Koncerti

BluVinil na Španicrfestu – predstavljanje varaždinskoj publici na najbolji način

photo: BluVinil, credit: Filip Bušić

BluVinil na Španicrfestu – predstavljanje varaždinskoj publici na najbolji način

U sklopu predivnog Špancirfesta u Varaždinu, koji već tradicionalno stavlja točku na i ljetu i upućuje na lagano primicanje jeseni, sinoć su nastupili i Šibenčani poznatiji pod nazivom BluVinil.

Mi smo se prilično spontano odlučili na put do Varaždina i na koncert, no začudilo nas je da nije bilo više publike koja je to učinila planski, pogotovo kad se uzme u obzir rasprodani koncert u Vintage Industrial Baru u Zagrebu prije nekoliko mjeseci, kao i brojni drugi nastupi koji uvijek privuku solidnu količinu fanova. 

U najavljeno vrijeme, 19:30, situacija nije izgledala obećavajuće, jer se ispred pozornice nalazilo više zaštitara nego publike, no kako je koncert odmicao, to se srećom i promijenilo pa je pred kraj stanje pred pozornicom izgledalo kako i priliči jednom dobrom koncertu. Bilo kako bilo – svaka čast dečkima iz BluVinila, ne samo da ih manjak publike nije demotivirao, nego su se činili uživljeni i dobro raspoloženi tijekom čitave svirke. Kao što to i često bude, pogotovo se istaknuo frontmen, Matej Nakić, koji je zbilja ostavio srce na pozornici i neprestano pokušavao motivirati okupljene. 

bluvinil-August 19, 2023-PXL_20230819_185229152-MP 

Koncert je krenuo s nekih 10-ak minuta kašnjenja, a potrajao i više nego očekivano, do 21h, kad je već bilo vrijeme za još jedan bend s juga, Silente. Otvoreno je s drugim albumom, pjesmom „U predgrađu“, nakon koje su ubrzo slijedili „Mili brat“ i „U tvojoj sobi“, koja se na koncertima  već pokazala kao jedan od miljenika publike. Najavljena je „Komarac“ koja očito također spada u istu kategoriju, a pravo je veselje uslijedilo s pjesmom „Apaši“, hitom koji je BluVinil i stavio pod povećalo na hrvatskoj glazbenoj sceni. 

Potonja je bila malo ubrzana – šteta, jer pravo ju je veselje slušati u originalnom aranžmanu, no bez obzira na to, i dalje nas je razveselila i rasplesala sve okupljene. Zanimljivo je to da se najveći hit (bar zasad) svira u prvoj polovici koncerta, i moram priznati da smo je očekivali i na bisu kao što to često bude slučaj, no za bis nije bilo ni vremena, tako da je „Apaši“ dobrodošla kad god je uvrstili. 

bluvinil-August 19, 2023-PXL_20230819_181054089

Prema kraju koncerta čuli smo još „Ova pjesma“, skladno otpjevana s pratnjom publike, a na želju okupljenih izvedena je i „Boris B“. Za sam kraj ostavljene su „Zasjeda“ i „Heroji“, obje s drugog albuma „Zna li itko tajnu srca“ izdanog prošle godine. Posebno su lijepo zvučale „Lika“, koja definitivno spada u one „earworm“ pjesme, a isto tako je zanimljiv i prepjev Alicie Keys, nazvan „Ako nema te“.

 BluVinil i njihov nostalgični retro zvuk došli su kao naručeni na vruću ljetnu noć i potvrdili zašto ih vole i kritika i publika. Ovaj bend u svakom smislu definitivno unosi dašak svježeg zraka na domaću scenu, od igranja s različitim žanrovima do same nepretencioznosti i ležernosti na pozornici. 

Sve u svemu, jedan lijep koncert pred puno premalo publike nego što to BluVinil zaslužuje. No mi koji smo bili, istinski smo uživali u koncertu. Odlično odrađeno, BluVinil! 

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.