Koncerti

CKY u Zagrebu – sve ima rok trajanja

CKY u Zagrebu – sve ima rok trajanja

Opća panika posljednjih nekoliko mjeseci vlada u narodu zbog milijunskih pregleda klipova koje na YouTube postaljaju balkanski YouTuberi koji navodno loše utječu na mladež. Svi se zgražaju, nitko ne može prihvatiti razinu njihova debilizma, ne misleći pritom na činjenicu kako su i oni sami nekada imali svoje dežurne debile koji su ih zabavljali vlastitom kreativnošću.

Samoozljeđivanje bilo je nešto u potpunosti normalno i općeprihvaćeno kada je scenom početkom novog milenija vladala ekipa iz Jackassa koja je obarala sve rekorde gledanosti MTV-a. Danas su to stari krkani zbog čijih povremenih pokušaja oživljavanja stare slave osjećaš susramnje.

Onaj koji je maltretirao mater i ćaću desetljeće prije Bake Praseta, Chode ili Omče je Bam Margera koji je uz sve nestašluke bio i jedan od velikih, kako bi se danas to nazvalo, influenserom svjetske glazbene scene zbog kojeg su finski bendovi, predvođeni grupom HIM stekli slavu u SAD-u, ali i bend CKY čiji je logo bio neizostavan ukras svakog skejtera iz ekipe dok su se njihove uspješnice vrtjele u svim klipovima koji su se nekako uspjeli proširiti svijetom prije YouTubea i ultrabrzog interneta. 

Da skratim nostalgičan uvod u maniri „Kaj su radili naši stari“, Bam Margera iz danas se bori s određenim ovisnostima, sve više i više liči na oca si Phila, a legendarni Don Vito je pokojan.  Pokoj mu duši.

Jadna mu majka April, izgleda da su i on i brat mu Jesse fizički izgled dominantno pokupili na oca, u što smo se sinoć mogli uvjeriti u Vintage Industrial Baru kada je CKY napokon posjetio Ljepu našu.

Jesu li na zalasku karijere? Pa vjerojatno jesu, njihovo zlatno doba odavno je prošlo, ali sinoćnji koncert bio je jedan zanimljiv događaj na koji se isplatilo doći. Zagrebački koncerti u zatvorenim prostorima u srpnju i kolovozu uvijek imaju neku posebnu čar. Ovaj je bio nešto blaži od ekstrema na kojima smo svjedočili kao što je ukazanje Maxa Cavalere ili Slayera u Tvornici, ali će biti pamćen po izuzetno glasnom zvuku  koji je na trenutke čak bio i neugodan.

CKY čine dvije osobe – gitarist i vokalist Chad I Ginsburg i već ranije spomenuti Jess Margera koji kvalitetno roka na bubnjevima.  S basistom su se nedavno isposvadili, pa sada Europom rokaju kao dinamičan duo.

Nije bilo loše, dapače, čvrsti riffovi djelovali su uvjerljivo i energija je bila na razini. Chad je pokušao animirati publiku većina koje je zapravo došla iz čistog zanimanja doći vidjeti ovaj bend, pa su ih tako zainteresirano promatrali kao muzejske primjerke, vjerojatno ne poznavajući previše njihov opus. Tu i tamo pojavi se neka poznata melodija koja je rokala u pozadini dok su si momci u Jackassu lomili jaja, pa malo podigne atmosferu. Ali, u globalu gledajući, svirka je odrađena na razini. Puno bolje od očekivanog zapravo. Da imaju malo više hitova, odnosno pravih fanova, ovo bi bio jedan od boljih koncerata, no, bilo kako bilo, nastup ovog kultnog benda ostat će u dobrom sjećanju.

Mladim je Karlovčanima iz benda Me As Well bila prava čast otvoriti večer za nekadašnje velikane, stoga su se vidno potrudili da svojih „pet minuta slave“ iskoriste na što bolji mogući način. Dobri su unutar svog žanra, a njihov entuzijazam je ono što slušatelja primami da ostane zainteresirano promatrati njihov nastup do samog kraja.

Sve ima rok trajanja. 

Maja Trstenjak
Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report