Koncerti

Live finale natjecanja Zasviraj sa Žujom u Pivani

Live finale natjecanja Zasviraj sa Žujom u Pivani

Pivana, prostor zagrebačke pivovare u Ilici, sinoć je ugostio finale natjecanja “Zasviraj sa Žujom” na kojem su nastupila tri finalista koji su svoju priliku osvojili putem glasanja publike na Facebook aplikaciji, koja je nosila ima natjecanja, u tri kruga glasanja publike, a to su – Sillycons, NORD i Mnogi Drugi. Zadnji bend bio je izglasan od strane žirija, a to je bio zagrebački bend imena F5.

Svaki bend imao je po 15 do 20 minuta vremena da pokaže svoje sposobnosti predstavnicima medija koji su, nakon što su sva četiri benda odsvirali, glasali za pobjednika natjecanja, koji tako dobiva nastup na INmusic Festivalu, jednom od najposjećenijih hrvatskih festivala, koji će se održati između 22. i 24. lipnja na zagrebačkom Jarunu.

Nakon što su bendovi odsvirali svoje programe, popričali smo sa svakim bendovima o njihovima dojmovima nakon svirke.

Sillycons iz Rijeke, su nam rekli kako su bili “vrlo zadovoljni ozvučenjem te iako nisu baš najbolje vidjeli publiku zbog reflektora usmjerenima prema pozornici, bili su iznimno zadovoljni atmosferom tijekom svirke.” Bend je nedavno objavio LP od 4 pjesme koje možete poslušati na njihovoj Bandcamp stranici, a po pitanju nadolazećih singlova i albuma, naveli su već uobičajen problema financija, iako imaju veliku želju za izdavanjem albuma autorskog materijala, koji bi, prema onome što smo sinoć čuli, mogao ostaviti iznimno dobar dojam na domaćoj sceni. Na sljedećem koncertu ih možete čuti na riječkom Student Day Festivalu, u Rijeci kao predgrupa Neni Belanu, te još mnoštvu nadolazećih koncerata.

Ekipa iz NORD, također riječkog benda, nam je otkrila kako im je koncert bio “pederski” i to u dobrom smislu, iako je Mihael Prosen, pjevač i frontmen, napomenuo kako je svirkom zadovoljan “oko 75% zbog mikrofona koji je bio namijenjen bubnjarevom back-vokalu, koji je pao prenisko i stvarao mikrofoniju kroz dobar dio koncerta.” Unatoč tome, bend se činio vrlo zadovoljan svirkom i atmosferom u publici, a u budućnosti možemo očekivati još dva singla kroz sljedeća dva mjeseca, te krajem ove ili početkom sljedeće godine možemo očekivati i izdanje njihovog prvog albuma.

Mnogi Drugi je zagrebački bend koji je bio pobjednik trećeg kruga ovog natjecanja, a članovi benda su nam nakon svirke otkrili kako su bili iznimno zadovoljni svirkom i atmosferom za vrijeme njihove svirke, “iako je stage vrlo mali, nevjerojatno je dobar osjećaj kad se popneš na njega, iako publiku gotovo uopće ne vidiš.” Na natjecanju su se predstavili pjesmom “Duboka,” a krajem lipnja planiraju objaviti i novi singl, te se nadaju do kraja godine, ili početkom sljedeće, izdati i album. Od početka ove godine, odsvirali su već dvadesetak koncerata, a danas sviraju u zagrebačkoj klubu Vinyl, te uskoro imaju još nekoliko koncerata u planu, jedan od kojih je i natjecanje u sklopu HGF-a.

F5 bio je posljednji bend programa, te su nakon svoje četiri pjesma rekli kako im je “vrlo drago jer u Zagrebu napokon postoji prostor kao Pivana koji nudi vrlo različite sadržaje te je ujedno i fini restoran, a i mjesto za dobre rock koncerte.” Iako kažu da nisu album za toplo vrijeme te će “čekati hladnije dane za nove nastupe,” njihov nedavno izdani album “Prevruće” plijeni sve više i više pažnje na sceni te u medijima.

Pri objavi rezultata, dogodilo se neočekivano izjednačenje između zagrebačkih bendova F5 i Mnogi Drugi. Oba benda su odsvirali po još jednu pjesmu, a predstavnici medija su po drugi put glasali za pobjednika.

Nakon dvadesetak minuta, kao pobjednik je objavljen bend Mnogi Drugi. Nakon objave rezultata, basist benda nam je otkrio kako mu je “ogroman užitak biti dio INmusic festivala nakon što je godinama na istom tom festivalu volonterski radio kao šanker.” Osim toga, Mnogi Drugi su generalno bili iznimno sretni i zadovoljni ishodom natjecanja, a za INmusic su najavili da će “dati sve od sebe, minimalno barem toliko koliko su dali u večerašnji nastup.”

I tako je natjecanje došlo do kraja, Mnogi Drugi su se pokazali kao bend koji je osvojio najviše publike te ćemo ih vrlo uskoro moći čuti na INmusicu, gdje će dijeliti stage s velikim imenima poput Placebo, Paolo Nutini, La Roux, Death Cab For Cutie, Eagles of Death Metal itd. i to za manje od mjesec dana na najprominentnijem domaćem festivalu.

Hrvoje Pandžić
Hrvoje Pandžić

Hiding is my greatest fear