Koncerti

Veliki tulum Krankšvestera, High5a i Kuku$a uz tvrdu repčugu Smoke Mardeljana i Kreše Bengalke - završio Drito iz Tvornice

Veliki tulum Krankšvestera, High5a i Kuku$a uz tvrdu repčugu Smoke Mardeljana i Kreše Bengalke - završio Drito iz Tvornice

Švesteri za velike i male.

Prvi dan trećeg izdanja Drito iz Tvornice festivala neusporediv je s kaosom koji je nastao druge večeri. 

 

Smoke Mardeljanofoto: Smoke Mardeljano, credit, Zvonimir Bregeš

 

Laganiju vibru donio je Matter, prilično mlako i tromo. Bilo je labavo sve dok Smoke Mardeljano nije stao na pozornicu i uzeo stvar u svoje ruke. Najiskreniji reper na sceni otvorio je nastup sirovim rimama, sam je hrabro stao pred oduševljenu publiku kojoj je otkrio da je često u Ze Ge-u te da mu je drago da ovdje ima jako dobre repčuge. Dragi Smoke, uvijek si dobrodošao. U sebi nosi posebnu energiju kojom drži pozornost slušatelja od početka do kraja nastupa. Dobar scratch nadopunio je opake rime, a Smoke je opravdao svoju poziciju na samom vrhu regionalne scene.

 

High5foto: High5/Kuku$, credit: Zvonimir Bregeš

 

Mlađa publika dominirala je drugom večeri. Što znači, mlađa publika? Pretežno srednjoškolci, možda poneka ekipa iz osnovne škole, hormoni su frcali na sve strane. Što se to događa? Dogodio se High5 i Kuku$, predvodnici zagrebačke trap scene. Koju godinu stariji od ekipe u publici, dovoljno da im postanu svojevrsni idoli, uspješno su preveli trap na hrvatski i pokupili milijune klikova na YouTubeu. Audio snimke nisu ni približno žestoke kao njihov sinoćnji nastup i ako ih ste ih dosad samo čuli na jednoj od digitalnih platformi, vjerujte, to nije ništa. 33 banda napunila je pozornicu i žestinom posramila mnoge metalce koji su udarali na istom mjestu. A i Riđi dok zaheadbanga, brate... Dobili su buke kao Justin Bieber, sada mami mogu svaki dan pričati da su uspjeli. Znate kako to funkcionira kod muškaraca, kada su u grupi, samouvjerenost eksponencijalno naraste, što je u ovom slučaju izuzetno pozitivna stvar. Svatko doprinosi svojim karakterom, svatko u svom svijetu, ali zajedno su najjači. Čvrsti, uvjerljivi, nenadjebivi u svom žanru. U samo dvije godine bez problema ispune Veliki pogon, publikom koja zna svaki stih, publikom koja je ostavila dušu ispred bine. 

 

Krankšvesterfoto: Krankšvester, credit: Zvonimir Bregeš

 

Sveta misa Krankšvestera započela je čitanjem svjedočanstva s polarne jebačine. Pokloni se i počni. Publika u transu, stvari su brzo izmakle kontroli. Duh Krankšvestera preuzeo je tijela djevojaka i mladića. Dok Kandžija ima Gole žene na bini, Švesteri imaju gole žene u publici. Molitva pizdi u obliku najvećih hitova karijere iscrpila je i najizdržljivije pa su neke djevojke bile primorane skinuti majice i grudnjake. Romantika je doživjela vrhunac izvedbom skladbe "Kruti", dok su skladbe s novog albuma ovaj put zadržali za sebe, jer će 10. ožujak 2018. biti poseban dan. Kratko, ali kvalitetno, nema smisla opisivati razmjere kaosa pri izvedbi "Gabera". Publika je glasno izrazila nezadovoljstvo kada je programu došao kraj.

 

Krešo Bengalkafoto: Krešo Bengalka, credit: Zvonimir Bregeš

Ponos splitske hip hop scene obranio je Krešo Bengalka, čije je ime publika glasno dozivala. Švesteri nisu ni stigli sići s bine, Krešo je već bio nabrijan. Splitski ZOO voli posjetiti i zagrebačka publika.

Metalci, elegantno se pokrijte po ušima, domaći hip hop je trenutno najžešći žanr na sceni. S nabrijanom publikom i fantastičnim mladim snagama s pravom dominira.  

 

Galeriju fotografija s događaja možete pogledati OVDJE.