Koncerti

Iron Maiden u Areni Zagreb - vatreno i teatralno otvorenje turneje za braću iz raznih krajeva svijeta

Iron Maiden u Areni Zagreb - vatreno i teatralno otvorenje turneje za braću iz raznih krajeva svijeta

Najodanija publika zasigurno su fanovi metal glazbe čija je ljubav prema određenom izvođaču dugovječna i izuzetno intenzivna. U posljednjih nekoliko godina distorzije gitara su prilično su utihnule, jer je trend popularnosti krenuo u smjeru elektronskih beatova i jednostavnih rima.

No, legende su vječne, kao i običaj okupljanja uz pivce za (pozitivno) napete živce prije samog koncerta. Tako su, nakon dugo vremena, ponovno stepenice ispred Arene Zagreb bile prepune ljudi u crnim majicama od kojih su mnogi ovo iskoristili za neku vrstu obiteljskog druženja. 

Arena je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, što nije uopće iznenađujuće budući da se radi o prvom koncertu velike turneje odgađane iz svima dobro poznatih razloga. Tako su, ne samo fanovi iz raznih krajeva Hrvatske i okolnih zemalja, već i iz puno udaljenijih krajeva svijeta iskoristili priliku da uživaju u snažnom zvuku i spektaklu svojih junaka iz djetinjstva.

Da, junake iz djetinjstva i mladosti, budući da je energija na pjesmama s aktualnog albuma “Senjutsu” koje su uživo svjetsku premijeru doživjele upravo sinoć, nemjerljiva su onom koja je prožela Arenu na ultimativnim hitovima. Zbog čega je, na neki način, sinoć Zagreb postao svjetsko glazbeno središte, jer već sada, dan nakon koncerta, snimke fanova iz publike na YouTubeu broje desetine tisuća pregleda.

Scenografija, očekivano, spektakularna i jako dobro uigrana. Teatralnost i promišljenost svakog koraka kuhala se posljednjih mjesec dana u Splitu, gdje je iznajmljen prostor dvorane Lora kako bi se definirao svaki detalj predstojeće turneje. Tako su legende heavy metal glazbe prvi test novog showa pred publikom imali u Zagrebu, nakon tri godine koncertne pauze. 

I bilo je vješto i opako, uz nevjerojatnu tehničku profesionalnost, glazbenu perfekciju i vatrenu teatralnost koja je izazvala dugo neviđenu euforiju u publici. Glasne, glasne ovacije na trenutke su nadjačale sam bend dok je svako pojavljivanje Eddieja, poznate maskote, izazvao posebno oduševljenje. Studija kaže da se kod milenijalaca posebni dijelovi mozga zaduženi za ugodu i sreću aktiviraju na spomen Pokemona, a paralela bi se sigurno mogla povući i s Maidenima, koji okuplja puno više generacija. Nevjerojatni trenuci sreće i ushićenja zavladali su kada je na polovici koncerta krenuo “Fear of the Dark”, ultimativni megahit, koji je označio prekretnicu između kurtoaznog podržavanja spektakla i nevjerojatnog delirija kakvog samo metal publika, kao svojevrsni član benda, može prirediti. Vidjeti suze radosnice u očima tridesetogodišnjih, četrdesetogodišnjih i pedesetogodišnjih muškaraca bio je ne tako rijedak, doduše očekivan, no veoma zanimljiv prizor. Tako je na svjetskoj premijeri pjesama “Senjutsu”, “Stratego” i “The Writing on the Wall” naglasak stavljen na izvedbenu teatralnu perfekciju u kojoj su članovi benda pokazali da su u zavidnoj formi, predvođeni svestranim frontmenom Bruceom Dickinsonom koji je nakon svih životnih nedaća na pozornici jednako entuzijastičan i vokalno impresivan, zaigran u svijetu kojeg je sam kreirao, podržan fantastičnim basistom Steveom Harrisom, gitaristima Daveom Murrayem, Janick Gersom i Adrianom Smithom te bubnjarem Nickom McBrainom.

Zanimljivo je kako su prvi put nakon 2017. izveli pjesmu "Blood Brothers" prije koje se Bruce obratio publici u kojoj je primijetio zastave mnogobrojnih svjetskih država te zaključio da nije bitno odakle si ili kakve si boje kože, već da je bitno kakav si čovjek, na što je sve okupljene te večeri prozvao braćom. "The Number of the Beast" i "Iron Maiden" nakon sat i nekoliko minuta zaključili su službeni dio koncerta, za neke iznenađujuće rano. No, tada se Bruce pojavio s hrvatskom zastavom na pozornici i krenuo je ultimativni set "The Trooper", "The Clansman" i "Run to the Hills" kada je atmosfera doživjela vrhunac. Prvi su puta zaključili koncert s "Aces High" te standardno pozdravili publiku uz "Always Look on the Bright Side of Life". 

Nakon sinoćnjeg spektakla za sve generacije, veza s Maidenima i Zagrebom postala je još čvršća. Prostor Arene Zagreb prije desetak godina puno je češće ugostio svjetske zvijezde nego što se to radi danas, iz mnogobrojnih razloga. Domaći su glazbeni velikani također polako počeli puniti ovaj, najveći dvoranski prostor u Hrvatskoj, no to je sve ipak neusporedivo sa spektaklima kakve donosi svjetska produkcija. Stoga je koncert grupe Iron Maiden bio od velike važnosti, prilika da publika iz raznih krajeva svijeta uživa u jedinstvenom performansu i zajednički s bendom započne novo poglavlje karijere koje, nadamo se, najavljuje neka bolja vremena. 

A majice s njihovim logotipom, još su uvijek ultimativni must-have.

 

Setlista: 

Transylvania (Legacy of the Beast videogame promo on screen)

Doctor Doctor (UFO song)

Senjutsu (live debut)

Stratego (live debut)

The Writing on the Wall (live debut)

Revelations

Blood Brothers (first time since 2017)

Sign of the Cross

Flight of Icarus

Fear of the Dark

Hallowed Be Thy Name

The Number of the Beast

Iron Maiden

 

Encore:

The Trooper

The Clansman

Run to the Hills

 

Encore 2:

Churchill's Speech

Aces High (first time as show closer)

Always Look on the Bright Side of Life (Monty Python song)