Koncerti

Osječka punk sila u Tvornici

Osječka punk sila u Tvornici

Zagrebačka Tvornica Kulture ove je subote, 5. ožujka, priredila nam je punk večer za pamćenje. Tri legendarna osječka punk benda koji aktivno djeluju na sceni, neki već 15, a neki i po preko 20 godina. Grupa Tvog Života, Debeli Precjednik i Gužva u 16-ercu proveli su nas kroz mladenačka vremena mnogih od nas koji smo uz odrastali uz njihove himne. Koncert je krenuo s malim zakašnjenjem oko 21:40, a Grupa Tvog Života, bend koji aktivno radi od 2001. godine, bila je predodređena da probije led.

Dvorana se na početku koncerta činila jezivo prazna, čak sam pomislio kako mi je žao benda da u ovolikoj dvorani svira pred doslovno desetak ljudi. Ipak, tijekom prve pjesme, "Crvene zastave", u roku par minuta dvorana se popunila ljudima i počela je fešta. "Vera iz nebodera" pokrenula je ljude, a bend je brzo i veselo redao hitove poput "Tamara budi blaga," "Umiru jeleni," "Spilberzi," "Zli stroj," ljudi je bilo sve više, sve dok se nije popunilo više od pola dvorane i u prvim redovima se sve više plesalo i pjevalo. "Tvoji idoli" i "Muflino kolo" dali su do znanja da se koncert bliži kraju, a "Pekmez" kao šlag na torti je razveselio i najviše rasplesao publiku. Bez puno priče za vrijeme koncerta, a tako i na kraju, Grupa Tvog Života nas je pozdravila i napustila binu.

Debeli Precjednik, osječka punk sila koja još od 1994. godine redovito svira i izdaje nove albume, preuzela je stage, a dvorana je sad već bila gotovo puna. Otpočeli su svirku s "Waste of My Time" koja je zdušno prihvaćena od strane publike koja je pjevala stihove iz sveg glasa. Unatoč dužem stažu, Koca i njegova banda su još uvijek energični kao sviraju tek svoje prve koncerte, i daleko dinamičniji na pozornici od prethodnog benda, što je mnoštvo ispred bine i prepoznalo pa se i atmosfera u dvorani vidno zažarila. Bend je najavio i novo izdanje novom pjesmom, pa nastavio u poznatom ritmu s "Another Day Conquered," nakon koje su naletjeli na tehničke probleme. Gitaristu su pukle dvije žice, pa se koncert morao zaustaviti na desetak minuta, što je publika iskoristila za šank, cigaretu ili zahod. Uslijedila je "Marionette," a nakon nje hitovi novijeg kova, "Still Breathing," "Zaboravi," i "Puška ne ubija ljude." Uz glasnu pratnju publike, odsvirali su nam i "Moja su koljena umorna od moljenja" te za kraj ostavili svoju najpoznatiju uspješnicu iz starih dana "Farmersko srce."Tijekom cijelog koncerta, Koca je pokazivao oduševljenje i dragost činjenicom da su opet s nama u Zagrebu te pozdravljao svoje ratne drugove iz raznih bendova sa scene, a našli su se tu i članovi Kurvi, Lošeg Primjera, Pičke Vrište, Mašinko, Muscle Tribe of Danger and Excellence, i drugi. Nastup je počeo i završio u vrlo lijepom i nostalgičnom tonu, a po završetku su nas pozvali i da se nakon zadnjeg benda svi zaputimo u Attack na proslavu desetog rođendana Abergaza, što su nesumnjivo mnogi i učinili.

Gužva u 16-ercu, najstariji bend ove večeri, koji djeluje od 1993. godine, nastupili su kao posljednji bend večeri, a svojim melodičnim skladbama i prepoznatljivim tekstovima privukli su i najviše publike. Koncert su otvorili s pjesmom "Slavuj" te nastavili s "Misli lake,a riječi teške," a publika je od prvih tonova urlala iz petnih žila, plesala i pogala, od prvih redova, sve do zadnje stepenice na tribini. Uslijedile su "Stare stvari" i "16-erac," a "Brigade" su, očekivano potpuno zapalile publiku. Nakon "Arene" i "Stigao je zapad," uslijedile su pjesme koje zasigurno mnogima bude sjećanja, a to su "Vani je sivo," "Mekdonalds," i "Mene više nema." 
Koncert se lagano bližio kraju, pa je bilo vrijeme i da čujemo "Shupack" i "Vođu plemena" koje svi s osmijehom pjevamo, a nakon njih i kratki pozdrav Vladi Kalemberu od Gužvinog gitarista, s upitom kako mu je "ona žvaka na obrazu." Čuli smo i malo Kud Idijota, a za kraj su nam ostavili "Žmirenje." Publici, naravno, nije bilo dosta, pa je naslijedio i prvi, a i drugi bis, a Gužva nas je pozdravila s "Kiflom" i "Kemo pegla." 
Iako se na članovima već vide godine, što se odražava i na pokretljivost na stageu, njihove legendarne pjesme još uvijek odašilju onu punk energiju uz koju je nemoguće biti statičan i ravnodušan. Bez obzira i na tehničke probleme s bubnjarevim monitorom, Gužva nam je pokazala da punk još uvijek u njima živi, i dok je Osječana i njihove scene, punk zasigurno nije mrtav.

Zvuk se tijekom cijelog koncerta nije puno mijenjao, na različitim mjestima u dvorani su se određene komponente s pozornice čule bolje, a neke lošije. Ali sveukupno, s obzirom na to da je zvuk u Tvornici nerijetko prilično loš i mutan, ovoga puta je bio na ipak jednom višoj razini. Osim povremeno mutnjikavih vokala, odnosi između instrumenata bili su izbalansirani i dobili smo pravi punk zvuk dostojan ovih bendova.

Sve se privelo kraju negdje pred 1 sat iza ponoći, dio publike se povukao u Mali pogon, a dio se uputio na kišne ulice, prema Attacku i drugim mjestima u potrazi za nastavkom dobrog tuluma. Bila je tako ova subota prava pankerska poslastica za zagrebačku publiku. Nadamo se da ćemo ponovno uskoro vidjeti sve ove bendove u nekim od klubova, a u međuvremenu, veselimo se 23. travnju i dvadesetoj obljetnici postojanja riječkih Pasa.

Hrvoje Pandžić
Hrvoje Pandžić

Hiding is my greatest fear