Koncerti

Frankie Cosmos u Močvari: Noć u kojoj je manje zaista bilo više

Frankie Cosmos u Močvari: Noć u kojoj je manje zaista bilo više

Frankie Cosmos, tihi bend zvučna imena predvođen zaigranom Gretom Kline, kao epilog ljetu i odličan preludij jesenskoj koncertnoj sezoni.

Nastup Frankie Cosmos u zagrebačkoj Močvari privukao je manje ljudi nego što sam ja očekivala, ali definitivno više nego li je očekivala Greta Kline, 22-godišnja američka vokalistica i gitaristica spomenutog sastava. Greta je s pratećim bendom (Lauren Martin na klavijaturama, David Maine na basu te Luke Pyenson na bubnjevima) premijerni zagrebački koncert otpočela nešto prije 22 h setom pjesama s aktualnog albuma "Next Thing". 

Tijekom početnih "I'm 20" i "On the Lips", Greta je zamolila majstora tona da znatno utiša bubnjeve i otvorila vrata interakcije s publikom koja je apsolutno prihvaćala njezin simpatično-infantilni pristup. Uslijedila je "Too Dark" koju je najavila riječima: „Ova pjesma govori o tome kako ćemo svi umrijeti sami“, ali atmosfera nije pratila tmurnu najavu, a Greta je, tijekom jednosatnog koncerta, polusramežljivom izvedbom pjesama koje stvara vodeći se logikom "manje je više", osvajala prisutne. Vjerojatno trebam napomenuti da se već neko vrijeme opirem upotrijebiti epitet "slatko" kada govorim o pojavi Grete Kline, njezinim pjesmama, načinu na koji komunicira s publikom i stavu kojeg zauzima na bini, ali zaključujem da je gotovo nemoguće izbjeći ga. Tirkizna gitara kojom vješto barata, ali svejedno ostavlja dojam da će joj svakog trena ispasti iz ruku i njezino djetinjasto pokrivanje očiju rukama tijekom pjevanja tužnih stihova savršeno se uklapaju u pozitivnu melodičnost zvuka i djetinju jednostavnost tekstova ovog benda. 

Koncertni se set, vizualno smješten u prostor svjetlosno statične, purpurne mizanscene, sastojao od ukupno 20-ak pjesama, među kojima su prednjačile one s aktualnog albuma (od "If I Had a Dog" tijekom koje je na pozornicu pridodan efekt dima do predzadnje, "Sappho", koju je posvetila damama na koncertu). Predstavila je Greta i nekolicinu novih pjesama, a u setlistu su se ušuljale i starije stvari, poput "Buses Splash With Rain" te "Leonie" s albuma "Zentropy" iz 2014. Nakon službenog koncertnog dijela koji je trajao 50-ak minuta, kvartet se brzo vratio i na prvom bisu, unatoč ponekim glazbenim željama iz publike, predstavio jednu od novih pjesama. Na drugom se bisu Greta pojavila sama te otpjevala "Art School" nakon čijeg je završnog, ponavljajućeg stiha I Won't Go ipak otišla s pozornice.

Ena Carić
Ena Carić

Catching signals that sound in the dark