Koncerti

Morcheeba u Boćarskom domu: Posebna veza s domaćom publikom

photo: Morcheeba, credit: Vedran Papeš

Morcheeba u Boćarskom domu: Posebna veza s domaćom publikom

U subotu 4. studenog britanska trip hop senzacija Morcheeba održala je svoj nastup u prepunoj dvorani Boćarskog doma. Iako je Zagreb ovu subotnju večer nudio hrpu događanja bilo mi je drago vidjeti publika svih generacija kako uživaju u kvalitetnoj glazbi svjetskih razmjera.

Iako Boćarski dom nije bio rasprodan, dvorana je bila praktički u potpunosti puna. Do sada sam Morcheebu uživo slušao dvaput – u Tvornici kulture 2014. i na Beer Festu 2019. Kao i tada i ovog sam puta ostao oduševljen njihovim snažnim i emotivnim nastupom. S obzirom da su dragi i česti gosti kod nas moram zaključiti da postoji neka posebna veza između domaće publike i Morcheebe koja se i sinoć mogla osjetiti. 

DSCF1908

Prije nastupa zvijezda večeri publiku je zagrijala domaća kantautorica Sara Renar. Saru sam do sada uživo slušao više puta i svaki sam put ostao ugodno iznenađen njenim nastupom. Moram priznati kako je Sara bila odličan izbor za otvaranje ove večeri koja je slavila glazbu. U svojem kratkom, ali energičnom nastupu od pola sata mogli smo čuti njene hitove poput Jesen, U velikom stilu i Tišina

DSCF0207

Nakon kraće pauze peteročlani sastav predvođen pjevačicom Skye Edwards i gitaristom Rossom Godfreyom na pozornicu je izašao u 21.20h. Već na prvim taktovima pjesme The Sea cijela dvorana se rasplesala. Uslijedila je Friction, pa onda njihov veliki hit Otherwise na koju su svi zapjevali.

U prvom dijelu istaknula se pjesma Oh Oh Yeah s njihovog najrecentnijeg albuma Blackest Blue na koju je Skye imala odličnu interakciju s publikom. Međutim, nakon otprilike 45 minuta iznimnog nastupa Skye se požalila publici na umor i iscrpljenost koja ju prati već neko vrijeme. Tada je na nekoliko minuta napustila pozornicu dok je bend predvođen Rossom nastavio svirati.

DSCF1664

Nakon ove kraće pauze Skye se uz gromoglasan pljesak publike i zagrljaje članova benda vratila i nastavila koncert. Iako je njen glas i dalje bio fenomenalan u glasu joj se osjetio umor te je trebalo nekoliko pjesama da se atmosfera vrati na prijašnju razinu. U tome joj je pomogla domaća kantautorica Irena Žilić koja joj se pridružila na stageu prilikom izvođenja njezine pjesme The Moon. Inače, The Moon Irene Žilić, Skye i Ross se toliko svidjela da su je odlučili obraditi i objaviti na svom posljednjem albumu. Ross je naglasio kako je ovo ekskluzivan trenutak jer još nikad nisu uživo zajedno odsvirali ovu pjesmu. Glavni dio koncerta završili su s fenomenalnim hitom Rome Wasn't Built in a Day na koju je cijela dvorana pjevala u glas sa Skye. Nakon kraćeg zazivanja Morcheeba se vratila na bis i odsvirala još dvije stvari – Summertime i Blindfold s kojima su nastup zaključili u 23h. 

DSCF1328

Po izrazito pozitivnim reakcijama publike mogu zaključiti kako su svi bili vrlo zadovoljni koncertom. Iako su odsvirali tek petnaest pjesma – od toga čak pet s njihovog drugog albuma Big Calm – Morcheeba je zvučala zaista vrhunski. Vidjelo se da su uigrani mnoštvom koncerata, a i zvuk je bio odličan tako da je do izražaja došao Skyein vokal i Rossovi gitarski rifovi. Ponovno se pokazalo kako postoji neka posebna veza između ovog britanskog elektronskog sastava i domaće publike. Savršeni kraj ove čarobne večeri s dragim gostima.