Koncerti

Algiers: Glasan bunt iz Močvare

Algiers: Glasan bunt iz Močvare

Jedan od zanimljivijih bendova današnjice, što po svojoj tematici što po eklektičnom glazbenom stilu, pretvorio je sinoć zagrebačku Močvaru u središte dobre glazbe. Četvorku okupljenu pod nazivom Algiers teško je žanrovski svrstati u jednu ladicu; miješaju post-punk sa soulom, rock i afro-beat s industrijskim zvukom i to sve rade jako dobro.

Glazbeni preludij pratio je bend kad se raspoređivao po pozornici i koncert je bio otvoren točno na vrijeme pjesmama s posljednjeg albuma. Već nakon prvih „Cry of the Martyrs“ i „Walk Like a Panther“ mogli smo zaključiti nekoliko stvari; bend uživo zvuči kao i na studijskim izdanjima (u nekim dijelovima i bolje od toga), vole jak bas koji je uzburkao i površinu Save, a ne samo publiku i dečki su potpuno predani svojoj glazbi.

Algiersfoto: Algiers, credit: Zoe Šarlija

Algiers ne pričaju o propalim mladenačkim ljubavima i autodestruktivnim ličnostima, oni su bend koji kroz svoju društvenu osviještenost progovara o odraslijim temama, stoga nekako očekujete od njih ozbiljnost koja ide u korak s njihovim idejama. Međutim, kad vidite kako se basist Mahan razbacuje po pozornici žovijalnom energijom, a Tesche razbija svoju gitaru udarajući po njoj i gudalom, uočite da je to bend kojemu je stalo da zabavi publiku, ali i da se sam zabavi.

Algiersfoto: Algiers, credit: Zoe Šarlija

Jarka crvena svjetla s pozornice rezala su tamu i odlično se uklapala u njihovo progovaranje o propalim idolima, truležu društva i u pobunu protiv socijalne i političke nepravde. Setlista je mahom bila sastavljena od pjesama s posljednjeg albuma „The Underside of Power“, ali su se tu našle i odlične numere s njihovog prvijenca „Algiers“. Tako je publika mogla uživati i u „Claudette“, „And When You Fall“, a „Blood“ je izazvala sveopće oduševljenje.

Algiersfoto: Algiers, credit: Zoe Šarlija

Od samog početka pa sve do kraja bend je bio na vrhuncu i pružao nam najbolje od sebe. Koji trenutak odabrati kao najbolji? Nekome je to možda bila nježna izvedba „Mme Rieux“, nekome glasna i plesna „Irony. Utility. Pretext“ ili pak posljednja na bisu „The Underside of Power“. Koji god trenutak odabrali, mislim da smo svi na kraju dobili dobro doziranu injekciju buntovnosti, neki katarzični poriv da se i sami odupremo i promijenimo nešto.

Algiers su nam priredili odličan koncert. Oni koji nisu bili s pravom neka žale, do neke sljedeće turneje i novog albuma ili, jednostavno, neka danas otputuju do Rijeke.