Koncerti

Artan Lili u KSET-u - Iskreno i emotivno

Artan Lili u KSET-u - Iskreno i emotivno

"Čovjek bez ljubavi u društvu bez sreće"... teško da bi se taj stih mogao primijeniti na jučerašnji koncert koji su Artan Lili uz Mixed up Mary održali u Ksetu. Pretpostavljam da je glavni razlog sinoćnjeg dolaska mnogima bio Artan Lili, međutim, da ste slučajno morali birati koga ćete od dva benda odvesti doma, sumnjam da bi to bila laka odluka.

Nešto nakon devet sati svoj dio večeri započeli su Mixed up Mary. Ovaj zagrebački chamber pop bend sa svakim je sljedećim nastupom sve bolji i draži publici. Snažan, ali topao Anin glas i poetični tekstovi ulazili su u publiku i teško da su mogli ostaviti ravnodušnim onog tko im se odlučio prepustiti. Osim tekstova i vokala, u cjelinu izričaja ovog benda ulaze i krasno razrađeni instrumentali koji samo doprinose cijeloj toj noir atmosferi. Bend nam je odsvirao nekoliko pjesama među kojima su bile i "Nakon svega", "Usred beskraja" te "Ne ostavljaj me samu."

Pravi ljubimci zagrebačke publike, beogradski Artan Lili, na svakom svojem koncertu pružaju onaj maksimum koji mogu u tom trenutku, a tako je bilo i sinoć. Zapravo, ne sjećam se ni jednog njihovog zagrebačkog koncerta na kojem su podbacili. Nekoliko minuta nakon deset sati koncert su započeli pjesmom "Nije teško kad se mora" nakon čega su uslijedile "Vreme protiv čoveka" i "Na vodi". Publika, koja je popunila prostor ispred pozornice i gore na balkonu, je spremno prihvatila energične gitarske rifove i glasan zvuk, te je na njih odgovarala plesom i razdraganošću.

Najviše kretanja u publici su očekivano izazvale "Ako stanemo tu" i "Novi zvuk u gradu" na kojoj je Bojan Slačala pozvao publiku da dignu ruke u zrak, međutim, malobrojni su se tom pozivu i odazvali. Mnogi su dočekali i famoznu "Srce" glasno pjevajući refren, dok nas je "Đoni" malo umirila i ostavila nas da uživamo u maznom duetu Romane i Bojana.

Kroz sat i nekoliko minuta ovaj frajerski bend odsvirao je stare i nove pjesme i završio sa "Sajko", koja je bila odličan odabir za kraj glavnog dijela koncerta. "Hoćemo još" otezao se iz publike pa je bend izašao na bis na kojem su odsvirali još "Samo ja", novu pjesmu "Salonac" i "Najbolje što znam".

Teško je izdvojiti neki trenutak koji je odskakao od ostatka, jer je objektivno gledajući cijeli koncert održan na razini i vrlo profesionalno. Artan Lili je bend koji je opušten na pozornici, čiji članovi se međusobno razumiju bez pričanja i koji bez puno truda ostvaruju vrlo dobar odnos s publikom. Romanini plesni pokreti izgledaju tako lako i prirodno, a isto tako izgleda i muški dio benda za svojim instrumentima – iskreno i prepušteno onome što rade. Vjerujem da je svatko imao neki svoj osoban trenutak sinoć koji bi izdvojio, bilo da je to bila "Srce", "Samo ja", "Sajko" ili neka druga odsvirana numera.