Koncerti

Petrit Çeku na Sceni Amadeo - ljetna raskoš ljepote zvuka

Petrit Çeku na Sceni Amadeo - ljetna raskoš ljepote zvuka

Svojevrsni rezident scene Amadeo, vrhunski gitarist Petrit Çeku, pod zvjezdanim je zagrebačkim nebom još jednom predstavio najbolje od svojeg sviračkog umijeća.

Veliki miljenik domaće publike na relativno je intimnom druženju u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju priredio zanimljivo glazbeno putovanje kroz stilove i epohe, poklonivši pritom maksimum vlastitog, prepoznatljivog i jedinstvenog glazbenog karaktera.

foto: Petrit Ceku, credit: Janja Franko

Njegovo pažljivo prebiranje po žicama daje potpuno novu dimenziju realnosti, stvarajući posebnu ljepotu zvuka, šarolikom paletom boja tonova uz istovremenu veliku podložnost i poštovanje prema određenim interpretativnim pravilima. Veliko poštovanje i prema skladateljevoj ideji prisutno je u svakoj izvedenoj noti zbog čega je posebno impresivna bila izvedba Haydnove "Sonate u C-duru" kojom je otvorio opušteno uzbudljivu glazbenu večer.

Elegantan i odmjeren, otvoren, topao i istančan je ton koji nadilazi standardne klasičarske okvire, prepun raznih emocija koje publika upija u jednom dahu. Samo je dio glazbene čarolije zbog koje je ovaj umjetnik visoko pozicionirao svoj rad i na svjetskoj glazbenoj sceni.

foto: Petrit Ceku, credit: Janja Franko

Melodija priča jednu uistinu zanimljivu te itekako uvjerljivu priču,  iz note u notu uvodi slušatelja u mističan i očaravajući Petritov svijet koji prilično realistično dočarava život, njegovu prolaznost, dobre i loše trenutke koji se stope u jedan nadrealni trenutak zbog kojeg prisustvo njegovim interpretacijama postaje veliki užitak i privilegij.

Izuzetno simpatično komunicira s publikom, s velikim žarom predstavlja glazbena djela za koja je posebno emotivno vezan, kao ona Agustina Barriosa koja je predstavio u drugom dijelu koncerta. Pravilno dozirana strast, bez imalo pretencioznosti i pretjerivanja, lagana i pitka ostvarenja Astora Piazzolle, jedina napisana ciljano za gitaru, zaključila su ugodnu ljetnu večer uz veliki aplauz i dva bisa za oduševljenu publiku koja je do posljednjeg mjesta ispunila atrij Prirodoslovnog muzeja.

foto: Petrit Ceku, credit: Janja Franko

Veliki je gušt slušati raskoš boja tonova koje stvara ovaj majstor gitare, skroman i nenametljiv svirački genijalac koji tako jednostavno publici prenosi svoju misao, doživljaj i viziju djela velikih skladatelja, nesebično darujući ljepotu i bogatstvo glazbenog doživljaja.

Čest je gost zagrebačkih pozornica, nikako nemojte propustiti jedan od sljedećih susreta.