Koncerti

Jonathan u Tvornici kulture - 12/10!

Jonathan u Tvornici kulture - 12/10!

U skladu sa svim dosadašnjim iskustvima, jučerašnji koncert Jonathana u zagrebačkoj Tvornici opet je ispunio i nadmašio sva očekivanja. A kad se naviknete na samo dobro, uvijek na visokoj razini, uvijek rasplesano i uvijek žestoko, očekivanja su u skladu s tim velika.

Stigli smo u Tvornicu tik prije najavljenog početka koncerta i na tren zabrinuli što ispred ulaza više nije bilo žive duše – dakle, ili je koncert potpuno podbacio ili je publika htjela biti sigurna da ne zakasni – iznimno nam je drago da se ipak radilo o ovom potonjem. Kao što se i Badurina u nekom trenu večeri našalio, od početaka Jonathana na svakom koncertu su isti ljudi, samo smo svi malo stariji, kako oni na pozornici tako i mi ispred nje. Za Jonathane se sa sigurnošću može reći da uistinu imaju fanove za čitav život.

Deset godina nakon koncerta u Malom pogonu Tvornice, kojim se Jonathan predstavio zagrebačkoj publici, prikladno se u Velikom pogonu jučer slavila karijera, ali i novi album “Everyone Else Is Ok”,  koji je izašao krajem ožujka. Stoga ne čudi da je set lista bilo lijepo izbalansirani miks po principu „nešto staro, nešto novo“, a pogotovo  nas veseli da je i te friške pjesme koje su tek objavljene publika sinoć objeručke prihvatila. 

Dok se bend slagao po pozornici, kao intro je svirala „Mirror“ s novog albuma, a okupljena publika s nestrpljenjem je pred pozornicom čekala čovjeka večeri, jednog od najkarizmatičnijih frontmena daleko šire od naše regije, Zorana Badurinu. Koncert je otvoren s „Have It All“, također s novog albuma, koja je postavila ton večeri – veselo i rasplesano i tako u krug. Po ranije spomenutom principu, nakon novih bilo je vrijeme i za neke s kojima smo već srasli kroz godine, pa su nas „Wake Up Call“ i „Who Lies To Whom“ lupile po ušima i prodrmale svojim melodičnim, žestokim rock'n'roll zvukom.

Energiju je malo smirila „Monkeys“, a publika je spremno podržala Badurinu u funkciji back vokala, nakon čega je slijedio dugi, pljeskom i uzvicima popraćeni naklon. Apsolutno zasluženo. Uskoro je na red došla i „Coming On Hard“ s podžim, psihodeličnim završetkom, a bend se tijekom nje prisjetio svojih početaka, lijepih i loših trenutaka koji dolaze s godinama i na kraju zahvalio publici koji ih toliko vjerno prati na njihovom putovanju.

Tamo negdje oko sredine koncerta došlo je vrijeme i za „Pictures“ koja nas svaki put iznova oduševi svojom surovom izvedbom i iskonskim vriskom koje Badurina isporuči kao šlag na torti ionako savršene pjesme. Nema ništa usiljenog u načinu na koji Jonathani kao cjelina nastupaju, radi se o izvedbi koja je uvijek neobuzdana i divlja, moglo bi se reći i kaotična sa silnim kretanjima i bacanjima po pozornici, ali najbitnije od svega uvijek je iskrena. I publika to osjeća, zato se i vraćamo svaki put kad dečki krenu prema Zagrebu.

Cupkali smo uz „Hands“ i vrištali uz „Try To Get Even“, a atmosfera u Tvornici je postajala sve usijanija i veselija. I tek tako, nismo se ni okrenuli, a ovi veterani iz Rijeke već su nestali s pozornice. Naravno da tu nije bio kraj, publika ih je prizvala natrag jednog, pa kasnije još jednom tako da smo na bisu imali priliku čuti još i „Heaven“ i „Maggie“, bez kojih se ne ide kućama, a od novih nas je rasplesala „Darling“ za koju vjerujemo da će imati stalnu postavu u set listi s obzirom na reakciju okupljenih u Tvornici.

Sve u svemu, još jedan u neprekinutom nizu fantastičnih koncerata Jonathana. Ulazak u vikend kakav samo možemo poželjeti. Od njihovih početaka u Malom pogonu pa do sinoć prošlo je puno vremena, no ono što se ne mijenja je da je Jonathan nikad ne razočara, dapače, kad već pomislimo da su nam dali sve što mogu, oni budu još bolji, još žešći, još nesputaniji i na tome im možemo samo zahvaliti.

Što se Zagreba i Jonathana tiče, vidimo se opet na Brundanju!

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.