Koncerti

Shortparis nastupili u Močvari

Shortparis nastupili u Močvari

Shortparis su ruska glazbena senzacija koja je do sada objavila dva albuma – “Дочери” ( prij. “Kći”) i “Пасха” (prij. “Uskrs”). Na tekućoj turneji u sklopu koje su posjetili i Zagreb predstavljaju nove materijale koji bi se trebali naći na njihovom trećem izdanju.

Petorka iz Sankt Petersburga vođena karizmatičnim frontmenom Nikolayijem Komiaginom, na sceni kreira posebnu glazbenu estetiku kojom brišu liniju između koncerta, predstave i partija. Vrlo plesan i energičan nastup uz mračne elektronske zvukove, u koegzistenciji s pust-punk elementima, stvara hipnotičku zakačenost za bend. Vjerojatno je zbog te začaranosti i toliki broj publike, koja je popunila gotovo čitav prostor Močvare, plesao cijelo vrijeme. 

Da se bilo koja komponenta nastupa izdvoji i makne, dojam koji Shortparis ostavljaju bio bi potpuno narušen. Plesni pokreti koji su nešto između suvremenog plesa, borilačkih vještina i tradicionalnih osnova jako utječu na sam vizualni izraz benda. Frontmen je pretenciozan, ali odiše i nekim revolucionalizmom, a ako uzmemo u obzir zemlju iz koje dolaze nije to ni toliko neobično. Rusija se ne osjeti samo u njihovoj energiji već i u tradicionalnim melodijama koje su smiksane i ubačene u matricu. Ima u njihovom nastupu i pomalo erotičnosti, devijantnosti i opiranja stegi. U Močvari su stvorili odličnu atmosferu i rasplesali publiku iako nitko nije razumio ni riječ od onog što je pjevao Nikolay.  

Subotnji nastup bio je svakako nešto čemu ste trebali prisustvovati ako volite otkrivati nove bendove vrijedne pažnje jer Shortparis to svakako jesu.