Koncerti

Sea Star Festival: Spektakl na glavnoj pozornici vrijedan strahopoštovanja, Tesla bi bio ponosan

Sea Star Festival: Spektakl na glavnoj pozornici vrijedan strahopoštovanja, Tesla bi bio ponosan

…premda na njoj nije izveden „Gaber“.

Sea Star Festival uistinu je jedinstven doživljaj, na predivnoj lokaciji, najljepši je hrvatski festival. Također najugodniji i najhumaniji, koncept koji pruža iskustvo intimnijeg festivalskog doživljaja sa stilom, odnosno, velikom dozom elegancije i komocije za posjetitelje, budući da festivalski smještaj nije ograničen isključivo na kamp, a infrastruktura unutar samog festivalskog područja mnogo je humanija od standardne, na kakvu smo inače navikli nailaziti i po svjetskim masovkama. Večernjem se uživanju pridružuje i dnevno, uz mnogo sunca i zvuk morskih valova. Pozitivne energije i opuštenosti ne nedostaje.

Drugo izdanje dokaz je da se prošle godine mnogo radilo na unapređenju i razvoju koncepta – glavna bina dobila je novu orijentaciju, izvedena najmodernijom tehnikom, glavni je faktor iznenađenja. Impresivna cjelina koja izaziva strahopoštovanje uz vrhunski light show i pirotehniku koja u ranim jutarnjim satima dovede atmosferu do usijanja.

Beskompromisno partijanje ove je godine podržano i nešto nižim cijenama pića nego prošle. Ugodno iznenađenje, s obzirom da je većina publike ipak domaća, premda su mnogi potegnuli iz raznih krajeva svijeta kako bi uživali u exitovskoj filozofiji koja je postala lider festivalskih događaja u regiji.

 

 

Na samom su početku programa prvog dana, na impresivnu pozornicu nazvanu po velikom Nikoli Tesli s petnaestak minuta zakašnjenja kročili Krankšvesteri. Od prošlogodišnjeg nastupa na Nautilus Areni mnogo se toga dogodilo u njihovoj karijeri, a ove jeseni ih čeka i veliki koncert u zagrebačkom Domu sportova. „Šveki parti“ samo za zagrijavanje i uhodavanje, malo je čudno od njih ne dobiti potpun doživljaj od prve sekunde nastupa, no kako je vrijeme odmicalo švesterovski osjećaj prožeo je publiku. Tada smo shvatili što je i tko je Anya, najmoćniji razglas današnjice. Čistoća i profinjenost zvuka koncerte na otvorenom prostoru dovodi na novu razinu. Bas čuješ, ali ga ne osjetiš. Previše. Ništa ne krči, ništa ne trese, glazbena kvaliteta na razini. Pjesme s četvrtog albuma spretno su se uklopile, publika je zatresla guzove i podržala skorašnji izlazak spota za „Dubai“, no „Liz Taylor“ je nažalost izvedena bez Sajsi MC koja se pripremala za svoj nastup u Nautilus Areni. Uz „Bembare i saundsisteme“ čekao se najvažniji trenutak večeri, ali onda je uslijedio šok. Koncert je naglo prekinut. Gaber nije izveden. Vremena više nije bilo. Svi su pomislili da se radi o šali, ali ozbiljna lica Setta i 3ki Stila bila su potvrda da su i oni sami zatečeni novonastalom situacijom. Publika je glasno izrazila negodovanje, no popuštanja nije bilo. Jesu Grohlu jednom ugasili struju, ali šok ne sviranja „Gabera“ ne može se usporediti ni sa čim. No, za sve razočarane duše, sa suzom u oku smo zamolili dečke da nam izvedu isti, dobili smo kratku, emotivnu recitaciju uz kratko objašnjenje koju možete pogledati u nastavku.

 

 

Na istom su mjestu ponovno zasvirali i Nipplepeople koji su prošle godine oduševili nastupom, a i ove nije bilo ništa drugačije. Domaće elektro-pop zagrijavanje za Filatovi&Karas još je jednom pokazalo svoje sposobnosti, talent i umjetnički duh koji vrišti iz prepoznatljivih kostima.

 

 

Nakon DJ Vrha i internetske senzacije Senidah, na pozornicu Nautilus Arene kročila je Sajsi MC. Energičan nastup svete Sajsi dobro je protresao prostor. Uvijek sa stilom, Ivana i Tijana, podržane DJ BKO održale su lekciju nadrkanog hodanja koja nikog nije ostavila ravnodušnim. Sajsi iz nastupa u nastup vidljivo napreduje, promišljeno vlada pozornicom, kontrolira situaciju na sebi svojstven način. Jedna od najpopularnijih persona regionalne hip hop scene, jasno je zaslužila svoje mjesto na tronu kada se popela na stol te stavila točku na i svog performansa. Dodatne riječi hvale za ovu iznimno inteligentnu pokvarenicu su suvišne, doživljaj njenog nastupa uživo iskustvo je koje biste svakako trebali okusiti, ako već niste.

 

 

Filatov&Karas svojim su uspješnicama koje ste zasigurno čuli negdje na radiju, premda pojma niste imali da su to ti ljudi, lagano su zagrijavali ekipu za veliku zvijezdu večeri, Robina Schulza, za vrijeme čijeg je nastupa (DJ seta) demonstrirana sva snaga Tesline pozornice. Čovjek u Rammstein majici dočekan je glasnim ovacijama, doveo je atmosferu do užarenja i dao mi na razmišljanje, kako bi lijepo i spektakularno bilo da se sljedeće godine momci iz najpoznatijeg i najtvrđeg njemačkog benda osobno ukažu na ovom megazdanju.

 

 

„Drito iz Nautilus Arene“, ovako bi se nekako mogao formulirati naziv programa prvog dana na istoj, aludirajući na poznati (kultni, jel') festival hip hop stvaralaštva u zagrebačkoj Tvornici kulture. Od svih su repera Dječaci ipak okupili najviše publike. Dijelom i zbog zahvalnog termina, taman prije Schulza i kada je publika još uvijek raspoložena za energično ludovanje. Presjek karijere Vojka, Zonija i Ive Sive, od „Drame“ do „Firme“. Zagrebački ugođaj, daleko od vrućine gradskog asfalta donio je Tram 11. Uz malo matematike na njihov način i puno ozbiljnije i čišće rime od onih na kakve danas često nailazimo pripremili su teren Edi Maajki koji je nestrpljivo čekao da s bendom izvede nekoliko novih pjesama. Budući da je ove godine Sea Star poprilično siromašan što se distorzija i žešćih žanrova tiče, Edo se pobrinuo da sve to svojom izvedbom nadoknadi. Bilo je ovo jedno od njegovih najboljih izdanja, sinergija unutar benda sastavljenog od vrhunskih glazbenika nikada nije bila bolja, a iščekivanje novog albuma sada je još izraženije. Apsolutni car i vladar situacije, napravio je nastup koji je kvalitetom i energijom zasjenio sve ostale kolege.

 

 

Dok su se prve zrake sunca već nazirale na zvjezdanom nebu, na glavnoj je pozornici puštao Paul van Dyk, a najtvrđi đir obuzeo je fin i pristojan teniski stadion. Krešo Bengalka stavio je naglasak na „Finale“, za samo finale večeri te uz Antonija Makinju i DJ Vrha zaključio prvi dan festivala otvorivši nastup sa impresivnom „Sine“ i završivši sa „Jim Morrison“. Selekcijom stvaralaštva potvrdio je status prvaka tvrdog đira.

U očekivanju drugog dana festivala.