Koncerti

Nick Cave & The Bad Seeds – jedno sa Zagrebom na INmusic festivalu

Nick Cave & The Bad Seeds – jedno sa Zagrebom na INmusic festivalu

Desetljeće nakon posljednjeg zagrebačkog koncerta, Bad Seeds predvođeni veličanstvenim Nickom Caveom vratili su se na jarunsko jezero i održali daleko najbolji koncert u trinaestogodišnjoj povijesti INmusic festivala.

Nick Cavefoto: Nick Cave, credit: Ivan Peček

 

Postoje koncerti,postoje odlični koncerti, a postoje i koncerti Nicka Cavea & Bad Seedsa. No što njihovu glazbu čini toliko posebnom, a njihove live koncerte gotovo transcendentalnim iskustvom? To nije kompleksna scenografija niti spektakularna pirotehnika, to nisu specijalni efekti niti desetak izmjena odjevnih kombinacija. To je sirova, iskrena, autentična transakcija emocija između izvođača i publike koja se temelji na potpunom uzajamnom povjerenju i uvažavanju. Zvuči gotovo kao definicija ljubavi, ako je istu moguće definirati. Odnos Nicka Cavea i njegove publike i je čista ljubav bez maski, bez uljepšavanja. Ljubav nije prijetvorna, iskrena je i velikodušna, ponekad prljava, ponekad bolna, ali nikad lažna.

 

Nick Cavefoto: Nick Cave, credit: Ivan Peček

 

Nick Cave upravo to svaki puta iznova i daje; čitavog sebe sa svom svojom boli, grijesima, ranjivošću i ljepotom, bez ikakve zadrške. U vremenu kad se ljudi sve više otuđuju jedni od drugih, a tehnologija koja bi nas trebala spajati nas udaljava, prijeko je potreban stvarni ljudski kontakt, fizički i emocionalan. Nick Cave vjerojatno je tu potrebu prepoznao prvenstveno kod sebe samog i pronašao savršenu terapiju kako za sebe tako i za svoju publiku. U kontrastu s mnogim svjetski poznatim glazbenicima, Caveu ne predstavlja nikakav problem u svom savršeno krojenom odijelu i gospodskim cipelama, spustiti se među publiku, gotovo neprekidno održavajući s njima fizički kontakt i dopustiti da ga gotovo cijelog prožmu. Prožima i on njih, svojom karizmom i glazbom koja od nježnih, dirljivih melodija prelazi u dramatični, kaotični noise da bi se opet smirila i ispunila vas toplinom i optimizmom.

 

Nick Cavefoto: Nick Cave, credit: Ivan Peček

 

Jučerašnja večer na Jarunu bila je potpuni trijumf Nicka Cavea i Bad Seedsa koji su trenutno u live nastupima eonima ispred bilo kojeg suvremenog glazbenika, ne nužno zbog nedostatka talenta drugih, nego zbog unikatne sposobnosti povezivanja s publikom koja se sve više doima gotovo nadnaravnom.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja