Koncerti

Bitipatibi u Močvari predstavio album

Bitipatibi u Močvari predstavio album "Lešnici divlji 2"

Prošli su četvrtak u Močvari koncert održali Bitipatibi i Presing. Bitipatibi je započeo put promocije albuma svojeg novog albuma "Lešnici divlji 2", dok Presing prvi puta nastupa u Zagrebu.

Valja naglasiti kako ova dva benda međusobno surađuju i jedni druge podržavaju, kako na bini, tako i ispred nje. Budući da su žanrovski drugačiji, te smo večeri imali priliku čuti minimume i maksimume. Djelomično je i upitno je li zanimljivije bilo cjelokupni event završiti koncertom Bitipatibija, a započeti Presingom. No, naglasak svakako ide na koncept i sadržaj koji nisu razočarali. Močvara i njen eksterijer uvijek dodatno naglase čar njenih koncerata, a tako je bilo i ovog puta. Teško je uopće i opisati divotu bitipatibijevskog zvuka koji se pružao iz prostorije Močvare dok njegovi članovi održavaju svoju probu, a pritom se nad savskim nasipom spuštaju sunce, vlaga i težina dana. Sve su to fine uvertire koje su vodile ka početku koncerta. Bitipatibi koncert otvara novom pjesmom "Gluposti". Ovoga puta, Una je u sredini, tj. u samom centru benda, što vrlo lako vodi prema zaključku da se vokalistica i klavijaturistica benda polako oslobađa od treme. Bitipatibi već neko vrijeme ima novu postavu, a to se moglo i čuti u sitnim komadima. Ne mogu ne naglasiti da cijeloj atmosferi i zvuku benda strašno fali gitarist, Ivan Skopulovič. Njegova cigareta u ustima tijekom  solaža, mimike i pokreti, jednostavno su davali dodatan naglasak cijelom zvuku i slici benda. Početak izvedbe bio je pomalo klimav, sve do odsviranih tonova pjesama "Milutine" i "Andrija" s prvijenca. Publika uzvraća glasnim pljeskom i uzvicima dok se nad njih spuštaju oni istri trnci kao što su i prošle godine, u Tvornici i AKC Attacku. Atmosfera se sve više oslobađala, a u pozadini benda odvijale su se projekcije u ispuni kruga. Sladunjave ilustracije mačaka s novog albuma, kratki isječci spota pjesme "Glečeri" i animirani crno-bijeli kratki filmovi zaljubljenih mačaka bili su temelj projekcija koje su nas, slušajući hipnotički glas Une, na šezdesetak minuta uveli u sneni svijet benda Bitipatibi. Također, neke su pjesme izvođene u pratnji flaute koja je zamjenjivala mjesto saksofonu, što je također zanimljiv pristup zvuku benda. Pjesmom "Mi smo od šećera" zatvara se koncert, a kompletna lista pjesama sastavljena je kombinacijom publici i bendu najdraže popraćenih pjesama s prvijenca i promocijom novih s albuma Lešnici divlji 2. Iako je dovođenjem Bitipatibija u Močvaru ugašena ona intimnost kao što je bila u manjim prostorima prošle godine, zadovoljstvo nije upitno jer, i ovoga su nas puta uspjeli natjerati da zatvorimo oči i plutamo.

Nakon njihovog nastupa, na binu se penju članovi Presinga. Iako je publika primarno došla poslušati nositelja ovog eventa, našli su se ljubitelji alt-rocka koji su do kraja odslušali ovaj kultni beogradski bend. Presing je, skupa s Kanda kodža i Nebojša, Darkwood Dubom te Euforijom, Klajberima i Kaznom za uši, definirao ''NeoBeo'' zvuk - ''autohtoni alternativni gitarski stil u rok muzici nastao u Beogradu početkom 90-tih''. Kao što je i iznad navedeno, bendovi se žanrovski razlikuju, a budući da su se pojavili ljubitelji mirnije i sporije glazbe, publika se upola razrezala. Bez obzira na tu činjenicu, atmosfera je opuštenija,  a tome je najviše pridonio rasplesanim pokretima i zanimljivim gestama Zoran Radović Kiza, vokalist i tekstopisac. Teško je bilo ostati pod dojmom prethodnog nastupa uz snažne i brze zvukove gitara i bubnja. Upravo iz tog razloga, možda je bilo pametnije zamijeniti vrijeme izvedbi, jer publika koja je podržala koncert, većinski je nastrojena onoj mekšoj strani glazbe čiju su bit htjeli ostaviti za sebe, na povratku kući. Subjektivnost je ponovno upitna, no svakako je bilo zanimljivo slušati zvukove ovih beogradskih dragulja.

SR
SR

Novinarka Sound Reporta