Koncerti

Kultur Shock i Bezbeli Apstraklije u Močvari

Kultur Shock i Bezbeli Apstraklije u Močvari

Prepuna Močvara jučer je ugostila balkan/gypsy/punk/metal bend iz Seattlea, Kultur Shock koji na turneji promovira svoj novi album "IX". Publiku su prije njih zagrijali sarajevski “teferidž” pankeri, Bezbeli Apstraklije, koji su promovirali album “Kad je bal nek je kanibal”.

Petak 13. je prošao u iščekivanju dana zaljubljenih, ali tjedan dana kasnije, petak navečer mnogi su isčekivali s velikim nestrpljenjem jer nam se još jednom u prostor kluba Močvare vratila multikulturalna atrakcija iz SAD-a pod nazivom Kultur Shock. U svrhu promocije svog novog albuma nazvanog "IX", simbolično su se, devet godina nakon svoje prve zagrebačke svirke u istoj toj Močvari, vratili još jednom nam priuštiti pravi alternativno-balkansko-nostalgično-pankerski spektakl. Kao support, pridružio im se trojac Bezbeli Apstraklije iz susjedne nam BiH.

Bezbeli Apstraklije započeli su jučerašnji program. Ovaj trio sebe karakterizira kao "teferidž" punk bend te nose šaljive nadimke poput Turbo avaz (vokal/gitara), Bassistaga (bas) i Estamlija (bubanj). Trenutno promoviraju svoj novi album "Kad je bal nek je kanibal" koji izdaje Croatia Records, a svirkama  po Hrvatskoj i BiH, već neko vrijeme plijene pažnju publike. Svakako svima kojima se sviđa stil Kultur Shocka vrijedi baciti uho na ovaj simpatični bend i pogledati njihove spotove poput "Rekla kazala," "Fukara" i možda zasad najveći njihov hit "Fakini."

Foto; Facebook.com / Kultur Shock (Močvara, 20.2.205)

Foto; Facebook.com / Kultur Shock (Močvara, 20.2.2015)

U nešto manje od sat vremena svirke, otprašili su svoj repertoar i dobro podmazali još nepopunjenu dvoranu kluba za spektakl koji će uslijediti. Uz prilično stabilan zvuk, iako povremeno nebalansiran i mutan, svojom su periodično blago psihodeličnom inačicom punka ostavili dobar dojam na publiku u dvorani i mislim da ih svakako čeka još mnoštvo dobrih koncerata u našoj metropoli, a i šire.

Nakon Apstraklija, dvorana se popunila do te mjere da je postalo upitno može li Močvara primiti toliki broj ljudi koliko je karata pušteno u prodaju. Publika je već na početku uz skandiranje "Gino! Gino!" podigla atmosferu na razinu kakvu rijetko koji bend može napraviti usred koncerta. Bend se popeo na binu i počeo svoj program te isprva starim stvarima poput "Tamni Vilajet", "Istanbul" i "Tutti Frutti" gradio oduševljenje koje je raslo kroz cijeli koncert do razmjera koji se rijetko viđaju. Gino i njegova multikulturalna banda su svojim balkanskim melosom u nabrijanoj punk verziji rasplesali publiku od prvih tonova sve do samog kraja, skakalo se i pjevalo iz petnih žila te se publika masovno bacala u trans i zagrljaje prijatelja na sporije i dirljivije melodije koje podsjećaju na sevdah. Kad je krenula pjesma "Sarajevo," situacija se očekivano izmakla kontroli i rulja se apsolutno raspametila, a na sličan je način prihvaćena i vrlo poznata "Hashishi". Među ljudima se osjećao duh zajedništva koji je nekako specifičan za naš mali kutak na ovom planetu. Kad su zasvirali pjesmu "Home" s najnovijeg albuma, atmosfera je postala vrlo emocionalna i dirljiva, kao da se Ginova životna priča odvijala pred nama te se vidjela i pokoja suza kako je zablistala u oku Gina od velikog ispunjenja i sreće koju donose vjerni fanovi iz rodnog kraja.

Kultur Shock je na bis izlazio čak dva puta te nas za kraj počastio pjesmom "Da Ye" s kojom su završili svoj set i posljednji put pozdravili publiku za koju imaju ogromno poštovanje i hrpu ljubavi.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ufLtq-0Ue1g]

S tehničke strane, koncert je također počeo nebalansiranim zvukom gdje je bubanj bio preglasan te gušio ostatak benda. Ipak, vrlo brzo se i taj dio popravio te je do kraja koncerta cjelokupni sound bio na visokoj razini s obzirom da se radi o klupskoj svirci gdje gotovo uvijek nešto šteka. No, s obzirom na ludnicu koju su nam priuštili, taj mali problemčić s početka nećemo zamjeriti.

Nezaobilazni DJ Kneža opet nas je poveo u dobar tulum koji se nastavio nakon koncerta do kasno u noć te prokomentirao kako je, prema njegovom mišljenju, Kultur Shock "pravi i iskreni ljevičarski bend, kvalitetom iznad mnogih popularnijih u Hrvatskoj", a mi ćemo se s tim i složiti.

I tako je prošao još jedan nastup Kultur Shocka, a sigurni smo da nas neće zaobići ni sljedeći put kad budu u blizini i zbog toga nam je iznimno drago. U nadi da ćemo se uskoro opet vidjeti, šaljemo pozdrav ovim iskrenim i dragim ljudima i želimo im uspješan ostatak turneje.

Tekst: Hrvoje Pandžić i Luka Budiša

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."