Koncerti

Bruce Dickinson održao trosatno predavanje u Lisinskom – što smo naučili od legende?

Bruce Dickinson održao trosatno predavanje u Lisinskom – što smo naučili od legende?

Bruce Dickinson. Čovjek. Legenda. Frontmen Iron Maidena u Lisinskom je održao zanimljivu trosatnu life-coaching seansu u kojoj se osvrnuo na detalje koje nije otkrio u autobiografiji “What Does This Button Do?” te u intimnoj atmosferi najvećim obožavateljima otkrio formulu vlastitog uspjeha i ključ sretnog života, uvijek u sukobu s autoritetom bilo koje vrste.

1. Život je ništa drugo nego puka sreća

Zašto je Iron Maiden najveći heavy metal bend na svijetu, a on istovremeno pilot, pivar, poviesničar, odnosno superčovjek? Jednak je odgovoru na pitanje koje je postavio onkologu zašto je baš on dobio rak. Sreća. Bila ona dobra ili loša, spontano je definirala sve njegove životne uspone i padove te ga učinila onim što danas jest.

 

2. Nikad ne treba gubiti nadu

Na pitanje obožavatelja “Jeste li se ikada osjećali kao beskućnik?”, koji je takav dojam dobio čitajući knjigu, odgovorio je da ne, uz objašnjenje da su “homeless” i “hopeless” dva pojma koja se često miješaju, a da među njima postoji značajna razlika. Spavao je po podovima kuća prijatelja, skvotao za vrijeme studiranja u Londonu, no nikada se nije osjećao kao beskućnik, jer je imao nadu u bolje sutra. Uvijek se borio za nešto više, nešto bolje, nadajući se da će se jednog dana naći u drugačijim okolnostima, što se na kraju obistinilo.

foto: Bruce Dickinson, credit: Buga Cvjetanović/Lisinski

 

3. Prepusti se trenutku, nemoj planirati

“Sve što sam u životu planirao, izjalovilo se krenulo po zlu” - bilo na poslovnom ili privatnom planu, svaki njegov unaprijed planiran potez nije povukao željene pozitivne rezultate. Tako je savjetovao svima da se kroz život vode unutarnjim, podsvjesnim instinktom te da rade ono što osjećaju da je ispravno i za što imaju neobjašnjivu unutarnju potrebu te da će ih jedino to izvesti na pravi put.

 

4. Radi više stvari istovremeno

Kada je postigao svjetsku slavu s “The Number of the Beast”, shvatio je kako su mu se svi životni snovi ostvarili u samo jednoj godini. Umjesto da ga učini sretnim, zadovoljnim i ponosnim, on se osjećao neočekivano suprotno – nesretno i neispunjeno. Trebao je ponovno pronaći nešto što ga uveseljava, zbog čega je otkrio razne hobije, među kojima je i zrakoplovstvo. Balansiranje u različitim područjima zadržalo je njegov entuzijazam, volju za životom i učinilo ga sretnim i ispunjenim čovjekom.

 

5. Politika je rock’n’roll za ružne ljude

Punchline večeri.

 

foto: Bruce Dickinson, credit: Buga Cvjetanović/Lisinski

6. Od samosažaljenja nema koristi

Dotaknuo se problema depresije te naglasio kako on sam nikada nije bio u takvom stanju. Kao čovjek od krvi i mesa često se našao u teškim situacijama nezadovoljstva i tuge, no shvatio je kako od takvog stanja nema koristi jer mu nije prirodno i onemogućava mu da se razvija i radi na semu što želi i voli. Presudan trenutak opet je bila borba s rakom kada je nakon tri dana samosažaljenja shvatio kako ono ne vodi nigdje, te se odlučio boriti protiv opake bolesti i nastaviti sa životom.

 

7. Empatija je važna

Njegov je životni put izuzetno zanimljiv, s dna je napornim radom i uz mnogo sreće došao do samog vrha. Još uvijek marljivo radi na svim poljima, no ističe kako svatko ima svoju životnu priču, ciljeve i razloge, što je istaknuo tragikomičnim primjernom gostovanja Teda Nugenta u njegovoj radijskoj emisiji čiju je čvrstu vanjštinu uspio probiti empatijom i shvaćanjem njegovih životnih okolnosti iz djetinjstva.

 

8. Zemlja nije ravna ploča

Dvaput se vozio Concordeom. Prvi put je prespavao jer je bio mamuran, drugi put je bio u pilotskoj kabini svjedočio zakrivljenosti Zemlje.

 

Nakon tri sata priče i stotine ispisanih stranica biografije, toliko je još neobjašnjenih detalja u životu ovog velikana koje bismo s velikim zanimanjem željeli saznati. Privatni život uspješno skriva kao zmija noge, no ljubav prema glazbi, zrakoplovstvu, pivarstvu i životu obožava dijeliti s masama. Kada je na samom kraju zapjevao “Revelations”, iskoristivši akustična svojstva dvorane Lisinski, sledila se krv u žilama.