Koncerti

A blast from the past uz Noela Gallaghera!

A blast from the past uz Noela Gallaghera!

Sinoć se u Tvornici kulture odvijao spektakl koji je najavljivan kao jedan od koncerata godine – u posjet su nam došli Noel Gallagher's High Flying Birds. Budući da je koncert premješten sa Šalate u Tvornicu zbog slabe prodaje karata, skeptici se možda neće složiti s tim, međutim brojnost publike nikad nije bila i nikad neće biti pokazatelj dobrog koncerta, već su to ponajprije dobra svirka i još bolja atmosfera. A te su dvije stavke jučer bile na već dugo neviđenoj razini.

Već na ulazu u Tvornicu postalo mi je jasno da sam možda trebala doći nešto ranije, jer je u ogromnoj gužvi pronaći mjesto na kojem se vidi išta osim reflektora bilo nemoguća misija. Ali to je nebitno, jer okupljena publika je Gallaghera i njegov bend dočekala onako kako se glazbenike ovog kalibra i treba dočekati - oduševljeno, nasmiješenih lica i rasplesanih nogu. Početak koncerta dočekan je ovacijama i pljeskom, a kad se pretežno britanska ekipa u minutu točno popela na pozornicu, euforija se popela na vrhunac. 

Foto:NGHFB by Anastazija Vržina/Perun.hrFoto:NGHFB by Anastazija Vržina/Perun.hr

Koncert su otvorili pjesmama sa solo albuma, započevši s „Everybody’s On The Run“, nakon koje su slijedile „Lock All The Doors“ i „In The Heat Of The Moment“, a onda i „Riverman“. Pozitivno kaotična atmosfera do „Rivermana“ se pomalo već primirila, međutim u tom se trenutku Noel po prvi put u večeri obratio publici, što je publika jedva dočekala, a od jačine ovacija na mojoj je poziciji jednostavno bilo nemoguće razabrati što je uopće bilo rečeno. Međutim sve je postalo jasno kad su krenuli prvi taktovi Oasisove „Fade Away“, koje je popratio jedan od onih neizbježnih „awwww“ trenutaka. U glas s Noelom (a na trenutke i glasnije) publika je popratila čitav koncert, što je bend i prepoznao, tako da je, kad smo došli do „Champagne Supernova“ bilo upitno tko je više pod dojmom, publika ili sami izvođači.

Foto:NGHFB by Anastazija Vržina/Perun.hrFoto:NGHFB by Anastazija Vržina/Perun.hr

Do tog je trenutka bend imao pomalo distanciran, kulerski stav, no mislim da su na našoj reakciji prepoznali onu istinsku  zahvalnost za sve što nam žele pružiti. Pjesmama su pokrili više manje sve, od žena ("Talk Tonight"), do muškaraca ("D'Yer Wanna Be Spacemen"), pa i do potencijalnih Meksikanaca u publici, a kroz čitav su koncert najbolju reakciju očekivano dobivale upravo one po kojima je Noel Gallagher i najpoznatiji, Oasisove, tako da su fanovi jednog od najpoznatijih brit pop bendova ikad zasigurno sretni napustili Tvornicu. Nakon „If I Had A Gun“ publika je tražila i dobila „Masterplan“ čija je izvedba popraćena gromoglasnim pljeskom i oduševljenim povicima.

Bend je na bis prizvan navijačkim „ole, ole“, a ono što je slijedilo zagrijalo je srca svih prisutnih – „Wonderwall“. Slijedila je „AKA…What A Life!“, a za sam je kraj  sačuvana simbolična „Don't Look Back In Anger“. Bilo je vruće, bila je gužva, na trenutke se Gallaghera (pre)slabo čulo, ali mislim da se ovog koncerta nitko neće sjećati ni na koji drugi način osim s veseljem.  

Foto:NGHFB by Anastazija Vržina/Perun.hrFoto:NGHFB by Anastazija Vržina/Perun.hr

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.