Koncerti

Pips, Chips & Videoclips drugi dan u Saxu: Kad publika preuzme vokal!

Pips, Chips & Videoclips drugi dan u Saxu: Kad publika preuzme vokal!

U srijedu 08. studenog zagrebački Pips, Chips & Videoclips održali su svoj drugi od planiranih pet koncerata u klubu Sax.

Pipse sam već jednom slušao u Saxu 2015. godine, a taj nastup pamtim po izvrsnom koncertu intimnijeg karaktera i nekako sam slična očekivanja imao ovog puta. Pred klub sam stigao koju minutu prije 21h i dočekao me dugačak red na ulazu. Dobro, pomislim, neće početi dok svi ne uđemo. No, taman kad sam ušao i ostavljao jaknu u garderobi Dubravko Ivaniš već se popeo na pozornicu. Sam klub je bio pun, ali ne i prepun i nije bilo toliko zagušljivo koliko sam se plašio da bi moglo biti.

Koncert su otvorili s najrecentnijim singlom Većinom i nastavili u aktualnom tonu s novim stvarima s albuma Vesna. Koliko sam uspio izbrojati odsvirali su pet pjesama s novog albuma (no možda griješim pa su ipak odsvirali svih osam), a čini mi se kako je Pariz najbolje prihvaćena. Iako je svaka pjesma dobila hvalevrijedan pljesak trenutak kad je Dudo the Ripper rekao da je to sve od Vesne za večeras publika je živnula i nagurala se prema pozornici. A tad je krenulo!

PipsChipsVideoClips_Sax_SoundReport_20231108_020

Pravo otvaranje krenulo je s Bi li ili ne bi, a nastavilo u familijarnom tonu s gostima Edom Maajkom i Lucijom Ivaniš na pjesmi Ljubav i Yayom na odličnoj stvari Trubač. Pipse sam do sada uživo slušao (na samostalnim koncertima i festivalskim nastupima) preko dvadeset puta, ali sinoć sam doživio (naravno totalno subjektivno) najbolju izvedbu Narka. U maloj, intimnoj atmosferi, cijeli Sax je pjevao uglas „ja sanjajući uvijek idem tebi“. Treba dodati da Dudo sinoć, barem u drugom dijelu koncerta, nije previše koristio mikrofon. Nego je samo podsjećao na tekst publiku koja je sama pjevala nezaboravne hitove s kraja devedesetih. Ovdje se našla neizostavna Plači, Malena, Dan Mrak, Gume na kotačima, Poštar lakog sna. Nisam bio večer prije, ali po izvještajima s koncerta čini mi se da je došlo do male promijene u setlisti. Ugodno iznenađenje sinoć bila je rjeđe izvođena Pjevač Beatlesa i Stonesa, a našla se tu i 2x2 s kojom su završili glavni dio seta. S Nogometom na trećem bisu zaključili su malo nakon 23h drugo večer.  

PipsChipsVideoClips_Sax_SoundReport_20231108_003 Ovaj koncert Pipsa u Saxu pamtit ću po publici koja je u drugom dijelu skoro u potpunosti preuzela vokal na najvećim hitovima ovog kultnog zagrebačkog benda. Konačno, razumljivo je da je publika bolje reagirala na starije stvari. Ali isto tako vjerujem da će se vrlo brzo i neke nove stvari s Vesne naći među neizostavnim hitovima. Definitivno još jedan nezaboravan nastup Pipsa.