Koncerti

Amira Medunjanin Lisinskom otkrila tajnu vezu između sevdaha i rocka

Amira Medunjanin Lisinskom otkrila tajnu vezu između sevdaha i rocka

Postoji li danas više spajanje nespojivog? Ili je sve već toliko spojeno pa odvojeno da je razliku jako teško primijetiti?

Amira Medunjanin sevdah stavlja u kontekst modernog vremena dok svojim talentom, iskrenim izrazom i beskrajnom emotivnošću ispunjava Lisinski dvije večeri za redom. Tradicionalne sevdalinke uzela je u svoje ruke i okrenula ih u korist snage žene koja je, kako sama naglašava, u stihovima najčešće u podređenom položaju te pati. Zato je na pozornici okupila ženski gudački orkestar koji je dao jednu novu dimenziju večeri.

foto: Amira Medunjanin, credit: Nikola Knežević

Bilo je to uzbudljivo glazbeno putovanje regijom, u aranžmanu fantastičnog Ante Gela, zagrebačkoj publici jako dobro poznatog, omiljenog, sveprisutnog lika koji najčešće nije pod centralnim reflektorom, ali prste ima u mnogobrojnim uspješnim glazbenim projektima domaće glazbene scene. Osim orkestracija, Gelo je solističkim dionicama na akustičnoj gitari pokazao kako u potpunosti shvaća Amirinu viziju, istovremeno joj daje vlastiti karakter što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Uspješno i hrabro je rekonstruirano i Arzinu "Ako znaš bilo što", navodno se i Štuliću sviđa. Publika ju je u Lisinskom nagradila posebnim pljeskom.

foto: Ante Gelo, credit: Nikola Knežević

Na klaviru Bojan Zulfikarpašić. Jazz se tako uspješno uvukao u srce sevdaha, u kompleksnije orijentalne ritmove, beskompromisno i sasvim prirodno. Iskoristio je sve mogućnosti instrumenta, dodatno je naglasio ritam uz uzbudljive pasaže i neuobičajene harmonije koje su zvučale neizmjerno blisko, a nastajale jednostavno i neopterećeno, s velikim guštom.

Čvrsta podloga na kontrabasu bio je Zvonimir Šestak koji je zaokružio instrumentalni, muški dio kolektiva kojemu je potrebno uistinu mnogo snage da parira fantastičnom glasu Amire Medunjanin.

foto: Amira Medunjanin, credit: Nikola Knežević

Glavna zvijezda večeri, simpatična Amira, nije skrivala oduševljenje što je Lisinski napunila čak dva puta. Ima neka tajna veza između njenog glasa i ove dvorane koja ju akustički gotovo savršeno prihvaća. Neopisiva ljepota boje, tehnička preciznost i emocija kakva se rijetko susreće ne samo u regiji, već i u ostatku svijeta. Dijalekt (jezik) joj ne predstavlja problem - jednako dobro pjeva na kajkavskom, makedonskom i bosanskom, jednako dobro prenosi iskrenu životnu priču zbog kojih često u publici spontano potekne koja suza. I tako puna dva sata. Ljepote zvuka, ljepote duše, čistog užitka. Svevremenska tradicija - prošlost, sadašnjost i budućnost ujedinjene u jednoj čarobnoj glazbenoj fantaziji sa stavom.