to je to! Kao i Kultur Shock tako i Gogoli jednostavno znaju prenijeti energiju sa stagea na publiku i to u tako specifičnom smislu kakav se rijetko viđa na koncertima. Kako je bila gužva, uspio sam se smjestiti gotovo pri tribinama, dakle skroz do tonca, no razlike između prvih i zadnjih redova nije bilo - cijela dvorana raspamećeno je plesala, skakala, pjevala od prvih do zadnjih polutonova. Najveća sinergija benda i publike rasplamsala se pri kraju koncerta, nakon drugog ili trećeg bisa kada su mahniti frontmen Eugene Hutz i cijela Tvornica zajedno zapjevali "American Wedding" bez pratnje benda - samo akustična gitara i publika.

Bend je još uvijek na turneji na kojoj promovira prošlogodišnji studijski album Pura Vida Conspiracy, no kroz dvosatni raspašoj stigli su odsvirati stvarno sve uključujući i publici omiljene "Not a Crime", "Wunderlust King", “My Companjera“, “Immigraniada" i nezaboravnu "Start Wearing Purple". Poznati upravo po frenetičnim live nastupima, Gogol Bordello odlični su i s profinjenom anarhističkom poetikom koja na koncertima odjekuje pozitivizmom multikulturnog internacionalizma gdje granice država izgledaju kao ružni ožiljci na licu planete.

Povezanost publike i newyorških compañera izvukla je neriješenih 2:2 - dva puta publika je vratila bend na stage, dok je druga dva puta bend nakon kazališnih naklona i nakon puštene muzike ipak odlučio zasvirati još pokoju stvar. Pive je doslovno bilo na sve strane, kako je tko u dvorani pao u trans tako bi zafitiljio pivu u zrak. Okupani transom, pivom i znojem službeno smo zatvorili posljednji veliki zagrebački klupski koncert ove sezone, prije selidbe na otvorene prostore i u festivalsku sezonu.

Iskoristit ću priliku, a kakav bi ja to bio fan Kultur Shocka da to ne učinim, da najavim njihov koncert na ovogodišnjem izdanju Ferragosto Jama na Orahovečkom jezeru što bi definitivno trebala biti preporučena destinacija ljubiteljima gipsy ritmova i revolucionarnih stihova.

Tekst: Luka Budiša

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."