Koncerti

Nežni Dalibor potvrdio simpatije zagrebačke publike

Nežni Dalibor potvrdio simpatije zagrebačke publike

Srpska indie rock četvorka „Nežni Dalibor“ nastupila je u Malom pogonu Tvornice kulture čime je obilježila deset godina postojanja.

Možda smo jučer i otišli svi „ćutke na posao“, ali kraj tjedna donio nam je na izbor nekoliko dobrih koncerata kojima ćemo pregurati petak i stvoriti neki svoj plan za vikend. Između beogradskih Turista u KSET-u, Sleepyheadsa i Punčki ili Nežnog Dalibora izbor je pao na ovo potonje, srećom, jer je koncert bio pun pogodak.

Kroz posljednjih deset godina bend je nastupao po raznim klubovima regije, ali i na festivalskim pozornicama Exita, Bedema, bivšeg Terranea, a važno je spomenuti i nastup na Waves festivalu u Beču. Zagreb ih poznaje i voli - publika je pokazala to nekoliko puta na prijašnjim koncertima i dokazala ponovno sinoć. Ugodno popunjen Mali pogon kretao se u ritmu bubnjeva i gitara, a mnogi iz publike zapjevali su s dečkima. Kroz sat i pola koncerta bend je odsvirao dvadesetak pjesama kojima je obuhvatio svoju cjelokupnu karijeru  ovjekovječenu na četiri studijska albuma.

Koncert je počeo „Prvomajskom“ nakon koje su uslijedile „U slojevima“, „Vikendi“ i „Godinu dana“. Njihovi mračni i „teški“ tekstovi, u kombinaciji s plesnom muzikom, potiču vas na ples uz istodobno promišljanje o pljuskama života, tako da se na kraju možete pomirljivo nasmijati istini u lice. Bend miješa različite zvučne izraze i to radi jako dobro. Tipičan primjer je odlična „Strah“ koja kreće s elementima post-rocka pa se razvija u plesni indie-rock. Nije nedostajalo ni distorziranih gitara, a bila je prisutna i mrvica psihodelije. Za svakoga ponešto ili za sve nas okupljene baš to nešto što možemo dobiti od ove četvorke.

Nežni Dalibor zaslužuje akustično kvalitetan prostor kako bi svi njihovi instrumentali došli do onih krajnjih granica ljepote zvuka što je pomalo nedostajalo na pjesmi „Atom“. Bez obzira na to pjesma je pokupila iskrene aplauze i oduševljene uzvike fanova. Publika nije bila spremna samo tako se oprostiti od benda. Na traženom bisu dobili smo još četiri pjesme među kojima su bile „Samo magli“ i „Kratka šetnja“. Posljednja „Sve biće u redu“ očekivano je oduševila sve prisutne koji su iz srca i grla pjevali svima nam poznate stihove „tuđa iskustva ne vrede znam/greške su tu da ih praviš sam“.

Sinoćnji koncert ostavio je utisak toplog i simpatičnog druženja dvojice starih znanaca. Stoga ne čudi što su se lica u publici i u bendu zadovoljno osmjehivala tijekom tog druženja. Nežni Dalibor dao je sinoć svoj mali doprinos čovječanstvu i utješio nas da će do budućeg susreta sve biti u redu.