Koncerti

Whitesnake u Purple tonovima

Whitesnake u Purple tonovima

Mnogo ljudi vjerojatno nije znalo što točno očekivati sinoć na koncertu Whitesnakea, zbog čega su ga posjetili s dozom skeptičnosti kojoj razlog leži u Coverdalovim godinama i njima sukladno opadajućim glasovnim mogućnostima. Međutim, kao što je i najavljeno The Purple Albumom i turnejom, sinoćno nizanje svevremenskih hitova Deep Purplea i Whitesnakea i u Zagrebu je dočekano s velikim entuzijazmom.

Koncert je u 20 i 25 otvorila australsko-američka supergrupa The Dead Daises koja je bila i više nego prikladan uvod u ovu hard'n'heavy večer. Bend čini zanimljiva postava u kojoj se nalaze gitarist i klavijaturist Guns N' Rosesa Richard Fortus i Dizzy Reed,  bassista Thin Lizzya Marco Mandoza, bivši frontmen Mötley Crüea John Corabi, te bivši bubnjar Whitesnakea Brian Tichy. Dovoljno je reći da se ovakva postava definitivno očituje u svirci benda koji je bio vrlo uigran, dinamičan i energičan, kao i u kvaliteti pjesmama koje su sinoć predstavili Zagrebačkoj publici.

John Corabi/The Dead DaisiesJohn Corabi/The Dead Daisies

Neke od pjesama kojima je bend nabrijao već dobro okupljenu publiku, i koje definitivno ulaze u uho i na prvo slušanje, su "Mexico", "Lock'n'Load" i "Angel in your eyes", a na repertoaru su se našli i coveri legendarnih pjesama "Midnight Moses" i "Hush". Izvrsna interakcija s publikom na vrhunac je došla najavom "With You and I" koju pjevač posvećuje trenutnim događanjima u svijetu, a koju bend završava s lijepom gestom u znaku mira. Oko 9 i 10 bend privodi izvrsnu svirku kraju s obradom Beatlesa "Helter Skelter", a mi ih preporučujemo za slušanje, kako u studio, tako i u live izdanju.

The Dead DaisiesThe Dead Daisies

Popraćeni ovacijama pune dvorane, u 21 i 40 na pozornicu izlaze zvijezde večeri, a upravo samo izlazak na pozornicu je dovoljan legendarnom Davidu Coverdalu da izazove takve reakcije publike. Whitesnake je otvorio klasikom Deep Purpla "Burn" tokom koje su se mogla iskristalizirati ona nedefinirana očekivanja po pitanju koncerta. Istina je da nažalost izvedba pjesme od Coverdaleove strane nije bila na vrhuncu, ali ni ne možemo od pjevača u 60-ima, koji se i fizički i glasovno bori, očekivati da zvuči kao na vrhuncu karijere. Dapače, unatoč upitnom pjevanju na prvoj pjesmi, Coverdale je usprkos godinama već tokom "Burn" pokazao sa svojim klasičnim mikrofonskim pokretima i interakcijom s publikom zašto je i dalje jedan od najboljih rock frontmana ikad, te koliko mnogi mlađi frontmani i dalje imaju za učiti od njega.

David Coverdale/WhitesnakeDavid Coverdale/Whitesnake

Da nije sve tako sivo, vokalno govoreći, mogli smo se uvjeriti već kada je na red došla "Love ain't no stranger", jer kada se Coverdale spusti u niže lage i zapjeva "Who knows where the cold wind blows", teško da tko može ostati ravnodušan na tu boju glasa. A spustio se Coverdale u jednom trenutku i do prvog reda pa potpisao Burn ploču, što je samo dio njegovog šarma kojim i dalje suvereno vlada publikom. Tako je i sinoćna publika u glas pjevala hitove poput "Give Me All Your Love Tonight" i "Ain't No Love In the Heart of the City" nakon koje su slijedile gitarističke solaže Reba Beacha i Joela Hoekstra. Unatoč popriličnom iskazivanju sviračkih mogućnosti tokom istih, kao zanimljivije bismo izdvojili solo točke bassiste Michael Devin na usnoj harmonici, kao i veterana na bubnju Tommya Aldridgea koji je nakon bacanja palica u publiku dovršio solo svirajući bubanj rukama. Izvedba s Deep Purple repertoara koje se definitivno istakla je "You Keep On Moving", a tokom nje se mogla primijetiti kvaliteta i snaga cijelog benda koja, osim na dobroj instrumentalnoj osnovi, leži i u izvrsnim back vokalima i aranžmanima podosta zaslužnima za generalno dobar koncert Whitesnakea. Moramo spomenuti i akustičnu izvedbu "Soldier of Fortune" koja je opet pokazala onu emotivnu stranu glazbe koju Coverdale tako dobro iznosi, i koju je publika dočekala s oduševljenjem. Nakon nje, slijedi još nizanje hitova poput "Is This Love", "Fool For Your Loving" i neizostavne "Here I Go Again" s kojom se bend povlači s bine, a nakon gromoglasnih ovacija vraća s pjesmom "Still Of The Night" kojom završava koncert.

WhitesnakeWhitesnake

Za kraj možemo reći da smo sinoć u Ciboni prisustvovali dobrom hard'n'heavy koncertu kojim je vladala izvrsna atmosfera, i da možemo biti zadovoljni što smo i u 2015-oj uspjeli uhvatiti djelić legendarne rock ostavštine.

Galeriju fotografija pogledajte ovdje!