Koncerti

Rasplesani Vintage uz Vikend-revoluciju i Radio Aktiv

Rasplesani Vintage uz Vikend-revoluciju i Radio Aktiv

Schmeck Daddy nam je i ovog petka (17.4.) pripremio jednu pravu malu poslasticu. Naime, Vintagom su zavladali reggae/ska/pop/rock zvukovi te pozitivom zaveli sve okupljene.

Vikend-revolucija s 20-ak minuta kašnjenja otvara sa „Sviramo“ te okuplja 50-ak duša pred binom, brojku koja se do kraja nastupa i udvostručila. Ono što nudi ova zagrebačka šestorka je neodoljivo slatkasti pop rock zvuk s reggae uplivima, laganim tekstovima – pamtljivim, simpatičnim, jednostavnim, nošenim na krilima milozvučnog saksofona. Zvučnu sliku upotpunjavaju također vokalistica Martina Geby i saksofonist kao povremeni perkusionisti. U kompletu vrlo pitko, plesno, zanimljivo uhu i oku, a prije svega pozitiva do neba. Izveli su posljednji singl „Do sjevera“, nešto starije „Naša kuća“ i, među ostalim, „Predsjednik republike“ te dali na znanje kako već imaju dovoljno materijala da odu u studio i drugi puta nas dočekaju na istom mjestu ali povodom promoviranja vlastitog albuma.

Vikend-revolucija (Photo by Julien Duval)

Vikend-revolucija (Photo by Julien Duval)

Napustili su pozornicu uz pjesmu za koju sam iz refrena zaključila da se zove „U penziju“ s kojom su pokazali da se jako dobro snalaze i kada lagano zaplivaju u ska vodama te nas fino pripremili za nastavak večeri.

Kasnije sam imala prilike proćaskati sa simpatičnom Martinom koja mi je otkrila kako je jako zadovoljna koncertom te da je zapravo jedva čekala priliku da zapjeva u Vintagu, gdje joj je ipak atmosfera puno više prijala, nego u zadnjem koncertu u Ksetu. A ono što cijenim je da se na bendu to nije moglo iščitati jer su odradili nastup jednako samouvjereno, uživljeno i s velikim osmjesima. Dakle, više ne „sviraju samo za one koje su pozvali da dođu“, a niti vrijedi ono „vrlo rijetko javno“, jer je ovo drugi put ovog mjeseca da ih slušam, a postoje još tri prilike kroz idućih mjesec dana.

Pravi povod ovom koncertu je zapravo novo izdanje Radio Aktiva pod nazivom Stvarnost između reklama, još uvijek dostupno online samo unutar određenih krugova. Kao i prvijenac Grije nas isto sunce, novitet se također kreće između ska/reggae/pop/rock žanrova uz mjestimične vjetrove iz južnije Amerike.

Radio Aktiv (Photo by Julien Duval)

Radio Aktiv (Photo by Julien Duval)

Dečki su energični, konstantno nasmiješeni, ušminkani – paze na vizualni identitet što implicira činjenicu kako su vrlo ugodni oku. Uigrani, odnosno, zaista sjajni na bini, stvaraju zaraznu plesnu atmosferu te izvrsnu sinergiju s publikom koja je u više navrata sama pjevala refrene. Očekivano je među prisutnima najbolje odjeknuo prvi hit „Vrtimo se“, uz još par starijih numera.

Nešto malo prije 23 sata otvaraju nastup s „Piši kući propalo je“ i „Pera i pištolji“, a Vintage se momentalno ugodno popunio. Kroz dobrih sat i po svirke čuli smo cijeli novi album te veliku većinu prvog, točnije 24 pjesme računajući biseve. A vraćali su nam se u dva navrata, prvi put nošeni usklicima publike uz riječi „Ionako smo mislili još svirati, to je samo fora“, a drugi put na nešto simpatičniji način, no o tome naknadno. Na prvom bisu su uz aktualnu „Jure, žure“ izveli „Bolje sutra“ i „Stvaran svijet“ te podivljali na instrumentima i prvi put me natjerali da shvatim kako se zapravo “furaju“ na Manu Chao zvuk.

Glazba Radio Aktiva vrlo je pitka i jednostavna te često ne pruža sama po sebi neku emociju, dubinu, stoga tražimo takve tekstove kako bi upotpunili dojam, ali se stihovi uglavnom drže svakodnevnih lakih tema. Ono što vidim kao problematično je inzistiranje na ponavljanju refrena, odnosno tih par riječi unutar istog što stvara dojam neke pop veselice.

Momci se uglavnom drže dobro utabanih koraka, u većini pjesama ne nude neku posebnu virtuoznost što uživo apsolutno ne smeta, jer svojom energijom sve nadopunjuju, samo ne vjerujem da ću album vrtjeti na repeat.

Bend mi je od početka (preciznije, od kad san prvi put na radiju čula „Vrtimo se“) dobar, držim ih u rezervi godinama, ali mi fali nešto da me zaintrigira – malo snage – ili tekstualne ili vokalne. Voljela bih, recimo, vidjeti Geby kao frontmanicu, Branin vokal mi se čini pomalo mekan, ne daje dovoljnu ozbiljnost, iako je vrlo ugodan.

Kad se već vraćam Geby, moram spomenuti pjesmu „Ovo nije san“, kao stvorenu da postane lagani ljetni hit. Ima dovoljnu brzu i plesnu melodiju, dovoljno pamtljive riječi u kojima se može većina publike pronaći, pop prizvuk, ukratko – radio šema. Rekla bih da su prepoznali Gebyn potencijal pri vokalnim suradnjama te odlučili igrati na sigurno.

Radio Aktiv (Photo by Julien Duval)

Radio Aktiv (Photo by Julien Duval)

Ali to nije bila jedina vokalna suradnja vrijedna spomena te večeri. Naime, na samom početku koncerta sam primijetila mlađahnog dječaka u prvom redu te se nasmijala s čuđenjem i zaboravila na viđeno do otprilike zadnje pjesme pred drugi bis, točnije „Stvaran svijet“, kada je spomenuti na ramenima starije pratnje preuzeo mikrofon od Brane te pokazao poznavanje teksta kojeg se ni sam pjevač ne bi posramio. Upravo je isti malac prvi izašao na binu za drugi bis uz pratnju gitarista te momentalno uzeo mikrofon u ruke i nestrpljivo čekao ostatak ekipe kako bi s njima otpjevao pozdravnu „Vrtimo se“. Tako je i bilo. Imali smo prilike čuti jedan simpatični duet koji nas je zasigurno sve oduševio (kasnije sam od Brane dobila objašnjenje da je maleni iz užeg obiteljskog kruga te vjerni fan, ali da ovakav performans ipak nije očekivao nimalo).

Divljalo se na kraju, publika se slila i zgurala u prve redove, a pjesma se maksimalno razvukla jer se atmosfera ponovo užarila. Sjajan pozdravni trenutak u maniri „treba stati kad je najbolje“. Za kraj su nas dečki pozvali na druženje pred backstageom te zainteresiranima pružili priliku da nabave fizičko izdanje novog albuma.

Andrea Kovač
Andrea Kovač

Zašto se ne bi drogirali happy endovima?