Koncerti

Green Day protutnjio Ljubljanom - Rock cirkus o kojem će se pričati

Green Day protutnjio Ljubljanom - Rock cirkus o kojem će se pričati

Trideset godina je prošlo od kada su Billie Joe Armstrong i bassist Mike Dirnt osnovali punk-rock bend Green Day, dvadeset i sedam godina od kada im se pridružio Trey Cool, a devetnaest godina od kada su zadnji put nastupili u Ljubljani. Čini se to kao daleka prošlost, a za sam bend najvjerojatnije i jest. Tri puna desetljeća uspona i padova, dvanaest studijskih albuma, nekih legendarnih, nekih koje bi najradije zaboravili, jedna punk-rock opera. Hrpetina hitova i horda fanova, što starijih, što mlađih koje je ovaj bend okupio kroz godine, Green Day definitivno čine jednim od najbitnijih bendova 90tih. Sinoć su u sklopu “Revolution Radio” turneje ponovno navratili u susjednu Ljubljanu, a o ovoj večeri pričat će se godinama.

Rancid, veliki prijatelji Green Day-a, kao i na ostatku turneje otvorili su i sinoćnji koncert. Dočekao ih je puni parter, ali prvenstveno praznjikava dvorana. Tijekom pola sata odsvirali su presjek novih i starih hitova, a najveće oduševljenje ipak su izazvali kod starije populacije dvorane. Oni su se u svakom slučaju zabavili na velikoj bini, ali koliko god da je dobra njihova svirka bila, nisu rasturili i nekako mi se čini da su ipak više bend za klupske koncerte nego velike dvoranske i stadionske kao što je ovaj bio.

Foto: Rancid, credit: Bostjan Tacol

Uvodno nabrijavanje publike krenulo je točno u 20 sati puštanjem pjesama “Bohemian Rapsody”, “Blitzkrieg Bop”, tijekom koje je na pozornicu izletjela i maskota benda - veliki rozi zec koji je nabrijavao publiku, te “The Good, The Bad, and The Ugly”. Bend je uz veliki aplauz izašao na raskošno uređenu veliku pozornicu, mahnuo publici, zauzeo svoja mjesta i krenuo žestoko uz “Know Your Enemy”. Zaredale su se u uvodnom setu, “Bang Bang”, “Revolution Radio” i “Holiday”, te se  tu već moglo vidjeti kakav show nas očekuje sljedećih 2 sata. Tijekom “Bang Bang” je Billie Joe prvi put i izvukao na stage random člana publike koji pjevao i skakao s bendom, a dobio je i priliku da napravi stage dive u publiku. Pirotehnika je gruvala na pozornici uključujući zavidne bacače plamena, a light show je bio zavidan. “This is not a tea party, this is rock ‘n’ roll” izderao se Billy Joe na samom početku showa nabrijavajući publiku, i dobro je tvrdio. Ruke su bile u zraku, deralo se iz grla, a atmosfera nije pala tijekom cijelog nastupa.
Produkcija je bila zavidna, svaki trenutak tog showa bio je pomno isplaniran i odrađen po špagici i rasporedu, ali u niti jednom trenutku nije se dobivao osjećaj isforsiranost ili pretjerivanja. Green Day je sazrio u pravi rock bend, i to su ovom turnejom odlučili pokazati. 

 

Foto: Green Day, credit: Bostjan Tacol

Uslijedio je srednji dio seta u kojem su se našli i najjači hitovi. "Boulevard Of Broken Dreams" krenula je uz jednu gitaru, a cijeli prvi vers otpjevala je gromoglasno sama publika, “Longview” je bio dočekan sa skakanjem cijele dvorane uz ritam odličnog Mikea Dirnta, romantična “2000 Light Years Away” okrenula je na emocije, a “When I Come Around” energično nas je uveo u drugi sat koncerta. “Minority” je opet donijela dozu pirotehnike i eksplozija, prve dulje instrumentale, a tijekom produžene izvedbe Billie je i predstavio članove benda. 
Taman kad misliš nemre bolje, oderu tematski povezane "Are We The Waiting" i "St. Jimmy" tijekom kojih je bend dodatno nabrijao publiku, a za vrijeme ove potonje Bille je izvukao iz publike devetnaestogodišnju Anu koja je dobila priliku zasvirati s bendom, a na kraju i otišla sa stagea s osmjehom na licu i poklonjenom gitarom. Uslijedile su divlje “Basket Case” i “She”, a sljedeća “King For A Day” donijela je novi set poslastica i zafrkancija na pozornici. Jason Freese je klavijature zamijenio saksofonom, bend je na moment kompletno poblesavio na pozornici i doslovno se majmunirao, Trey Cool se primio mikrofona, a Billie Joe bubnjeva. Najbolji trenutak pjesme doduše bio je kada je Freese na saxu oderao “Careless Whisper” i time kompletno iznenadio publiku i izmamio smijeh. Bez pauze su okrenuli na “Shout” medley tijekom koje smo imali priliku čuti segmente pjesama “Always Look On The Bright Side Of Life”,  “Satisfaction” i “Hey Jude”.

Foto: Green Day, credit: Bostjan Tacol

“Still Breathing” i “Forever Now” uveli su nas u prvi bis, a tijekom njega smo doživjeli žestoku “American Idiot” i epsku “Jesus of Suburbia” čime je Green Day dao do znanja da “American Idiot” definitivno smatraju okosnicom karijere. Znali smo da se bliži kraj koncerta, ali energija nije jenjavala. Svjetla su se ugasila, bend je otišao s pozornice, i nakon par minuta dozivanja od strane publike, uz lagana fokusirana bijela svijetla na pisti pozornice s akustičnom gitarom pojavio se Billie Joe, a “Ordinary World” zaorio se dvoranom. Emocije su se osjetile u zraku a naboj je rastao iz sekunde u sekundu. Bez prekida samo je prebacio na “Good Riddance (Time of Your Life)” i dvorana je tada eksplodirala, a publika se stopila u jedan glas.

Foto: Green Day, credit: Bostjan Tacol

Znalo se da je tu kraj, ali nema veze. “Good Riddance” zatvara tulume, i tako je bilo vrijeme da se i ovaj završi. Bila je to večer energije, emocija, poruka mira i ljubavi; "volite se, budite dobri jedni prema drugima, oduvijek sam vjerovao kako rock glazba spaja ljude" i slično pričao je Billie,  ali i našlo se i onih jasnih poruka protiv mržnje, rasizma i manipulatorskih političara, pogotovo aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa. “Fuck Trump, he’s a pig” zaderao se glasno Billie tijekom “Jesus of Suburbia”, a spomenuo ga je u sličnom tonu nekoliko puta tijekom koncerta pokazujući svoje negodovanje. 
Sjećam se kako je prije desetak godina i više Green Day slovio kao loš live bend. Billie Joe je imao ogromnih problema s alkoholom i drogama, koncerti su se prekidalo, psovalo se publiku i slično. Na ovoj turneji definitivno nije nastupao takav Green Day. “They got their shit together” reklo bi se, i hvala bogu na tome. Billie, Mike i Trey vrhunski su glazbenici koji su od “tri punk-rock akorda” napravili revoluciju, a s proširenom live postavom koju čine Jason White, Jason Freese i Jeff Matika digli su ljestvicu na jednu novu razinu. Billie je pokazao kako je prvoligaški frontman koji publici nije dao niti sekundu mira. Dva sata koncerta prošla su u minuti, nije se dizalo na WC, po pivu, zapalit cigaretu. Rock cirkus došao je u grad, a ringmaster Bille hipnotizirao nas je u startu. Izjavio je na samom startu koncerta “Live this moment now! You don’t need your phones to save it for later, you can’t record what is happening now!” i bio je u pravu. Bio je to show za one od 9-99 godina, onaj koncert na koje vodiš svoje klince da ih navučeš na rock, Doma smo otišli nabrijani, a kakva iznenađenja će nam Green Day u budućnosti prirediti vrijedi čekati, do tada: “It's something unpredictable, but in the end is right, I hope you had the time of your life…”

Foto: Green Day, credit: Bostjan Tacol

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."